NEWSLETTER

Homofòbia, TikTok i Eurocopa

«El partit entre Espanya i Anglaterra reactiva una tendència homòfoba a TikTok que escenifica, una vegada més, l'onada reaccionària que envaeix les xarxes»

Imatge next
Imatge next
12 de juliol del 2024

Diumenge es disputa la final de l'Eurocopa. Una evidència com la copa d'un pi, però calmeu-vos tots, que no estic aquí per demostrar la meva pertinença a l'Associació d'Obvietats. Tot el contrari. Com tots sabeu -no vull cap burla més-, Espanya i Anglaterra seran les protagonistes en un partit que es pot preveure històric. Sortint de l'àmbit futbolístic, l'eufòria, l'humor, la ràbia i la crítica han quedat escenificades a les xarxes socials. Vaja, com en pràcticament tots els esdeveniments esportius. Ara bé, aquest enfrontament entre precisament aquestes dues seleccions ha quedat connectada amb una problemàtica homofòbica que us hem explicat a Next aquesta darrera setmana. Des de fa setmanes, una broma homòfoba ha guanyat molta força entre els usuaris dels Estats Units que creen contingut a la xarxa social més popular de l'actualitat. La seva popularitat ha generat vídeos amb milions de reproduccions i de likes, cridant l'atenció de diversos mitjans nord-americans que es feien creus d'aquest trend suposadament humorístic. En els últims dies, ja ha desembarcat a les nostres comunitats. 

Tots els vídeos fan servir el mateix motlle i un guió similar. Algú (pràcticament la majoria de participants són homes, especialment joves) pregunta a un grup de persones, siguin coneguts o desconeguts, si prefereix que li parli en castellà o en anglès. Fins i tot, de forma abreviada: "English or Spanish?". Com una espècie de codi, com l'activació d'un sistema de palanques que detona una broma que ens hauria de fer esclatar de riure. Res més lluny de la realitat. Els nostres actors, que perfectament podrien competir amb intèrprets de Shakespeare a Broadway, responen un idioma o un altre. Llavors arriba l'ordre: "Qui es mogui, és gai". Aquí us ho expliquem de manera detallada. Ara us preguntareu, llavors, quin és el problema, si res té a veure amb el futbol, l'Eurocopa o el que passarà diumenge? Existeix una connexió. Pensada, evidentment, per les ments més brillants de les clavegueres de TikTok.

En anglès o en espanyol? Anglaterra o Espanya. La deducció és bastant fàcil. Així doncs, han traslladat la broma a l'Eurocopa i han tornat a inundar les xarxes, especialment TikTok, amb aquest insultant trend. És una constant que hem anat desgranant en diversos reportatges al Next: una onada reaccionària, que torna a fer servir l'humor com a canal per promoure missatges d'odi, d'homofòbia o racisme (a vegades sense saber ni tan sols que ho estan fent els mateixos usuaris), ja està més que instal·lada. I qui són els màxims consumidors de tot plegat? Els joves. Els adolescents. Els més petits. Si fa gràcia, és divertit i, per tant, pot ser reproduïble. I comença un efecte en cadena que sembla una ximpleria, però pot desembocar en un problema greu.

Més preocupant és encara l'informe publicataquesta setmana per Save The Children. Un 43% dels adolescents no creu o no està segur que enviar missatges d'odi sigui delicte (sent, de nou, major el nombre de nois que no creu que aquestes conductes ho siguin o hagin de ser-ho, situant-se en gairebé el 50% enfront del 37% de les noies). També tenim un problema amb les fotopolles, però és anàlisi per a una altra reflexió. L'escenari és preocupant. Sumeu-li l'auge de la ultradreta arreu d'Europa, també a Catalunya, i el context en el qual creixen molts dels nostres infants i adolescents que afronten pors als passadissos de les escoles i els instituts que semblaven superades. Obligarem als nostres joves del col·lectiu LGTBIQA+ sortir de quatre armaris diferents per no haver de patir la violència homòfoba amb la qual s'ho passen bé els seus companys a les xarxes? Farem passes enrere una altra vegada, menystenint les bromes i les tendències, per què és clar, només és humor i no hi ha mala intenció? El problema se solidifica. I com més ens despreocupem, més difícil serà després desfer-se del fang.


Fins la setmana vinent!