El Parlament admet a tràmit una iniciativa a favor de la DUI amb l'abstenció d'ERC

La proposta tira endavant amb el suport de Junts i la CUP i els vots en contra del PSC; els republicans rebutgen "jugar amb les expectatives de la gent" i aposten per "eines útils" per resoldre el conflicte polític

La mesa del Parlament, reunida aquest dimarts.
La mesa del Parlament, reunida aquest dimarts. | Parlament
20 de febrer de 2024, 11:55
Actualitzat: 16:22h
La mesa del Parlament, reunida aquest dimarts al matí, ha admès a tràmit una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) presentada per Solidaritat Catalana per la Independència que planteja una proposició de llei perquè es declari la independència de Catalunya aquesta legislatura. La iniciativa ha prosperat gràcies als vots a favor de Junts (Anna Erra i Aurora Madaula) i la CUP (Carles Riera). En canvi, els dos membres del PSC de la mesa (Assumpta Escarp i Ferran Pedret) han votat en contra, i ERC s'ha abstingut. En el cas dels republicans només s'ha comptabilitzat un vot, el de la vicepresidenta Alba Vergés, ja que el secretari Ruben Wagensberg està de baixa.

Abans d'iniciar-se la votació tots els membres de la mesa han tingut a la seva disposició un document d'un lletrat que apuntava que la ILP no compleix amb les condicions necessàries per tirar endavant. L'informe, per tant, desaconsella l'admissió a tràmit, si bé no és vinculant. "La sol·licitud a què fa referència aquest informe no compleix les condicions que estableix la llei 1/2006 perquè la mesa del Parlament la pugui admetre a tràmit", apunta el text signat pel lletrat Xavier Muro, que també és secretari de la comissió de control de les ILP. 
 

Informe del lletrat Xavier Muro sobre la ILP de la DUI by naciodigital on Scribd


 
Per quin motiu s'ha abstingut ERC? Els republicans argumenten que la pròpia llei de les ILP especifica sobre quins àmbits es poden presentar iniciatives populars i que aquest cas no està recollit. Ara bé, l'abstenció també respon a la "voluntat d'escoltar totes les propostes però sense voler alimentar carrerons sense sortida", especifiquen fonts del partit. "No volem jugar amb les expectatives de la gent. Volem eines útils per resoldre el conflicte polític amb l'estat espanyol i votar en referèndum sobre la independència. I aquesta ILP no va en aquest sentit", afegeixen.

La mateixa postura van defensar els republicans el setembre del 2020 davant d'una ILP similar, que demanava l'aixecament de la suspensió de la DUI. En aquella ocasió es van repetir els vots d'aquest dimarts: Junts i la CUP a favor, el PSC en contra, i ERC es va abstenir. Però es va tombar. El motiu? Junts només tenia un representant a la mesa per la suspensió de l'expresidenta del Parlament, Laura Borràs, pel seu cas amb la Institució de les Lletres Catalanes. Així doncs, en aquella votació va existir un empat amb 2 a favor i 2 en contra. En no haver-hi més vots afirmatius que negatius, es va desestimar, tal com fixa el reglament del Parlament. Fins ara, totes les iniciatives sobre la independència s'havien desestimat. "Estem entrant en terreny desconegut", apunten fonts parlamentàries.
 

50.000 signatures

L'actual ILP es va presentar el passat 2 de febrer de 2004. Un cop admesa a tràmit la comissió de control de les ILP analitzarà els aspectes tècnics. Mentrestant, Solidaritat Catalana per la Independència ja prepara la recollida de signatures necessàries: com a mínim 50.000. Davant d'això, demanen l'ajuda de Junts, ERC, CUP, ANC, Consell de la República i l'AMI perquè un "projecte nacional d'aquesta envergadura mereix una voluntat de col·laboració que n'estigui a l'alçada". 

Exactament, la proposta de llei exposa que la decisió de declarar la independència "correspon al poble de Catalunya com a titular de la sobirania nacional i al Parlament com a representant seu democràticament elegit". Per mitjà de la llei "es faculta al Govern a negociar el reconeixement internacional de la declaració d'independència". També apunta que en el termini de tres mesos a partir de l'aprovació de la llei, es constituirà l'assemblea de representants de la nació catalana, que "treballarà perquè sigui declarada la independència al conjunt dels Països Catalans".

En roda de premsa després de la mesa la diputada de la CUPLaia Estrada ha defensat que la proposta ha de servir per "poder debatre què significa una DUI", i aportar "profunditat" al debat. Així mateix, ha considerat que la proposta no té perquè "generar falses expectatives" i que pot esdevenir un "debat interessant". 

La proposta ha generat reaccions entre la resta de partits que no són a la mesa. Els comuns, preguntats per aquesta qüestió, han considerat que "Catalunya no està en l'escenari de la declaració unilateral d'independència", sinó que ara viu un "altre moment" relacionat amb la via judicial. En aquest sentit, el portaveu David Cid ha demanat aprovar "com abans" la llei d'amnistia.

Per la seva banda, les dretes ja han amenaçat amb portar-ho als tribunals. També el PSC maniobrarà per aturar-ho. Els socialistes, al costat de Vox, Cs i el PP, demanaran a la mesa que reconsideri l'admissió a tràmit de la iniciativa. Socialistes i Vox ja han registrat les seves sol·licituds, mentre que Cs i el PPC esperen fer-ho en les properes hores i dies. Als seus escrits, els grups argumenten que el contingut de la llei és "manifestament contrari als principis bàsics constitucionals i estatutaris" i "palmàriament inconstitucional" i recorden que el Tribunal Constitucional ja s'ha pronunciat en diverses ocasions sobre aquesta qüestió. També remarquen que s'ha advertit a la Mesa més d'un cop que no es pot tramitar iniciatives en aquesta direcció.


 

Proposició de llei per declarar la independència by naciodigital on Scribd