El cas Ábalos afegeix una esquerda més a la majoria que sosté Sánchez

L'expulsió de l'exministre pel cas Koldo i el seu salt al grup mixt augmenta la debilitat del bloc de la investidura al Congrés

José Luis Ábalos a un ple del Congrés.
José Luis Ábalos a un ple del Congrés. | Fernando Sánchez / Europa Press
28 de febrer del 2024
Actualitzat a les 18:40h
En 100 dies de trajecte, el govern espanyol suma dues ruptures sagnants que han debilitat encara més la majoria que necessita el PSOE per tirar endavant les iniciatives legislatives. Aquest és el mapa dibuixat al Congrés dels Diputats quan fa tres mesos i escaig que Pedro Sánchez va ser investit. Si el resultat de les urnes va deixar una geometria diabòlica que obligava el líder socialista a arribar a acords amb Sumar, ERC, Junts, EH Bildu, PNB i BNG, poc després se li va afegir un nou front per la ruptura de Podem amb Yolanda Díaz. Els quatre diputats de la formació morada van passar llavors al grup mixt i van advertir el president que, si volia el seu suport, també hauria de negociar amb ells. Ara s'hi afegeix un nou front, que és un nou vot necessari per Sánchez, el de José Luis Ábalos

L'exministre i ara diputat del grup mixt va ser expulsat dimecres del grup parlamentari socialista i també suspès de militància del partit pel cas de corrupció que envolta el seu exassessor Koldo García. "És injust, us esteu equivocant", deia Ábalos en una roda de premsa al Congrés per dirigir-se a la formació en què havia militat durant quatre dècades. El moviment el situa en un grup mixt inèdit, en el qual coincideix amb el BNG, Coalició Canària, Unió del Poble Navarrès i Podem. Ábalos és l'únic diputat de tot el grup sense una organització que el representi, i el seu aterratge suposarà una redistribució de la presència dels membres a les comissions.

Però com impactarà en el dia a dia de Sánchez que Ábalos ara sigui una ànima lliure? El PSOE, després d'anunciar la suspensió de militància, va comunicar que li exigiria que mantingui la disciplina de vot. De moment, l'exministre i exsecretari d'Organització del PSOE ha assegurat -en una entrevista a El Món a RAC1- que farà costat a Sánchez en les votacions que vinguin. És a dir, que la seva intenció inicial és mantenir la doctrina de vot socialista. Ara bé, aquesta és una posició que podria variar segons com avancin les investigacions del cas Koldo i el tracte que en faci el PSOE. Ábalos insisteix que és innocent.
 
Què diuen els números? A hores d'ara, al Congrés hi ha 171 diputats del bloc de dretes, on s'inclou el PP, Vox i Unió del Poble Navarrés. Sánchez té assegurats 147 vots a favor, els que representen PSOE i Sumar, socis de coalició. Abans eren 148, amb Ábalos. I com a aliats, s'hi sumen els set diputats d'ERC, sis d'EH Bildu, cinc del PNB i un del BNG. Junts no vol incloure's en cap bloc. Per tant, en total, el bloc progressista representa 166 vots. Insuficients perquè tiri endavant qualsevol iniciativa. 

Perquè prosperin les lleis més importants, com la de l'amnistia o la dels pressupostos -orgàniques-, Sánchez necessita una majoria absoluta de 176 vots. En aquest cas, necessitarà els partits del bloc progressista, més Junts i Podem. Però és en les votacions de qüestions que necessiten més vots a favor que en contra on el vot d'Ábalos concentrarà una importància inèdita. Aquestes votacions s'apliquen en preses de consideració d'iniciatives, esmenes o decrets llei. 

Quines vies té Sánchez per superar els 171 vots del bloc de dretes? Els set diputats de Junts, que sumarien 173, o bé mirar al grup mixt si Junts facilita una abstenció: quatre de Podem, un de Coalició Canària, i un d'Ábalos. Serien 172 vots. Si en aquest cas, Ábalos no fes el mateix vot del PSOE, s'arribaria a un empat a 171. Per tant, les iniciatives no tirarien endavant. Si els socialistes no aconsegueix mantenir una bona entesa amb el diputat que han expulsat, el dia a dia parlamentari es podria complicar estrepitosament. Una nova esquerda a la base parlamentària que sosté Sánchez.