La Moncloa limita l'operació Catalunya als governs del PP i exigeix explicacions a Feijóo

El govern espanyol es compromet a "arribar fins a les últimes conseqüències" i no descarta que Mariano Rajoy hagi de comparèixer a la comissió d'investigació al Congrés

Pilar Alegría, portaveu del govern espanyol
Pilar Alegría, portaveu del govern espanyol | Eduardo Parra / Europa Press
16 de gener del 2024
Actualitzat el 07 de març a les 12:48h

L'operació Catalunya és cosa del PP i va acabar amb l'arribada de Pedro Sánchez a la Moncloa l'any 2018. Aquest és el missatge que ha volgut traslladar el govern espanyol arran de les informacions aparegudes en diversos mitjans els darrers dies. En un clima d'alta tensió entre PSOE i PP, el govern espanyol ha aprofitat la nova documentació que ha transcendit -i que apunta que Mariano Rajoy coneixia les actuacions de grupuscles corruptes de la policia en contra d'independentistes- per carregar contra el principal partit de l'oposició, i ha exigit "explicacions" al seu líder, Alberto Núñez Feijóo.

La portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, ha dit que les informacions que estan sortint sobre l'operació Catalunya són "d'extrema gravetat", fins al punt que s'han debatut durant el consell de ministres d'aquest dimarts. "Els fets que estem coneixent són molt greus i ens traslladen conductes vergonyoses, que evidencien l'ús que va fer el govern del PP dels diferents aparells de l'Estat per espiar els seus adversaris polítics", ha denunciat. En aquest sentit, ha volgut traslladar un missatge de "tranquil·litat" a la ciutadania i ha assegurat que tot això, ara, ja no passa.

Preguntada per mesures concretes -per exemple instar la Fiscalia a obrir una investigació o reformes estructurals del Cos Nacional de Policia-, Alegria no ha entrat al detall. Sí que ha assegurat que el govern espanyol "arribarà fins a les últimes conseqüències" i analitzarà tota la documentació. En aquest sentit, la portaveu ha afirmat que "s'ha d'esclarir tot" i, per això, "no es pot descartar" cap compareixença en la comissió d'investigació de l'operació Catalunya que es farà al Congrés. Tampoc la de Mariano Rajoy o Jorge Fernández Díaz, alguns dels noms que apareixen en les investigacions periodístiques.

Alegría ha constatat el "silenci absolut" del PP davant d'aquesta guerra bruta contra l'independentisme i ha retret que quan ocupa la Moncloa utilitza els aparells de l'Estat en benefici propi i contra rivals polítics i, quan és a l'oposició, intenta il·legalitzar els partits independentistes. Fins ara, els populars han evitat fer cap posicionament i es remeten als tribunals. Aquesta setmana ha transcendit que Rajoy rebia informació sobre les investigacions prospectives que duien a terme comissaris corruptes a la Policia sota les ordres del Ministeri de l'Interior.