Clara Ponsatí marxa a Brussel·les i demana al Suprem que suspengui la causa

L'exconsellera planta Pablo Llarena, que l'havia citada a declarar aquest dilluns per l'1-O, i reitera que té immunitat com a eurodiputada

Clara Ponsatí, al Parlament Europeu el dia que estava citada al Tribunal Suprem
Clara Ponsatí, al Parlament Europeu el dia que estava citada al Tribunal Suprem | Albert Cadanet / ACN
24 d'abril del 2023
Actualitzat a les 12:41h
L'estratègia de Clara Ponsatí, un cop desactivat el risc de presó, passa entre altres coses per tensar el poder judicial i evidenciar, a ulls d'Europa, que se li estan vulnerant drets fonamentals. Aquest dilluns està citada al Tribunal Suprem, pas previ per tancar la instrucció de la causa per l'1-O i enviar-la a judici. L'eurodiputada de Junts ja ha dit que no s'hi pensa presentar. "Tinc coses millors per fer", explicava fa uns dies. Concretament, dilluns a la tarda ha d'assistir a Comissió d'Indústria, Investigació i Energia.

Si no compareix voluntàriament a Madrid, el jutge Pablo Llarena pot dictar una ordre de detenció contra ella i, si trepitja territori estatal, serà arrestada i traslladada a la capital espanyola. Forçarà Ponsatí aquesta situació? Ara com ara, no. El seu advocat, Gonzalo Boye, ja ha confirmat que no hi anirà. L'eurodiputada ha estat aquest diumenge a Barcelona per signar llibres per Sant Jordi, però segons la defensa "està a Brussel·les o en camí". Ponsatí ha fet una piulada poc després per dir que és a Flandes, a Bèlgica. Fora d'Espanya, Llarena no pot detenir-la.

 
La defensa de Ponsatí ha presentat un escrit al Suprem demanant la suspensió del procediment mentre es resol la qüestió de la immunitat. Entre els arguments, Boye també sosté que Llarena no és el jutge competent per investigar Ponsatí que, a més, té immunitat com a eurodiputada. En declaracions a TV3 des del Parlament Europeu, l'eurodiputada de Junts ha lamentat que al Suprem "li costi tant d'entendre" aquests arguments. "Els hi recomanaria un curset de dret europeu", ha reblat. El dubte ara és si Llarena emetrà una nova ordre nacional de detenció, si suspendrà el procediment com demana la defensa de la dirigent independentista, o bé tirarà endavant el procediment sense la declaració indagatòria.
 

Nova ordre de detenció?

Si decideix tornar a Catalunya, en tot cas, els riscos, són mínims. La reforma del codi penal ha fet que l'eurodiputada de Junts estigui perseguida per un delicte de desobediència, amb penes que són només d'inhabilitació. Si fos detinguda en algun moment, com ja va passar al març, seria posada en llibertat al cap d'unes hores, un cop hagués comparegut davant del jutge. Si la detenció es produís a Catalunya, hauria de ser traslladada a Madrid. A Llarena li interessa que Ponsatí passi pel Suprem per poder acabar, finalment, una instrucció que s'ha allargat durant anys, i enviar-la a judici.

Segons el jutge, la compareixença de Ponsatí és necessària per continuar el procediment. La seva defensa sosté que no és així i que no caldria ni tan sols una detenció, perquè el delicte pel qual se la persegueix no implica presó. En aquest sentit, l'advocat Gonzalo Boye sosté que la declaració indagatòria que reclama Llarena no és necessària. El catedràtic de Dret Processal Jordi Nieva assenyala també que aquest pas no és obligatori. En el cas de Ponsatí, que ja ha dit que no vol declarar, forçar la declaració indagatòria a través d'una detenció i només per un delicte de desobediència seria una mesura exagerada.

Ara bé, un nou arrest permetria a Ponsatí i a la seva defensa evidenciar de nou les vulneracions de drets a l'estat espanyol. L'eurodiputada insisteix que la protegeix la immunitat parlamentària, que la detenció del 28 de març va ser "il·legal" i que el Tribunal Suprem no és l'òrgan competent jutjar-la, d'acord amb la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre les euroordres. Per ara, el Parlament Europeu no s'ha pronunciat sobre la qüestió de l'eurodiputada independentista i el cas l'analitza el Comitè d'Afers Jurídics (JURI), a qui Ponsatí va demanar empara fa uns dies. Aquests procediments són llargs i l'entorn de l'eurodiputada no espera resposta fins d'aquí a uns mesos.
 

La causa no hauria de quedar bloquejada 

Llarena ha obviat fins ara la sentència del TJUE, però sí que ha negat que la immunitat protegeixi els eurodiputats dins del territori espanyol. En la darrera interlocutòria del jutge, que decreta l'alliberament de Ponsatí i que ja ha estat recorreguda per Boye, argumenta que la immunitat de la dirigent independentista sí que obliga a garantir que assisteixi als plens, però no impedeix que pugui ser detinguda a l'Estat per acabar la causa pel referèndum, perquè Ponsatí va ser processada un any abans de convertir-se en eurodiputada. Això fa que, d'acord amb la legislació espanyola, el procediment contra ella pugui continuar.

Llarena conclou així que l'eurodiputada podia ser detinguda quan va tornar a Barcelona, i ho podria tornar a ser si, com passarà, es nega a comparèixer voluntàriament aquest dilluns al Suprem. La defensa de l'eurodiputada està convençuda que això tindrà conseqüències en la justícia europea. En tot cas, sense la declaració indagatòria, la causa no necessàriament hauria de quedar bloquejada de nou. Tal com ressalta Nieva, si Ponsatí no compareix voluntàriament, Llarena podria tancar la instrucció i enviar-la a judici. A més, tractant-se d'un delicte de desobediència, el judici oral es podria fer sense presència de l'acusada. Sí que hi hauria de ser, però, la seva defensa.

 
 

Pendents de Luxemburg

Els advocats de l'eurodiputada recullen totes les actuacions que està duent a terme Llarena aquestes darreres setmanes per traslladar-les al Parlament Europeu i a la justícia europea, i enfortir la denúncia de vulneració de drets. La detenció del març va ser notificada l'endemà mateix al Tribunal General de la Unió Europea (TGUE), que té pendent de determinar si el suplicatori de Carles Puigdemont, Toni Comín i la mateixa Ponsatí es va tramitar correctament o bé hi va haver irregularitats. La defensa confia també que el tribunal determini l'abast de la immunitat, és a dir, si protegeix els eurodiputats també a Espanya, cosa que ajudaria a esclarir les perspectives d'un retorn segur.

Els moviments de Ponsatí han estat seguits atentament per Puigdemont, de cara a calibrar riscos d'una possible tornada a Catalunya, que en el seu cas sí que podria implicar un empresonament provisional, perquè se'l persegueix per malversació, amb penes de fins a dotze anys de reclusió. Llarena ja ha dit que, en compliment de la sentència del TJUE sobre Junqueras, si es considerés oportuna la mesura de presó preventiva, això no podria impedir que els eurodiputats assistissin als plens del Parlament Europeu. En tot cas, difícilment Puigdemont es mourà mentre no quedi clar l'abast de la immunitat, quan també es podrien reactivar les euroordres.

Des que va regularitzar la seva situació, Ponsatí ha anat i vingut de Bèlgica a Catalunya en diverses ocasions sense cap problema. Fa uns dies, va participar en una concentració de suport al raper empresonat Pablo Hasél a la plaça de Sant Jaume. Ho compatibilitza amb la seva feina d'europarlamentària. A ulls de la justícia espanyola, ja no es troba en rebel·lia i, a hores d'ara, no hi ha cap ordre de detenció contra ella. La situació podria canviar, com adverteix Llarena en la interlocutòria d'alliberament, si no compareix aquest dilluns al Suprem. La pregunta és si el jutge voldrà tornar a detenir Ponsatí o bé optarà per tancar la instrucció i enviar el cas a judici.