Opinió

Hospital de Cerdanya: el camí europeu

«La Unió Europea ha de tornar a projectes on la proximitat, els pobles i les ciutats, territoris transnacionals, comptin i aportin valor real als ciutadans»

Marina Geli
24 de juny del 2024

El passat 13 de juny a Sallagosa, a la Cerdanya francesa, vàrem celebrar els 10 anys de vida de l’Hospital de Cerdanya, l’exemple de l’esperit fundacional de la Unió Europea, que dona serveis sanitaris a les persones que viuen o són turistes a la Cerdanya i al Capcir, dins l’Agrupació Europea de Cooperació Territorial. Els alcaldes del territori comencen a gestar la idea entorn el 1990, però el camí fins a fer-ho realitat va ser tortuós i lent fins a obrir les portes el 5 de setembre de l’any 2014, sota la presidència del president Mas i el president de la República Francesa Hollande.

El 29 d’octubre del 2004 en el Palau de Pedralbes a Barcelona es crea l’Euroregió Pirineus-Mediterrània. El president de Catalunya Pasqual Maragall (PSC-Ciutadans pel Canvi), el president d’Aragó Marcelino Iglesias (PSOE), el president de les Illes Balears Jaume Matas (PP), el president Martin Malvy (Partit Socialista Francès), del Consell Regional del Migdia-Pirineus i el president del Consell Regional de Llenguadoc-Rosselló Christian Bourquin (Partit Socialista Francès) signen el compromís de treballar en xarxa, amb projectes de cooperació política, de desenvolupament econòmic sostenible, cultural i ensenyament superior, recerca i innovació.

L’Europa de fa 20 anys considerava que les ciutats i pobles i les regions europees eren imprescindibles per la construcció d’una Europa unida, solidària i propera dels ciutadans. Les seus són a Barcelona i a Perpinyà. Les llengües oficials de l’Euroregió són el català, el francès, el castellà i des del 2024 l’occità. L’any 2006 el Govern d’Aragó decideix sortir de l’Euroregió  pel conflicte de les obres d’art de Sixena amb Catalunya. Les dues regions europees es fusionen en Occitània. L’any 2009 entrà en vigor l’Agrupació Europea de Cooperació Territorial (AECT) un instrument legal creat per la Comissió Europea. L’Euroregió Pirineus-Mediterrània acull una població de més de 16 milions d’habitants, 110.000 Km2 i un PIB igual que Àustria. Més de 700.000 estudiants, docents i personal administració i serveis en aquest EuroCampus i la Xarxa Vives d’Universitats.

L'Agrupació Europea de Cooperació Territorial va permetre que el 26 abril del 2010 la ministra de Sanitat francesa, Roselyne Bachelot, la ministra de Sanitat espanyola, Trinitat Jiménez, la consellera del Departament de Salut de Catalunya, Marina Geli i l’alcalde de Puigcerdà, Joan Planella amb el representant de la Comissió Europea a Espanya, Francisco Fonseca, acordessin l’operativitat de la inversió, la governança i la gestió del nou Hospital de Cerdanya, la primera experiència transfronterera europea.

L’Hospital Europeu de Cerdanya se situaria en el pla de Rigolisa de Puigcerdà, en un solar cedit per l’Ajuntament de Puigcerdà i donaria servei als 32.000 habitants de la Cerdanya i Capcir, amb 50 municipis i als més de 180.000 habitants en els pics turístics. El Fons Europeus sol·licitats per l’AECT van finançar el 65% de la inversió inicial (19 dels 31 milions) i la resta el 60% el Govern de Catalunya i el 40% el Govern de França. El finançament ordinari de gestió es finançaria el 60% per part del Departament de Salut i el 40% per part de França.

El Govern de Catalunya va aconseguir la delegació del govern d’Espanya per poder negociar directament amb el Ministeri de Sanitat francès. El model sanitari francès és molt centralitzat i les decisions importants són competència estatal. El Consell Regional de l’Occitània té poques competències sanitàries pròpies a diferència de Catalunya que des del 1979 disposa de totes les competències de model, gestió i de finançament. Alhora calia que el govern francès reconeix al govern català com interlocutor. L’AECT va ser la clau en les negociacions i acords amb les organitzacions europees i la possibilitat d’obtenir recursos per la inversió.

El govern de l’Hospital de Cerdanya és compartit entre el Govern de Catalunya, el 60% dels 14 membres, i el Consell Regional Occitània i el Ministeri de Sanitat Francès el 40%, 6 membres. Hi ha un Consell Assessor amb alcaldes i personalitats significatives del territori amb catorze membres.

L’Hospital de Cerdanya durant els deu darrers anys del seu funcionament s’ha convertit en un dels serveis més importants del territori. Treballa enxarxat amb els serveis sanitaris i sociosanitaris independentment sí son en estat francès o Catalunya. Necessita derivacions i suport per mantenir els serveis per patologia urgent o de més complexitat de l’Hospital de Perpinyà, de l’Hospital de Sant Joan de Déu de la Fundació Althaia a Manresa o dels Hospitals terciaris de Barcelona.

L’envelliment de la població, la dispersió geogràfica, la necessitat de fidelitzar els habitants i professionals sanitaris durant tot l’any, de rejovenir la societat i d’atendre als turistes són reptes de l’Hospital de Cerdanya. És part substantiva del desenvolupament econòmic i social del territori.

Les diferències dels models sanitari francès i català dificulten la convivència de professionals i urgeix que l’Hospital tingui autonomia per fer propostes atractives per atraure i fidelitzar els professionals sanitaris. És un Hospital europeu i les normatives europees han d’aportar les solucions per no tenir que dependre de les catalanes o franceses. L’AECT, l’Euroregió Pirineus Mediterrània han d’exercir lideratges institucionals per garantir la millora i continuïtat de l’Hospital de Cerdanya impulsant cooperacions universitàries, de docència, recerca, innovació i transferència al territori. La construcció de la Unió Europea està en crisi i cal tornar a projectes transnacionals, a programes tangibles amb els ciutadans. L'Europa dels Estats ha d’anar acompanyada al de les ciutats i regions.

El nou full de ruta de l’Euroregió Pirineus Mediterrània 2021-2030 per construir un futur resilient recull quatre prioritats estratègiques: 1-Respondre a les urgències climàtiques i mediambientals, accelerant la transformació ecològica i energètica. 2-Promoure una economia normal, innovadora i resilient, circular i neutre en carboni, amb el suport de la transició digital. 3-Millorar la inclusió dels ciutadans facilitant la participació i gestionant la diversitat cultural. 4-Respondre a l’ambició mediterrània dels territoris membres. La Unió Europea actual ha perdut pes polític en un món globalitzat on els Estats Units, Rússia, Xina i el món àrab han guanyat terreny, alguns agrupats entorn del BRIC (Building Better Global Economic): Brasil, Rússia, Xina, Índia i Sud-àfrica.  

Els valors fundacionals de la Unió Europea són el respecte de la dignitat humana, la llibertat, la democràcia, la igualtat, l’estat de dret i el respecte de les persones que pertanyen a minories. Valors no compartits per partits europeus euroescèptics o en contra d’aquests valors amb receptes de nacionalisme excloïen d’estat per fer front a la immigració. Els valors de la democràcia i la llibertat no estan presents en moltes de les potències mundials dominants. L’ampliació de la Unió Europea del 27 actuals és un dels reptes, les incorporacions d’Ucraïna, de Turquia, Albània, Bòsnia i Hercegovina, Geòrgia, Moldàvia, Montenegro, Macedònia del Nord i Sèrbia. Catalunya sempre ha tingut una vocació clarament europeista i ha aspirat a ser protagonista a través de les regions europees o com estat independent.

La necessitat de refundar la Unió Europea amb sentiment orgullós, realista i compromès sentiment de pertinença. La Unió Europea ha de tornar a projectes on la proximitat, els pobles i les ciutats, territoris transnacionals, comptin i aporti valor real als ciutadans. L’Hospital de Cerdanya és un bon exemple.

Metgessa de vocació, soc coordinadora Centre Estudis Sanitaris i Socials Universitat Vic-Central de Catalunya. Consellera de Salut 2003-2010. Catalanista i sobiranista. Socialdemòcrata reformista.

El més llegit