Aragonès crida el PSOE a abordar Rodalies i dèficit fiscal: «No estem avançant satisfactòriament»

El president assegura que les dues carpetes no estan encarrilades i destaca que afecten tota la ciutadania amb independència del posicionament sobre l'amnistia i el referèndum

Pere Aragonès, aquest divendres.
Pere Aragonès, aquest divendres. | Govern
27 d'octubre de 2023, 13:05
Actualitzat: 15:27h
Quan queda exactament un mes perquè acabi el termini per investir un president del govern espanyol, el president Pere Aragonès urgeix el PSOE a abordar dues de les carpetes més delicades de la negociació: el traspàs de Rodalies i la reducció del dèficit fiscal. "No estem avançant satisfactòriament", ha remarcat Aragonès en una roda de premsa al costat de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, en la qual s'ha destacat que el Govern ha triplicat els recursos destinats a l'audiovisual en català -un dels aspectes que ha estat objecte de negociació amb l'Estat al llarg dels últims anys- des del 2020. L'avís públic d'Aragonès ja el va fer ahir en privat en una trobada amb Félix Bolaños, ministre de Presidència i home de confiança de Pedro Sánchez, en el marc del sopar anual de la patronal vallesana Cecot.


Fonts d'ERC ja remarcaven aquest dijous que en totes les carpetes obertes s'hi troben a faltar avenços. Pel que fa a l'amnistia, el principal escull és el preàmbul, perquè els republicans no volen que el relat que es faci de l'1-O sigui equiparable al d'un delicte. Aquesta demanda, en tot cas, topa amb una circumstància, que és la necessitat que la llei d'amnistia -i per tant el seu preàmbul- passi el sedàs del Tribunal Constitucional (TC), que és en última instància qui decidirà l'adequació legal de la normativa. Pel que fa al referèndum, la idea és reeditar la taula de diàleg entre governs, tot i que si la mesa és de partits es podria fer cabre-hi la figura del mediador, que és una de les principals reclamacions que fan Carles Puigdemont i Junts.

Tant l'amnistia com la taula de diàleg -en la qual Aragonès hi portarà la proposta catalana d'acord de claredat com a punt de partida per acordar un referèndum- tenen un cost polític alt, però no suposen cap despesa a l'Estat ni cap replantejament de competències. En el cas de Rodalies i del dèficit fiscal, però, es toca el moll de l'os de la cohabitació entre administracions i hi entren altres derivades, com ara les possibles queixes que arribin de barons del PP -que ja es donen per descomptades- i també del PSOE. Pel que fa a Rodalies, no se n'ha començat a parlar fins les últimes setmanes, i les ofertes fins ara són "inacceptables", perquè no suposen cap traspàs rellevant de vies i no s'ha concretat què hauria de passar amb els recursos.

Un dels fils conductors que uneix Rodalies i dèficit fiscal és que qui ha agafat més protagonisme al PSOE en la negociació és María Jesús Montero, ministra d'Hisenda i una de les artífexs de les converses amb Sumar que han derivat en l'acord per reeditar el govern de coalició presentat dimarts amb Sánchez i Yolanda Díaz. El nou model de finançament és un dels aspectes que apareix en el document pactat, però sense concrecions. Sí que s'hi especifica que la Generalitat valenciana serà compensada a través dels pressupostos generals de l'Estat en cas que no rebi els recursos que li pertoquen via model de finançament, però no es parla del cas català.

A banda, els negociadors d'ERC insisteixen que només hi pot haver acord si hi ha entesa en totes les carpetes, és a dir, en amnistia, taula de diàleg i el pack que inclou Rodalies i reducció del dèficit fiscal. La desjudicialització es dona per feta -tot i que ara cal afinar el preàmbul perquè tothom s'hi trobi còmode, també Junts-, la continuació de la mesa de l'anterior legislatura també està encarrilada a l'espera del disseny definitiu del format, però la part del dia a dia continua encallada. I, per ara, els republicans sostenen que no poden votar afirmativament la investidura de Sánchez si no s'entra en concrecions i tot es redueix a compromisos.