La crisi de l'habitatge té conseqüències ben conegudes, però també d'altres de menys previsibles. Segons ha pogut saber Nació, la Generalitat deixarà la delegació a Blanquerna, al cèntric carrer Alcalá 44 de Madrid, perquè se li ha acabat el lloguer i la nova propietat no el vol renovar. El Govern ja ha trobat nova seu: serà al carrer Ourense 62, en un edifici d'oficines al districte de Tetuán, per sobre de l'estadi Santiago Bernabéu. La delegada, Núria Marín, tindrà el despatx allà, amb l'objectiu d'obrir una "nova etapa" que prioritzi la incidència política i econòmica. A l'espai que fins ara havia acollit la delegació, el Centre Cultural i la Llibreria Blanquerna s'hi faran ara pisos de luxe. Des de 2006, la Generalitat tenia llogada la planta baixa, un soterrani i un pis que actuava com a ambaixada de la Generalitat a la capital de l'Estat.
La nova seu és provisional a l'espera de comprar "edifici definitiu" durant aquest any a través d'un concurs públic. En declaracions posteriors a la publicació de la notícia, Marín ha explicat que la Generalitat vol que el canvi de seu sigui "una oportunitat" per enfortir els lligams culturals, política i econòmics amb Madrid. El nou espai tindrà tres plantes que ocuparà el Govern i pretén mantenir la presència institucional que ha desplegat el govern de Salvador Illa. El contracte de la Generalitat s'acabava al desembre i el nou espai ja està adaptat per a les necessitats de la delegació catalana.
Amb els anys, l'antiga seu s'havia convertit en un lloc amb un rerefons simbòlic important. Ubicat entre el Banc d'Espanya i el Círculo de Bellas Artes, i a tocar del passeig del Prado i el Congrés dels Diputats, acollia les compareixences dels presidents de la Generalitat després de les reunions amb els presidents espanyols. Va ser allà on Artur Mas, l'any 2012, va comparèixer per dir que la reunió amb Mariano Rajoy pel pacte fiscal "no havia anat bé". Pere Aragonès també va oferir-hi una roda de premsa després de la primera reunió amb Pedro Sánchez l'any 2021. S'ha fet servir per fer conferències i com a aula per fer cursos de català. El dia de Sant Jordi era també un punt de parada obligada a Madrid. La seu de Blanquerna acollia també els actes de la Diada. De fet, va ser l'escenari d'un assalt de militants d'ultradreta l'any 2012.
L'edifici on hi havia la seu del Govern a la capital espanyola era propietat de la companyia d'assegurances Zurich i va vendre'l al grup inversor Besant Capital i al seu soci mexicà Blasson l'estiu de 2024, segons va explicar les dues companyes en un comunicat conjunt. L'edifici compta amb 12.000 metres quadrats, amb jardí i terrasses àmplies en una "zona privilegiada" de la ciutat. Zurich va dir que la proposta de compra era "molt atractiva" i d'acord amb el valor del mercat immobiliari madrileny. Segons El Confidencial, l'operació es mouria al voltant dels 100 milions d'euros. A la planta baixa hi ha la llibreria on es poden comprar llibres per a infants i grans en català, una sala per conferències i exposicions, i aules per als cursos de català.
La nova propietat no ha volgut renovar els contractes i vol aprofitar la bona ubicació en ple centre de Madrid per fer residències de luxe amb tota mena de serveis. La Generalitat tenia la delegació allà des de fa quasi dues dècades. Abans havia estat al també cèntric carrer Montalbán i la llibreria al carrer Serrano, totes dues molt cèntriques. Catalunya té representació a Madrid des de 1983.