10
de desembre
de
2014, 08:34
Actualitzat:
11
de desembre,
12:10h
Jordi Sarrate, amb part de la col·lecció que s'exposarà al museu. Foto: Toni Carrasco
L'enginyer i president dels Amics del Caganer de Catalunya, Xavier Borrell, inaugurarà aquest diumenge 14 de desembre, a les sis de la tarda, el primer museu fixe i estable del caganer a Catalunya. La mostra, iniciativa de Jordi Sarrate, s'exhibirà de moment a la planta baixa de casa seva al carrer Jesús, 36 i es podrà veure fins al dia de Reis els caps de setmana i festius.
L'exposició constarà de 1.234 caganers de la col·lecció privada del pintor centellenc i que va iniciar-se l'any 1990. La figura més petita mesura poc més de tres centímetres i la més gran uns trenta. La majoria de les figures estan fetes amb fang, que és el més tradicional, però també n'hi ha de plastilina, plata, cartró, plàstic, fusta, resines, xocolata, cera, entre altres materials.
La peça més antiga que podem veure en aquesta mostra és dels anys 1930 tot i que els caganers ja es fabricaven a finals del segle XVII. El caganer de cost més elevat de l'exposició ronda els 60 euros, mentre que el més barat està valorat en només un euro. En aquest darrer cas és un caganer de marmolina comprat en un basar xinès i fet en aquell país.
Sarrate va començar col·leccionant els clàssics caganers de capellans, àngels o de figures catalanes però, més endavant, va decantar-se per peces més originals. Per exemple, les seves últimes compres es tracten del Charles Darwin i de la parella formada per Madonna i Freddy Mercury. A la seva col·lecció no hi falten tampoc futbolistes, actors, polítics, actrius, personatges de còmic i figures populars de tota mena, com Sant Jordi o els gegants bojos de Solsona.
Pel que fa a la procedència de les figures, l'origen és divers, tot i que la majoria són fabricades a Catalunya. La mostra també compta amb peces de Portugal -on tot i no celebrar el Nadal amb el pessebre, sí que tenen el caganer com una figura humorística-, Mallorca, França, Murcia, Itàlia, Puerto Rico, Xina, Brasil i Alemanya.
D'uns anys ençà, el caganer ha destacat també per la seva millora i per la inclusió de noves característiques, i és que moltes de les peces ja es poden considerar d'autor. Els ceramistes Pere Homs de Sabadell, Núria Valls de Vallirana, Aurora Mas de Barcelona, Francesc Godia del barri barceloní d'Horta, els germans Vidal del Poble Espanyol i Josep Pons de Taradell són alguns dels artistes presents a la mostra.
L'exposició, que ocupa uns cent metres quadrats, es complementa amb espais d'àmbit més local, com ara els diorames de caganers sobre la Festa del Pi de Centelles. A més, els assistents també hi podran veure l'obra plàstica de Sarrate, així com les noves creacions de l'artista, que seran la primera vegada que s'exhibiran en públic.
La mostra coincideix amb la presentació del llibre sobre el caganer del propi Sarrate, el qual compta amb imatges de Toni Moreno.
Els caganers de Freddie Mercury i Madonna. Foto: Toni Carrasco