L'experiència Universi+ Plus, que ha permès incorporar alumnes amb discapacitat intel·lectual a grups de treball del grau en Mestre d'Educació Infantil, ha estat una de les aportacions d'UManresa al congrés Inclusion in Action que s'ha celebrat a l'University College Cork (Irlanda), el 3 i 4 de desembre de 2024. La responsable del programa Universitat Accessible i Inclusiva d'UManresa, Àngels Fusté, l'ha elaborat conjuntament amb el professor de la Facultat de Ciències Socials de Manresa, Gabriel Lemkow, i dos alumnes que han participat en l'experiència, Rosa Carné i Francesc Padró. L'altra contribució ha estat un taller sobre ciència inclusiva, fruit d'una recerca internacional desenvolupada per UManresa, en el marc del projecte Communities for Sciences.
La primera edició de l'Universi+ Plus es va posar en marxa el curs 2023-2024 amb la incorporació de tres estudiants amb discapacitat intel·lectual a diferents grups de treball d'estudiants de mestre per fer recerca i desenvolupar propostes educatives sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). La creació d'aquests equips híbrids ha donat resultats molt positius, d'entre els quals destaquen una major riquesa de les conclusions dels treballs gràcies a la pluralitat de punts de vista amb una comprensió més àmplia de la realitat social; la modificació de preconceptes i prejudicis sobre la discapacitat en els alumnes de grau, i l'increment de l'autoestima de l'alumnat amb discapacitat intel·lectual en ser conscient que pot fer aportacions valuoses en un context universitari a partir dels seus coneixements i experiència.
Les universitats amb més trajectòria en la incorporació d'estudiants amb discapacitat intel·lectual van iniciar els seus programes durant la dècada dels anys 90 del segle XX. La majoria, als Estats Units d'Amèrica i en alguns països del nord d'Europa. UManresa va obrir les portes a l'estudiantat amb discapacitat intel·lectual, el 2016, amb el programa Universi+. Des del primer moment, va comptar amb la Fundació Ampans per al seu disseny i posada en marxa i amb el BBVA i la Fundació Antigues Caixes Catalanes per al finançament de les beques que garanteixen l'accés a la formació sense cap cost per als alumnes. Universi+ Plus significa un pas més d'UManresa cap a la inclusivitat que la situa en la línia de les universitats d'arreu del món que treballen per no limitar l'accés a l'educació superior a les persones amb discapacitat intel·lectual i per normalitzar la seva presència en els seus programes formatius i de recerca.