Familiars dels avis de Tremp s'organitzen: «Si no hi ha explicacions, presentarem una denúncia»

Parents de residents morts al geriàtric apunten al patronat del centre: "El bisbat busca ara un cap de turc per espolsar-se responsabilitats"

Entrada de la residència de Tremp
Entrada de la residència de Tremp | Jordi Ubach
20 de desembre de 2020, 10:45
Actualitzat: 21 de desembre, 9:55h
El virus ha matat 59 avis de la residència de Tremp en menys d'un mes. El coronavirus va entrar-hi un 19 de novembre i ha provocat una rastellera de difunts que, en termes percentuals, suposa l'1% de la població de la capital del Pallars Jussà, on hi viuen 5.800 persones. La cicatriu és severa i recent, i molts dels afectats per aquesta tragèdia opten pel silenci i el dol sense soroll. Però diversos familiars de residents que han estat víctimes de la Covid-19 sí que volen mostrar la seva indignació per una situació que, diuen, s'hauria pogut gestionar millor, i es preparen per emprendre accions legals si no obtenen explicacions convincents.

El net d'un resident de 86 anys, contagiat com la gran majoria dels avis, carrega contra el Patronat de la Fundació Jaume Fiella que gestionava el geriàtric abans de la intervenció del Govern. Assegura que s'han desatès els ancians: "No hi ha hagut calefacció durant dos dies, alguns avis han anat amb el mateix bolquer dos dies seguits i no hi havia hores concretes d'àpats", assegura en conversa amb NacióDigital.

Aquest veí de Tremp indica que no es van seguir bé els protocols d'aïllament, una crítica que coincideix amb els arguments donats pel Departament de Salut a l'hora d'explicar els motius de l'alta incidència del virus en aquest centre en les darreres quatre setmanes. L'executiu català va denunciar "mancances" que s'haurien agreujat per la incapacitat de substituir la totalitat del personal de baixa afectat pel virus.

Un altre veí de la localitat, que també vol mantenir l'anonimat, es pregunta la diferència que hi ha hagut en les prevencions entre la primera i la segona onada del Covid: "Durant els primers mesos hi va haver un sol contagi, i ara 59 morts", exposa. Les causes, apunta, es poden buscar en el "relaxament de les mesures".

En aquest sentit, l'home, que ha perdut el pare de 92 anys assegura que els treballadors no passaven pel sedàs del control detector de virus abans d'entrar al centre, i avança que demanarà explicacions al Patronat de la Fundació, que és propietat del Bisbat d'Urgell, i també a l'empresa Gestió Serveis Sanitaris (GSS), que va rebre l'encàrrec de la Generalitat quan va prendre les regnes del geriàtric. "Si no hi ha arguments o no són convincents, estic disposat a presentar una denúncia. I si altres familiars m'hi volen acompanyar, la presentarem junts. Aquesta tragèdia ha estat molt dolorosa per Tremp i ha tacat el nom del poble, no pot ser que això quedi en res", raona.

Veïns de Tremp creuen que hi ha hagut un relaxament en les mesures de control i acusen el bisbat d'Urgell de voler treure's la responsabilitat dels morts

El fill d'una resident de 95 anys morta després de contagiar-se lamenta les falles de comunicació del centre, que no li va notificar el brot que s'havia produït: "Me'n vaig assabentar per la premsa", diu. Aquest trempolí creu que el bisbat està buscant ara "un cap de turc per espolsar-se les responsabilitats de tots els contagis i morts que hi ha hagut", i demana no criminalitzar els treballadors del centre, de qui diu que només fan "allò que els manen". L'home lamenta no haver pogut veure la seva mare ni després del seu traspàs. "Els protocols de la Covid son restrictius també en funerals. La meva mare estava en un taüt segellat i no la vaig poder ni veure", lamenta. 

Arxivat a