Opinió

Evitem unes noves eleccions

«Sis mesos més amb el 155 vigent, l’ofec econòmic permanent i l’erosió sistemàtica de qualsevol avenç en l’autogovern assolit des de 1980, podria resultar traumàtic»

Josep Maria Martí Rigau
06 de gener del 2018
Actualitzat a les 22:12h
Encara no em paït els resultats del 21 de desembre, com aquell que diu, i ja s’albira l’ombra de repetir els comicis catalans. Com a mínim a nivell de comentari filtrat per pressionar o per copsar l’ambient. Recordem que les eleccions de desembre van ser convocades pel govern espanyol, a l’empara de l’article 155 de la Constitució que fa que la Generalitat sigui una institució intervinguda i ocupada. Una mena de gestoria amb mínima capacitat d’obrar.
   
Van ser unes eleccions atípiques, amb el President Puigdemont i  diversos consellers a l’exili, i una altre part del Govern, inclòs el vicepresident Oriol Junqueras, empresonats. Però tot i això els partits compromesos amb el procés van participar-hi amb un objectiu clar: la recuperació de les institucions catalanes.
   
Recordem que l’article 155 serà vigent fins que hi hagi un nou Govern a Catalunya. Això és el que es va decidir al Senat. Amb una investidura al Parlament s’acabarà aquesta aplicació del 155 (n’hi pot haver d’altres en el futur, certament)
   
El risc que pateix Catalunya si es manté la situació actual és molt preocupant. Cal fer esforços per oblidar el 155 el més aviat possible. Els seus efectes poden ser dramàtics per l’autogovern si això dura gaire més.

Exemples n’hi ha molts. Sobre tot els d’alta volada, com els cessaments dels càrrecs polítics, les destitucions d’alts funcionaris o l’eliminació de les agències de representació  internacional...però els efectes en molts i molts àmbits del nostre dia a dia són molt negatius. Hi ha exemples.

El Consell de l‘Advocacia Catalana ha enviat una carta als lletrats especialistes del torn d’ofici en la qual s’anuncien novetats respecte a l’ús del català en la Justícia, un dels sectors on la nostre llengua s’utilitza poc. Una carta que assenyala que el Ministre de Justícia, en aplicació del 155, no prorroga un programa específic per fomentar l,ús del català.

El cas és que s’havia negociat una petita subvenció (15 euros) que s’afegia al pagament de cada demanda o actuació jurídica derivada del torn d’ofici si es redactava en català. Era un pas més. I va tenir èxit. Però l’actual conseller de Justícia “de facto”, és a dir el Ministre, s’ho ha carregat (estem parlant de 15 euros) perquè ja li va bé que tot es redacti en castellà. 

Es podrà dir que és poca cosa, que és un detall i que no és majoritari socialment. Cert. Però és un exemple més dels molts que hi ha. Perquè la situació actual comporta una dinàmica centralista de regressió. Molts avenços de normalització lingüística i d’autogovern en general (i no estem parlant d’accions independentistes) estan sent objecte d’atac o d’amenaça.

Per tot plegat, fem un clam als grups polítics que tenen capacitat per construir una majoria parlamentaria i formar Govern. Si us plau: evitem unes noves eleccions, que serien a finals de primavera o principis d’estiu. 
   
Sis mesos més amb el 155 vigent, l’ofec econòmic permanent i l’erosió sistemàtica de qualsevol avenç en l’autogovern assolit des de 1980, podria resultar traumàtic. Recuperem el més aviat possible les nostres institucions i tornem a autogovernar-nos. I fem-ho el millor possible, sense que calgui renunciar a cap ideal o programa democràtic.

Periodista i llicenciat en Dret. M'agrada la política i l’esport a més de tocar el piano i viatjar. He treballat a Mundo Deportivo, El Correo Catalan, RAC 1, i TV3 entre altres mitjans. 15 anys director i presentador del programa Parlament a TVC. Autor dels llibres El enigma de la Isla de Pascua, Presidents de prop i L’escó invisible

El més llegit