La Moncloa situa les declaracions de Junqueras i Rovira sobre la negociació d'un «referèndum» en el joc del 12-M

L'executiu recorre davant el Tribunal Constitucional la ILP del Parlament per aprovar la independència, decisió que atura la tramitació

Bolaños, Alegría i Urtasun, aquest dimarts.
Bolaños, Alegría i Urtasun, aquest dimarts. | Europa Press
26 de març del 2024
Actualitzat a la 13:53h

La Moncloa ha assegurat aquest dimarts que "s'està en campanya electoral i s'escoltaran moltes coses, entre elles algunes que no són certes". Ho ha dit després del consell de ministres Félix Bolaños, titular de Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, en relació a les afirmacions del líder d'ERC, Oriol Junqueras -en una entrevista a Nació-, i Marta Rovira sobre un "referèndum". 

Félix Bolaños ha mostrat la seva "sorpresa" perquè "encara hi hagi grups que vulguin tornar al passat, als temps de fracàs col·lectiu en lloc d'apostar pel futur, per la convivència i per grans acords transversals en els quals es trobin la gran majoria de catalans". El ministre ha apostat perquè Catalunya torni a ser "motor d'Espanya i d'Europa" després d'un procés sobiranista que ha qualificat de "dècada perduda".

El consell de ministres ha decidit recórrer al Tribunal Constitucional la ILP aprovada pel Parlament (a proposta de Solidaritat Catalana) per declarar la independència i en demana la suspensió de la tramitació. Bolaños ha assegurat que aquesta decisió és absolutament coherent amb la política de l'executiu perquè "protegeix l'Estatut i les institucions d'autogovern". A la pregunta de perquè ho han fet si ja el PSC ha presentat un recurs, Bolaños ha explicat que una impugnació del govern espanyol atura la tramitació de la moció.   

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha estat lacònica en la resposta sobre el recurs anunciat pel govern espanyol i sobre la negativa a negociar el referèndum. "Necessiten sobreactuar per interessos electorals", ha apuntat Plaja en la roda de premsa posterior al consell executiu. Sobre el rebuig al referèndum, que segons ERC ja s'està tractant a la taula de partits amb el PSOE, la portaveu ha evitat qualsevol comentari. La taula de diàleg entre governs estarà congelada fins que s'acabi el cicle electoral.

Bolaños també ha qualificat de "situació límit" el moment que viu la justícia espanyola pel bloqueig de la renovació del CGPJ. Estava prevista una nova reunió del PSOE i el PP a Brussel·les amb el comissari de Justícia de la UE, que s'havia de celebrar aquest dimecres i s'ha ajornat per decisió de la Comissió Europea. "Portem un retard de més de cinc anys", ha dit.  

Ernest Urtasun ha presentat el Pla Sènior de Cine, adreçat als majors de 65 anys, que permetrà que més de 9 milions de persones puguin accedir tots els dimarts a sales de cinema per 2 euros. S'hi destinaran 12 milions d'euros. El ministre ha explicat que el programa és una mostra de suport al sector i a les sales, i garanteix un major accés de tothom a la cultura.