Per què ERC i Junts es poden quedar sense grup propi al Congrés?

La davallada independentista a les eleccions espanyoles fa que els dos partits no compleixin els requisits per establir-lo, però la futura mesa de la cambra tindrà l'última paraula

Gabriel Rufián i Míriam Nogueras, en una imatge a la cambra baixa espanyola
Gabriel Rufián i Míriam Nogueras, en una imatge a la cambra baixa espanyola | Congrés dels Diputats
24 de juliol de 2023, 16:54
Actualitzat: 16:58h
La davallada de l'independentisme a les eleccions espanyoles també té conseqüències en la lògica parlamentària del Congrés dels Diputats. ERC i Junts no compleixen els requisits per poder tenir un grup propi a la cambra baixa espanyola i serà la futura mesa qui tindrà l'última paraula sobre si accepta alguna fórmula diferent perquè els dos únics partits independentistes tinguin grup.

Per tenir grup parlamentari propi cal tenir almenys 15 escons o bé superar els cinc diputats i tenir almenys el 15% del vot a totes les circumscripcions a les quals es presenta candidatura. ERC i Junts tenen set diputats cadascun, però cap dels dos partits ha aconseguit fer el ple de superar la barrera del 15% del vot a les quatre demarcacions catalanes.

En concret, ERC no supera aquesta barrera ni a la demarcació de Barcelona (12,33% del vot) ni a la de Girona (14,74%), mentre que a Junts li passa exactament el mateix a la de Barcelona (9,68%) i a la de Tarragona (11,08%). Així doncs, ho han de fiar tot a reinterpretacions del reglament del Congrés dels Diputats per part de la mesa per poder tenir grup propi.


En altres ocasions s'ha permès que, si la suma del vot a les quatre demarcacions era del 15%, es feia una excepció i s'autoritzava d'igual manera el grup propi. El problema és que ara tampoc es dona aquesta condició, ja que ERC a Catalunya ha aconseguit el 13,16% dels suport i Junts ha recollit l'11,16% del vot. Així doncs, els dos partits hauran d'anar a buscar aliats.

Per evitar l'entrada al grup mixt, ERC i Junts necessitarien almenys un diputat per poder arribar als 15 necessaris per formar grup propi, i sempre que es tingués el vistiplau de la mesa del Congrés. Aquí apareix, per exemple, el BNG, que va aconseguir un sol representant i podria accedir a l'aliança. Tampoc es pot descartar el suport de Bildu, el PNB, Sumar o el PSOE precisament en el context de negociació de la investidura de Pedro Sánchez.

Els dos partits nacionalistes bascos tindran grup propi al Congrés, ja que sí que han superat els cinc diputats i el 15% del vot en cada circumscripció on es presentaven. Així doncs, el grup mixt el compondrien per ara ERC, Junts, el BNG, Coalició Canària i Unió del Poble Navarrès. Tot plegat s'haurà de decidir abans del 17 d'agost, quan el Congrés celebrarà la sessió de constitució. En joc hi ha una sèrie de beneficis parlamentaris i econòmics que desapareixen si es forma part del grup mixt.