Ábalos obre la guerra amb Sánchez i passa al grup mixt

L'exsecretari d'organització del PSOE, ara suspès de militància per la detenció d'un càrrec de confiança en un cas de compra de mascaretes, defensa la seva innocència: "No puc acabar la meva carrera com un corrupte"

José Luis Ábalos, d'esquenes, al Congrés.
José Luis Ábalos, d'esquenes, al Congrés. | Europa Press
Nació
27 de febrer del 2024
Actualitzat a les 17:01h
El PSOE ha suspès de militància qui va ser el seu secretari d'Organització fins al 2021, José Luis Ábalos, esquitxat per la trama presumptament il·lícita de compra de mascaretes liderada per un assessor seu, Koldo García. El partit, que ja es prepara per obrir immediatament un expedient d'expulsió, ha pres aquesta decisió després que el també exministre hagi anunciat aquest mateix dimarts en una compareixença que continuarà com a diputat al Congrés des del grup mixt. "No acabaré la meva carrera com a corrupte quan soc innocent. No puc rendir-me", ha etzibat davant la premsa l'exsecretari de la formació. Els socialistes han argumentat la mesura en una resolució de la comissió executiva federal a la qual ha tingut accés Nació i en què parlen de tres faltes molt greus i una de greu

Com a falta greu, els Estatuts Federals del partit, en l'article 85.c es refereixen a "l'obstrucció a la labor i decisions dels òrgans del Partit". A banda d'això, es considera molt greu "l'abandonament del càrrec públic per al qual hagués estat escollit sense la prèvia autorització de l'òrgan competent del partit o impossibilitar per acció o omissió la representació del partit en les institucions", segons l'estipulat a l'article 86.d. En segon lloc, en l'apartat h d'aquest mateix article qualifica de falta molt greu "l'actuació, per acció o omissió, en contra d'acords adoptats pels òrgans de direcció del partit". Finalment, l'article 86.f defineix com a falta molt greu "menyscabar la imatge dels càrrecs públics o de les institucions socialistes".

Ábalos ha desoït l'ultimàtum que li havia plantejat el PSOE. Això sí, el que havia estat home de confiança del president espanyol, Pedro Sánchez, sí que havia decidit deixar la presidència de la comissió d'Interior. L'enrocament de l'exministre ja ha donat munició al PP. Aquest matí Miguel Tellado, portaveu dels populars a la cambra baixa, ha afirmat que el cas Koldo "supera amb escreix" la figura d'Ábalos. "És el cas Sánchez", ha exposat Tellado per erosionar la figura del president espanyol.

Un cop aixecat el secret de sumari, el contingut de les investigacions -així ho detallen diversos mitjans- permet reconstruir com, presumptament, García va treure beneficis de la trama de les mascaretes, i com això li va permetre comprar habitatges i augmentar no només el seu patrimoni, sinó també el de la resta d'implicats. El cas ha suposat un fort impacte amb PSOE per la figura del principal acusat, que era de la màxima confiança d'Ábalos, a qui des del primer moment la plana major dels socialistes ha reclamat que fes un pas al costat. Tanmateix, Ábalos no ha estat en cap moment investigat ni acusat -per ara- en el marc de la causa.

La Fiscalia Anticorrupció sosté que García va agilitzar tràmits amb el Ministeri de Transports -que és el que ocupava Ábalos fins el juliol del 2021, quan Sánchez en va prescindir sense que mai s'hagi aclarit el motiu al darrere- en la contractació durant la pandèmia per a la venda de mascaretes, en concret facilitant els processos d'adjudicació de material sanitari a l'empresa Soluciones de Gestión. Així es desprèn d'una interlocutòria del jutge de l'Audiència Nacional (AN) Ismael Moreno, recollit per Europa Press, que inclou el relat detallat que el Ministeri Públic realitza en la seva querella de la presumpta trama, i que dona detalls del "notable increment" del patrimoni de García -que va quedar en llibertat després d'acollir-se al dret a no declarar davant del jutge- els anys posteriors a la venda del material quirúrgic.
 

Illa, disposat a comparèixer

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha assegurat que "no té cap inconvenient" en comparèixer al Congrés o al Senat si se'l cita arran del cas Koldo. En roda de premsa, el líder dels socialistes catalans ha defensat "màxima transparència" i ser "implacables contra la corrupció". El ministre de Sanitat durant la pandèmia del coronavirus ha posat en valor que la norma general van ser que "els servidors que ho van donar tot , fins i tot la vida". "El mal exemple, fins i tot odiós, no em canviarà la imatge general", ha afegit. D'altra banda, ha recordat que, durant la pandèmia, va comparèixer 22 vegades al Congrés, va contestar 5.800 preguntes per escrit i va assistir en 39 interpel·lacions orals.