La Universitat de Vic (UVic) acollirà del 9 al 12 de març la primera edició de la International Conference on Truffle Research (Conferència Internacional de Recerca sobre la tòfona), promoguda des del Departament d’Indústries Agroalimentàries i Medi Ambient de l’Escola Politècnica Superior. L'objectiu d’aquesta trobada internacional d’experts és reunir els últims avenços en la recerca de la tòfona de tot el món, en tots els seus àmbits, tant dels camps de la nutrició i la gastronomia, com del cultiu, la genòmica, la biologia molecular, el control de qualitat, la caracterització del gust, l’anàlisi olfactomètrica i sensorial, la conservació, els derivats, la comercialització i el consum.
Fins al moment ja hi ha confirmada la participació de 70 experts provinents dels cinc continents: Portugal, Espanya, Catalunya, França, Itàlia, Regne Unit, Alemanya, Polònia, Hongria, Eslovènia, Txèquia, Marroc, Egipte, Sud Àfrica, Arabia Saudí, Qatar, Austràlia, Nova Zelanda i Oregon-USA.
La conferència està oberta a tots els científics en el camp de la investigació de la tòfona, que mostraran en quin punt es troba actualment la recerca. Serà marc idoni per al debat entre acadèmics, cultivadors, la indústria, la gastronomia i la nutrició i també permetrà crear ponts de diàleg entre els diversos grups de recerca que es dediquen a l’estudi de la tòfona d’arreu del món.
La trobada també oferirà l’oportunitat a investigadors pre i postdoctorals a compartir els seus avenços científics per mitjà de les comunicacions i la presentació de pòsters.
El 10 de març, tindrà lloc la sessió de nutrició i gastronomia que comptarà amb la presència del xef Joan Roca, del restaurant el Celler de Can Roca, que oferirà una ponència sobre trufa i gastronomia. Totes les persones interessades podran inscriure’s i participar només a aquesta sessió, sense haver d’inscriure’s al congrés sencer.
Les característiques gastronòmiques de la tòfona
Un dia abans que comenci la conferència internacional sobre la tòfona, la UVic acollirà, el 8 de març, la III Jornada de divulgació del conreu i les característiques de la tòfona, en la qual participaran pagesos-truficultors, cercadors de tòfones silvestres, professionals de l’hosteleria i la gastronomia, comercialitzadors de tòfona, promotors de fires, estudiants i públic en general interessats a aprofundir en el coneixement d’aquest producte.
La tòfona està molt valorada en l'alta gastronomia. Aquest reconeixement i l'escassetat fan d'aquest fong un producte que en el mercat es cotitza amb valors molt elevats. El municipi osonenc de Centelles sempre ha tingut un paper clau en la presa de decisió del preu de la tòfona. Durant segles la recol·lecció de tòfona silvestre ha estat una pràctica comuna i fou un focus important per al mercat de la tòfona silvestre a Espanya (T. melanosporum , T. aestivum , T. uncinatum , T. brumale). En l'actualitat, però, les explotacions forestals controlades de tòfona han arraconat la recol·lecció silvestre del fong i han traspassat el centre hegemònic de la comercialització a Sarrión, Terol, indret on van ser pioners a conrear explotacions d'espècies forestals diverses micorizades amb tòfona.
La Jornada compta amb el suport del Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya, Conserves Coll, Trufapasión, Juvé i Camps i el restaurant Casino de Vic, que oferirà un dinar de tòfona als inscrits a la Jornada i a totes les persones que ho vulguin (prèvia reserva).
La UVic reunirà experts mundials de la tòfona
El centre acull la primera edició d’una conferència Internacional de recerca | El cuiner Joan Roca, un dels convidats
Ara a portada
-
Societat Salut i l'Ajuntament de Vic perfilen la cessió del solar del Mercat Municipal per construir-hi un nou CAP Irene Giménez Vinyet
-
Societat Osona Salut Mental amplia les instal·lacions amb consultoris nous i sales per a teràpies de grup Redacció
-
Ciutats Sau instal·la alarmes per advertir la població en cas de trencament de la presa Arnau Urgell i Vidal
-
Cultura i Mitjans El bressol original que va allitar Jacint Verdaguer s'exposarà de forma permanent a la Casa Museu de Folgueroles Redacció
-
Publicat el 27 de febrer de 2014 a les 11:09
Et pot interessar
-
Cultura i Mitjans Una quarantena d'artesans i 200 formatges per tastar i comprar al tall: torna el Lactium de Vic
-
Cultura i Mitjans Sant Julià de Vilatorta celebra el 46è Aplec Caramellaire
-
Cultura i Mitjans Què fer aquest cap de setmana a Osona i el Lluçanès: 25, 26 i 27 d'abril
-
Cultura i Mitjans Vic ja ha escollit «La paraula del poble»