Els alumnes participant a la gimcana. Foto: AjM
Uns 125 alumnes de 6è de primària de les escoles Serra i Húnter, Vedruna, La Flama, Sant Ignasi i La Sèquia han participat aquest matí en una gimcana sobre alimentació saludable, titulada La dieta mediterrània. Aquest ha estat el premi per a les cinc escoles finalistes en la 2a edició del concurs Berenem?, organitzat per l'Ajuntament de Manresa. La gimcana, patrocinada per la Fundació Agrupació Mútua, ha tingut com a escenari el pati del Casino.
Recordem que els guanyadors i guanyadores del certamen són un grup d'alumnes de 6è de l'escola Pare Ignasi Puig. La setmana passada, el regidor de Salut en funcions, José Luis Irujo, va fer una visita a l'escola per fer lliurament als alumnes d'uns diplomes. Com a premi, aquests alumnes, junt amb la resta de companys de classe, aniran al parc d'aventura Natupark de Cerdanyola el pròxim dia 7 de juny.
Com a novetat, enguany també hi ha hagut premi per a les cinc escoles que han quedat finalistes, i que ha consistit en participar en una gimcana. A través de diferents proves lúdiques, els alumnes han anat aprenent i jugant sobre diferents aspectes relacionats amb l'alimentació saludable.
En concret, han fet les següents proves:
-
Preparar-se:
- broquetes de fruita
- plat de patata amb verdura i peix
- pa amb xocolata calenta i sal
- suc de taronja, espremut manualment
- entrepà vegetal
- broqueta de formatge i fruita
- Decorar-se un mocador
- Pintar un imant amb la roda d'aliments per a la nevera
- Plantar una llavor per tal que creixi un llegum
Cada alumne portava una espècie de carnet, i a mesura que passaven de prova se'ls enganxava un gomet.
Recordem que el concurs de berenars completa l'oferta d'activitats que inclou el programa d'Educació per a la salut en l'àmbit de l'alimentació de l'Ajuntament, que porta a terme activitats a 4t, 5è i 6è de primària.
Un berenar "de forquilla"
El concurs de berenars, que porta per nom "Berenem?", va sorgir pensant que era important continuar amb una altra activitat després que a 5è els alumnes fessin un taller d'esmorzar saludable. L'objectiu és augmentar els coneixements que varen adquirir el curs passat fent una activitat nova, creativa i de grup.
Se'ls va proposar inventar un berenar de forquilla, on hi fossin presents tots els grups d'aliments de forma equilibrada, variada i saludable.
Metodologia
Es va explicar als alumnes de tota la classe que tindrien l'ocasió d'obrir un restaurant a Manresa. Calia que imaginessin com preparar un berenar que fos sa, original, atractiu i nutritivament equilibrat. Aquest berenar seria el plat estrella del seu restaurant.
A cada classe es van fer 4 grups d'alumnes, als quals se'ls va donar un díptic que havien d'omplir. En concret, havien d'escriure-hi el nom del restaurant, del plat, com es prepara, quins ingredients hi ha i com el presentaven. Es treballava a l'aula en el moment que el/la mestra desitgés, i calia retornar-lo a la unitat de salut.
Resultats
Els resultats de cada díptic van ser valorats per un jurat format per la dietista que portava a terme el taller, Georgina Bermúdez; el coordinador de l'escola d'hoteleria de Joviat, Màrius Ferrer; les mestres M. Carme Algué i Antònia M. Gorgas, i una infermera de Salut de l'Ajuntament, Cristina Lliró. El jurat va tenir en compte l'originalitat, l'organització, els ingredients, la presentació, la higiene i l'equilibri alimentari de les propostes.