JxCat i ERC reprenen les negociacions per la declaració de restitució del Govern

Negociadors de les dues formacions es reuneixen al Parlament per abordar els detalls de la proposta de resolució, que també rebutjarà l'aplicació del 155

Negociadors de Junts per Catalunya, a la sortida els despatxos
Negociadors de Junts per Catalunya, a la sortida els despatxos | ND
09 de febrer de 2018, 14:30
Actualitzat: 14:44h
Dies intensos de negociació al Parlament. Junts per Catalunya i ERC han reprès aquest divendres els contactes per abordar el contingut de la declaració parlamentària que restitueix el Govern i rebutja l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. Es tracta del primer pas en un esquema de restabliment de les institucions catalanes en el marc de les converses per constituir un nou Govern al país. Segons fonts de la negociació, l'acord podria arribar avui mateix a la tarda, tot i que no hi ha res tancat definitivament.

El text reconeixerà la legitimitat de l'executiu que va ser cessat per l'aplicació que va fer Mariano Rajoy de l'article 155, amb Carles Puigdemont i Oriol Junqueras al capdavant, i assenyala la voluntat de recuperar les institucions catalanes, ara governades des de la Moncloa. El document s'hauria de registrar aviat al Parlament i pertocarà la mesa decidir el dia en què el ple es reunirà per validar-lo gràcies als vots de Junts per Catalunya, ERC i la CUP, que segueixen negociant la investidura.

Esquema de restitució

En l'esquema que la candidatura de Puigdemont va traslladar als socis independentistes, la declaració simbòlica és el primer pas dels quatre que inclou el pla que ha de desembocar en la constitució d'un nou executiu. El segon hauria de ser la reforma de la llei de la Presidència, que topa amb els recels d'ERC, mentre que el tercer es basaria en una investidura de Puigdemont a Brussel·les per situar-lo al capdavant de l'anomenat Consell de la República. Un mecanisme que hauria de validar l'Assemblea de Càrrecs Electes, una base de dades que està en mans de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i que no està constituïda. Aquest estadi, però, està en dubte.

El quart pas seria una investidura real al Parlament. En cas que Puigdemont no pogués ser el candidat, s'entronitzaria un altre dirigent de Junts per Catalunya. Els noms que hi ha sobre la taula són els de Jordi Sànchez, president del grup parlamentari i empresonat a Soto del Real; Jordi Turull, conseller de la Presidència i diputat; i Elsa Artadi, portaveu de grup i directora de campanya de Puigdemont.