Bolaños davant la Cecot i Aragonès: «Farem política en majúscules i en benefici de Catalunya»

El president de la Generalitat trasllada el malestar al ministre i demana compromisos més enllà del diàleg i el debat a la Nit de l'Empresa de la patronal vallesana

El ministre, Félix Bolaños, i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a la Nit de l'Empresari de la Cecot.
El ministre, Félix Bolaños, i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a la Nit de l'Empresari de la Cecot. | Alberto Tallón
26 d'octubre del 2023
Actualitzat el 27 d'octubre a les 9:23h
Des de primera hora del matí al voltant del Teatre-Auditori de Sant Cugat ha començat el xup-xup del que ha estat una gran nit per l'empresariat català. Tècnics, personal de seguretat i organitzadors han treballat incansablement per tenir a punt, un escenari immillorable per a la celebració de la 28a Nit de l'Empresa, organitzada per la patronal egarenca Cecot. Vestimentes per l'ocasió, els empresaris més puntuals han arribat una bona estona abans que comencés la cerimònia. Primers contactes i intercanvi d'impressions i segur que també algun negoci en una tarda fresca de tardor al Vallès Occidental. 

La cerimònia ha estat marcada per la trobada entre el ministre de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica en funcions, Félix Bolaños, i el president de la Generalitat, Pere Aragonès el dia que ERC ha considerat "inacceptable" el preàmbul que el PSOE ha plantejat per a la futura llei d'amnistia. Encaixada de mans protocol·lària i tot seguit una breu trobada privada entre els dos mandataris -català i espanyol- de la qual n'ha transcendit que el cap del Govern ha traslladat a Bolaños el malestar de la seva executiva i també dels republicans pel fet que la negociació per investir el candidat del PSOE, Pedro Sánchez, estigui "encallada".
  Aragonès ha aprofitat la coincidència amb el ministre de la Presidència per alertar-lo que calen avenços "en ferm" si realment volen arribar a un acord. Des de Palau i Calàbria han constatat que la carpeta social -que fa referència al finançament i al traspàs integral de Rodalies- està encallada. Alhora, alerten que cal avançar en l'amnistia i l'autodeterminació.

Potser en resposta al republicà, en el seu parlament, Bolaños ha expressat que "cada vegada que s'ha sigut valent i s'ha acordat amb una majoria social s'ha fet una Catalunya més forta i més habitable". El ministre ha dit que actualment "tenim una gran oportunitat per obrir una nova etapa amb la cerca d'acords des de posicions diferents per deixar enrere una etapa de tensió en la qual vam perdre tots". Ha avisat que "farà falta valentia, responsabilitat i sensatesa" perquè "la política es fa amb treball dur i discret i amb el diàleg amb tothom". "El govern d'Espanya farà política en majúscules en benefici de Catalunya", ha conclòs el ministre en funcions.

Des del punt de vista econòmic, Bolaños ha asseverat que "l'aposta del govern espanyol a Catalunya és indiscutible". El ministre ha admès que "Catalunya arrossegava un problema crònic de desinversió i hem posat mesures per posar fi a aquesta situació" amb una inversió del 42% els últims cinc anys de govern socialista amb projectes com el Port de Barcelona, el corredor mediterrani o l'AVE Barcelona-Lleó, ha detallat.

Per la seva banda, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha demanat al govern espanyol que el diàleg i el debat vagi seguida d'un compromís per l'eliminació del dèficit fiscal, el traspàs de Rodalies o posar en mans de la ciutadania allò necessari per construir un futur de prosperitat i llibertat.


Els empresaris exigeixen superar reticències

En el seu discurs, el president de la Cecot, Xavier Panés, ha volgut agrair l'esforç de tot el teixit empresarial per saber-se transformar i aguantar els embats que es van presentant. Però també s'ha volgut dirigir directament a l'administració pública: "ara més que mai necessitem la vostra empenta i ajuda per fer possible el salt transformador". "Cal superar totes les reticències i apostar pel progrés i el creixement de Catalunya", ha dit en presència del ministre Bolaños, perquè "el finançament i les inversions a Catalunya són clarament insuficients i injustes". 
 

Panés ha criticat l'ofec normatiu i complex -tant de Catalunya com d'Espanya- al qual estan sotmesos i que "frena el creixement econòmic i fa perdre competitivitat". En aquest sentit, la patronal ha exigit, una vegada més, la reforma de l'administració per fer-la més eficient. Ha demanat també concreció als governs català i espanyol en relació amb els anuncis de mesures per rellançar l’economia productiva. "Calen concrecions, projectes, objectius clars i un llarg etcètere" perquè "una Catalunya industrial és motor d’Espanya i és motor d’Europa", ha sentenciat el president de la patronal. 

També han assistit a l'acte la presidenta del Parlament, Anna Erra, el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, el cap de l'oposició, Salvador Illa, el president del PP català, Alejandro Fernàndez, l'alcalde de Sant Cugat, Josep Maria Vallès, l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, el delegat del govern a Catalunya, Carlos Prieto, els expresidents de la Generalitat, Artur Mas, i José Montilla, l'expresident del Parlament, Laura Borràs, el secretari general de Junts, Jordi Turull, el delegat especial de l'Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona, Pere Navarro, o la presidenta del Cercle Cecot de Joves Empresaris, Ninna Torres. 


Reconeixements empresarials 

En el transcurs de l'acte lliurat els premis a l'eficiència energètica i sostenibilitat (Club Natació Terrassa), a la transformació digital Indústria (COMSER Pharma), a la transformació digital Serveis, (TGO DX bus4.me), a la transformació digital Comerç (Mindtraveler BCN), el reconeixement Millor Jove Iniciativa Empresarial (Nomade Nation), el 8è Premi CaixaBank a la Pime responsable (Centre dental Les Escoles); 6è Premi Vítaly a l’Empresa Saludable (LEITAT); i a l'entitat socioeconòmica (Sant Cugat Empresarial). Enguany s'ha donat un reconeixement especial a Judith Viader, directora general de Frit Ravich i s'ha reconegut la tasca de dues empreses centenàries, Moventia (1923) i Texia (1917).