Gerardo Pisarello: «Ens oposarem a la suspensió dels presos»

El diputat d'En Comú Podem i membre de la mesa demana "gestos" a Batet a favor del diàleg i que es contempli la substitució temporal que es va aplicar al Parlament com a possibilitat

Gerardo Pisarello, en ser nomenat secretari primer de la mesa del Congrés
Gerardo Pisarello, en ser nomenat secretari primer de la mesa del Congrés | ACN
22 de maig de 2019, 06:35
Actualitzat: 22:44h
Reconeix que ha estat un inici de legislatura dur i que tot fa pensar que la seva estrena al Congrés no serà plàcida. El diputat d'En Comú Podem Gerardo Pisarello atén a NacióDigital pocs minuts després d'estrenar-se com a secretari primer de la mesa. En pocs mesos, el seu destí polític ha canviat per complet. De ser el número dos d'Ada Colau a les municipals del 2015, va passar a ser escollit el gener d'aquest any com a candidat de Barcelona en Comú a les europees, però finalment va ocupar el quart lloc de la llista encapçalada per Jaume Asens a les espanyoles. En aquesta entrevista, verbalitza que és contrari a la suspensió dels independentistes empresonats i que, com va explicar aquest diari, abans d'arribar a aquest extrem, demanaran al PSOE que contempli la substitució temporal com es va fer al Parlament amb els vots d'ERC, el PSC i els comuns.

- Com definiria la sessió constitutiva del Congrés, marcada pels diputats presos i Vox?

- Com una anomalia en termes democràtics i en termes garantistes. En el cas dels dirigents independentistes hi ha hagut un procediment judicial ple d'irregularitats i amb acusacions plenament infundades i amb un fet afegit: que és que l'acusació particular que ha impulsat moltes d'aquestes acusacions està integrada per un partit d'extrema dreta que avui té 24 diputats. Si més no, això permetrà que s'acabi part de la hipocresia i que l'extrema dreta no s'amagui darrere de l'acusació popular i es vegi obligada a defensar políticament les seves posicions.

"La sensació era estar davant d'una anomalia pertorbadora que feia mal en termes polítics, personals i emocionals per veure companys enmig d'un procés ple d'irregularitats"

- Què ha pensat quan s'ha assegut a la mesa amb aquesta fotografia al davant?

- Sens dubte, la sensació era la d'estar davant d'una anomalia pertorbadora que feia mal en termes polítics, personals i emocionals de veure companys, molts dels quals són adversaris polítics, que estan enmig d'un procés ple d'irregularitats que no s'hauria d'haver produït. I amb la confiança que aquesta nova constitució del Congrés obri la possibilitat de trobar solucions polítiques a aquesta situació de judicialització que no s'hauria d'haver produït mai.

- Ha pogut parlar amb alguns dels diputats empresonats?

- Evidentment, era impossible no fer-ho. Per a nosaltres té connotacions emocionals fortes, els he pogut saludar a tots. No els veia des de que estaven a la presó a Catalunya, però al llarg d'aquests anys m'he trobat amb ells moltes vegades. Malgrat les discrepàncies polítiques i la confrontació dels últims anys, hi ha un sentiment que passa per demanat i que és la indignació davant de la injustícia d'uns companys que, potser van prendre decisions equivocades, però que no mereixen cap de les acusacions que se'ls està plantejant.

- Es pot permetre la legislatura seguir tenint uns diputats que aniran a dormir a la presó?

- És el que s'ha de resoldre. Hem de saber quan tindrem sentència definitiva perquè, evidentment, el arguments que s'estan fent servir perquè això no sigui possible és l'existència d'una presó preventiva que, al meu parer, no està justificada. A aquestes alçades és absolutament desproporcionada. Per tant, aquesta situació s'hauria d'acabar però no hi ha perspectives judicials de que això passi. La qüestió de fons serà quan tenim la sentència definitiva que, com a mínim, posaria fi a aquesta situació actual que em sembla d'una irregularitat jurídica enorme.

- El Suprem ha deixat en mans de la mesa, de la qual en forma part, la decisió de suspendre'ls. Què defensarà?

- Estem en contra de la suspensió automàtica tal i com la va plantejar el Tribunal Suprem perquè està basada en una interpretació de l'article 384 de la llei d'enjudiciament criminal que no compartim. Vincula la suspensió a delictes de rebels amb relació amb bandes armades o amb accions terroristes. Nosaltres considerem que el cas que s'està jutjant no té res a veure amb una situació d'aquest tipus i sempre hem defensat que aquesta suspensió no tenia cabuda. És cert que no s'ha imposat jurídicament aquesta posició, tot i que la posició jurídica que s'acabi aplicant és majoritària.

"Per suspendre'ls, que és un fet excepcional, hi ha d'haver suplicatori. No n'hi ha i no està previst què fer"

- I, aleshores?

- Dit això, tot i no compartir aquest fonament, tampoc compartim que en el cas del Congrés es pretengui imposar la suspensió de manera automàtica per una raó molt senzilla. Hi ha un article del reglament que diu que, perquè es produeixi, hi ha d'haver un suplicatori. El suplicatori no s'ha produït i estem davant d'un fet inèdit que obligaria a prendre una decisió que no estava prevista fins ara en l'ordenament jurídic. Segons el nostre parer, aquesta solució no pot ser en cap cas la suspensió perquè s'estarien afectant uns drets fonamentals que són absolutament centrals per al principi democràtic, com és l'autonomia parlamentària i com és l'estatut dels diputats. Aquests diputats que estan empresonats han estat escollits per voluntat popular, són diputats que representen, no només la gent que els ha votat, sinó el conjunt de la ciutadania de l'Estat i qualsevol decisió que limiti els seus drets hauria de ser absolutament excepcional, hauria d'estar molt justificada preservant sempre la menor pertorbació possible a la seva funció representativa. Una suspensió automàtica no compliria amb aquest requisit i, per tant, nosaltres ens hi oposarem clarament.

- Serien partidaris d'aplicar al Congrés la mateixa fórmula de substitució temporal que es va aprovar al Parlament de Catalunya en comptes de suspendre'ls?

- Exactament. Hi ha una llacuna des del punt de vista jurídic i l'únic antecedent que tenim és el del Parlament, on el mateix tribunal va oferir la fórmula de la substitució temporal de les funcions, no només de la delegació de vot. Hem de veure què diuen els serveis jurídics perquè som conscients que el reglament del Congrés no preveu exactament el mateix que el reglament del Parlament o que preveu el del Senat. Però de les solucions que tenim a l'abast, si és que finalment la suspensió s'imposa, perquè nosaltres creiem que no hi ha arguments perquè sigui així, l'únic antecedent que tenim és el Parlament i la possibilitat de la suspensió temporal. Nosaltres demanarem informes jurídics perquè els serveis del Congrés es pronunciïn. Caldrà veure si s'ha de pronunciar la comissió de l'estatut del diputat i que finalment hi hagi una decisió del ple.

- Al final, la decisió serà política.

- Clar, exactament. Aquí teníem un problema polític que es va judicialitzar i el que no es pot pretendre és que ara el poder judicial vulgui polititzar-lo imposant una solució, com és la suspensió automàtica. Si això torna a les cambres, les cambres han de tenir prou autonomia per defensar els drets polítics de les persones escollides, evitar qualsevol tipus de lesió que erosioni aquests drets i fer prevaldre l'autonomia parlamentària.

"Sánchez va dir que s'estaven fent gestos a favor del diàleg amb Batet i Cruz, però això s'ha de concretar amb fets"

- Han parlat ja amb el PSOE sobre aquesta qüestió? Perquè la vicepresidenta en funcions Carmen Calvo ha donat per feta la suspensió automàtica.

- No. He escoltat Carmen Calvo però vull escoltar també la presidenta de la mesa, Meritxell Batet. El president Pedro Sánchez va dir que s'estaven fent gestos a favor del diàleg escollint una catalana com a presidenta del Congrés i un català com a president del Senat, però això s'ha de concretar amb fets.

- Creu que seria un gest no aplicar la suspensió?

- Volem veure fins a on estan disposats a arribar. Com a mínim existeix el precedent del Parlament, on el PSC va donar suport a una solució intermèdia que va avalar ERC. Això s'ha d'estudiar si és possible tenint en compte que estem parlant d'un termini molt curt, si és que tenim sentència aviat. El que no pot ser és pretendre que aquesta situació d'anomalia es prolongui en el temps i el que sí que estem absolutament en contra és que qualsevol tipus de decisió que s'apliqui pugui comportar l'alteració de les majories amb les quals es votarà la investidura. Seria absolutament inadmissible que es pretengui alterar la composició de les majories per votar la investidura com a conseqüència d'aquesta suspensió.

"Seria absolutament inadmissible que es pretengui alterar la composició de les majories per votar la investidura com a conseqüència d'aquesta suspensió"

- Què li ha semblat l'actitud de PP, Cs i Vox, que feien soroll per evitar que s'escoltés com prometien el càrrec els independentistes i dirigents com vostè mateix?

- M'ha tocat ser el primer en prometre en català i per uns nous temps republicans i això ja ha generat la indignació dels membres de l'extrema dreta, que s'ha estès a la d'altres diputats. És un acte d'intolerància inadmissible i un desconeixement de l'ordenament jurídic que ells diuen defensar, perquè s'anomenen constitucionalistes però és una Constitució que no preveu la democràcia militant. Per tant, permet la defensa de qualsevol valor, sigui la República, sigui la independència o el canvi de Constitució. Això hauria de formar part de la normalitat parlamentària. Esperem que aquest no sigui el to de la legislatura, tot i que em temo que algunes de les persones que estaven aquí i que són obertament negacionistes dels drets de les dones, dels crims del franquisme i de les persones migrades no crec que tinguin molta subtilesa a l'hora d'autolimitar-se i respectar les idees alienes.

- O sigui que tindran feina.

- Tindrem feina.
Arxivat a