El Govern renuncia al toc de queda després del segon revés del TSJC

El Procicat prorroga les restriccions vigents per frenar els contagis de la Covid a excepció de confinament nocturn, que deixarà d'estar en vigor a partir de divendres

Agents desallotjant un carrer de Sabadell
Agents desallotjant un carrer de Sabadell | Juanma Peláez
24 d'agost de 2021, 16:20
Actualitzat: 17:26h
El toc de queda decaurà a partir de divendres. El Govern ha optat per renunciar a aquesta mesura després de rebre dilluns un segon revés per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). El Procicat ha acordat prorrogar una setmana més totes les restriccions actuals per frenar els contagis de la Covid-19, a excepció del confinament nocturn, que encara continua vigent en 19 municipis. Així doncs, continuaran limitades les reunions a un màxim de 10 persones i es manté el 70% de l'aforament a actes i cerimònies religioses, com ara casaments o actes de culte. Com les altres vegades, tot plegat haurà de rebre l'aval dels jutges en els propers dies, i entrarà en vigor el dia 27 d'agost. Serà aleshores quan el toc de queda s'eliminarà i es prorrogarà la resta de mesures.

El Govern defensava ahir la necessitat de mantenir el toc de queda atenent a criteris sanitaris, però 24 hores després de la resolució dels jutges, i un cop analitzada la lletra petita, ha descartat fer un nou intent per convèncer la sala contenciosa-administrativa. El tribunal, de fet, assenyala que si l'executiu pot controlar les interaccions socials durant el dia amb les eines habituals -com ara la policia- també ho ha de poder fer durant la nit sense necessitat de recórrer a una mesura tan restrictiva com un confinament nocturn. Fonts d'Interior consultades per NacióDigital assenyalen que, per tal d'evitar aglomeracions o botellots, "s'intensificarà" la coordinació i el suport als ajuntaments i les policies locals, i es mantindran els dispositius conjunts amb les policies locals "allà on sigui necessari", com ja s'ha fet durant l'estiu.

Tot plegat, després de veure com el TSJC torna a tombar una decisió de la Generalitat. La distància entre les dues parts és un fet, certificat en aquests últims dies després dels dos revessos dels jutges al toc de queda plantejat per l'administració. Dilluns, el tribunal va rebutjar la petició d'ampliar el confinament nocturn a les grans ciutats i ho va fer en una contundent interlocutòria, en què va retreure a l'administració voler utilitzar el toc de queda com a eina per controlar l'ordre públic. En una visita a l'hospital Moisès Broggi, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va criticar la decisió dels jutges i va insistir que els arguments del Govern són sanitaris, i no pas d'ordre públic. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha receptat "responsabilitat individual de dia i de nit" i ha insistit que les raons per demanar el toc de queda són "estrictament sanitàries". "Tenim 450 persones a les UCI i 1.400 ingressats als hospitals", ha recordat.

Aquest context d'enfrontament entre polítics i jutges ha provocat una creixent incertesa sobre com gestionar la pandèmia un cop ha decaigut l'estat d'alarma. Aragonès reclamava ahir "responsabilitat" als tribunals i avisava que no es podien demanar plans alternatius als governs sí no es donaven les eines per contenir els contagis. A dia d'avui, es detecten uns 9.000 contagis setmanals a Catalunya. Des del maig, les diverses comunitats autònomes han anat variant les receptes per frenar la cinquena onada, i el criteri dels tribunals per acceptar o rebutjar les limitacions de drets fonamentals també han estat divers. Així, Madrid és el territori menys restrictiu, sense toc de queda ni tancament de l'oci nocturn, mentre que altres comunitats aposten per confinaments durant la matinada o limitacions de l'horari de bars i restaurants.

Els jutges demanen "no perpetuar" les restriccions de drets
Els jutges ho tenen clar: "Les restriccions de drets no es poden perpetuar". Les mesures contra la Covid, com el toc de queda, han funcionat, però no es poden prolongar "indefinidament". Així ho ha dit aquest matí la portaveu de Jutgesses i Jutges per a la Democràcia, Maria del Prado Escoda Merino, que ha insistit que els jutges no actuen com a epidemiòlegs, sinó que intervenen per controlar les restriccions de drets fonamentals. En aquesta línia, Escoda ha dit que si bé fa unes setmanes "la balança" es va decantar per prioritzar el dret a la salut, ara els jutges han fet prevaldre el dret a la mobilitat en considerar que la situació epidemiològica ha millorat.

Les dades van millorant poc a poc
La situació de la pandèmia encara és complicada, però les dades van millorant poc a poc des de fa dies. Aquest dimarts, Salut ha notificat 1.862 nous contagis, però la pressió hospitalària va baixant i també ho fa el risc de rebrot. Avui hi ha 40 pacients menys a planta i cinc crítics menys a les UCI. Pel que fa a la vacunació, el ritme ha baixat durant els mesos d'estiu fins al punt d'estancar-se l'administració de primeres dosis. En les últimes 24 hores, només s'han posat 6.390 primeres vacunes. Argimon ha assenyalat que la vacunació ha de ser la gran eina per combatre la sisena onada, que molt probablement arribarà. Com més gent vacunada hi hagi, més es podrà controlar l'escalada de contagis.