Centelles desplega amb èxit una nova edició de la Festa de la Tòfona d'estiu

El Pla del Mestre va acollir tallers i degustacions relacionades amb aquest preuat fong

  • Centelles celebra la 5a edició de la Fira de la tòfona d'estiu. -
Publicat el 08 de juliol de 2025 a les 10:22
Actualitzat el 08 de juliol de 2025 a les 10:25

El passat dissabte a la tarda, el Pla del Mestre de Centelles va acollir una nova edició, la cinquena, de la Fira de la Tòfona d'estiu que, des d'aquest any, i seguint tendències festives i gastronòmiques d'aquest preuat fong, ha deixat d'anomenar-se fira per a esdevenir una festa de la Tuber Aestivium.

Les activitats es van iniciar a la sorrera del parc amb una proposta infantil de caçar tòfones al mig de la sorra. Una activitat dinamitzada per l'estudiosa i experta de la tòfona, Fina Vila, i amb un alt grau de participació.

Tot seguit, i malgrat la pluja, van començar els tallers de cuina. En primer lloc, el xef del Via de Vic, Nico Roger, va explicar i oferir el tast de dos plats elaborats amb tòfona blanca d'estiu del país. Concretament, es va poder degustar un ou a baixa temperatura amb crema de múrgoles i parmentier de patata amb tòfona i, en segon lloc, el cruixent de peu de porc amb foie-gras mi-cuit amb poma caramel·litzada i tòfona.

  • Demostració gastronòmica de la 5a edició de la Fira de la tòfona d`estiu de Centelles.

En segon lloc, la pastissera i responsable de postres del restaurant Santuari de les Masies de Voltregà, Ruth Arimany, va oferir unes postres de textures d'ametlla i tòfona. Tothom que va voler podia comprar en directe, fresca i de proximitat, la millor tòfona d'estiu de la contrada per gentilesa de Puig Bolets de Centelles.

Des de la food truck es va oferir al públic present diversos tastos, elaborats acuradament in situ pels cuiners locals Jordi Parareda i Cesc Molera, tot destacant la brandada de bacallà amb tòfona i carquinyolis, la terrina de galta de porc amb porro i tòfona, el caneló fregit amb suc de rostit i tòfona, l'arròs de verdures rostides i tòfona i un exquisit postres dolç de fluid d'avellana amb tòfona.

  • Demostració gastronòmica de la 5a edició de la Fira de la tòfona d`estiu de Centelles.

La festa d'aquest preuat fong va continuar amb la música de la Mambo Van fins una mica abans de la mitjanit.

Cal recordar que la temporada de la Tuber Aestivium comença l'1 de maig i acaba el 15 d'agost, mentre que la d'hivern, la tòfona negra -molt més preuada i anomenada Tuber Melanosporum-, es pot trobar al nostre país entre el 15 de novembre i el 15 de març.

El tercer cap de setmana de desembre, Centelles, capital històrica de la tòfona negra, celebra una de les més importants fires locals tenint com a protagonista l'anomenat diamant negra de la cuina.