Ahir dimecres, 19 de gener, el Museu Industrial del Ter (MIT) va acollir la sisena edició de les Jornades Tècniques Fira de Reis - Sostenibilitat i Innovació en el sector agroramader. Un total de 150 persones va assistir a les jornades, que portaven per títol “Venda de proximitat, eines per arribar al consumidor”, amb el que es va superar la participació d’edicions anteriors.
En el marc de les jornades també es va fer el lliurament de la tercera edició dels premis “Sostenibilitat i Innovació: Premi a estudiants de l’àmbit agroalimentari de Catalunya”, adreçats a estudiants d’últim curs de cicles formatius de grau mitjà i superior, relacionats amb el sector agrari, ramader, alimentari, medi natural, forestal i jardineria, de les escoles i centres de formació agrària de Catalunya. S’hi van presentar un total de 21 treballs d’alumnes de vuit centres d’arreu de Catalunya. El premi per als guanyadors va ser un portàtil.
El guanyador en la categoria Grau Superior va ser Albert Crosas Roura, amb el treball “Estudi de millora de rendibilitat d’una explotació de boví de llet situada a la comarca d’Osona”, de l’Escola familiar agrària de Quintanes de les Masies de Voltregà.
El treball guanyador en la categoria Grau Mitjà va ser “Projecte d'enjardinament del Mercabarna Flor de Barcelona”, de Julià Rodríguez Monté, de l’Institut Rubió i Tudurí de Barcelona.
En la categoria Grau Superior hi va haver un finalista, Cristian Julià Salas, amb el treball “Espècies invasores ictícoles: la pitjor amenaça per la biodiversitat del Delta de l’Ebre”, de l’Escola de capacitació agrària d’Amposta (Montsià).
El primer finalista de la categoria Grau Mitjà va ser Lluc Riera i Conesa, amb el treball “La tortuga d’estany i la connectivitat entre espais humits, un exemple d’acord de custòdia”, de l’Escola de capacitació agrària i forestal Casa Xifra de Santa Coloma de Farners (la Selva). I el segon finalista va ser Gerard Miró Romagosa amb el treball “SAT Horta Miró”, de l’Escola de capacitació agrària Borges Blanques (les Garrigues).
Pel que fa a les jornades, es van iniciar amb la intervenció de Ramon Sentmartí, cap de la Unitat de Comercialització Agroalimentària de la Direcció de Comerç, que va introduir els conceptes de venda directa i comerç de proximitat. Després, Jesús Contreras, catedràtic d’Antropologia Social de la UB i director de l’Observatori de l’Alimentació, va explicar les tendències actuals en el consum de productes agroalimentaris.
Tot seguit, en la taula rodona es va debatre com estructurar l’empresa comercialitzadora dels productors que volen fer venda directa. Hi van participar Urbici Escudé, representant d’Osona Terra, Oriol Urgell, gerent d’ACREFA, Jordi Terrades, gerent d’ADRINOC, Joan Faja, gerent de l’Agrària de Torelló SCCL, i Joan Arola, cap de l’oficina comarcal del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya.
A la tarda, la ponència va ser a càrrec de Gerard Costa, professor d’ESADE, que va tractar el tema del màrqueting, donant eines per arribar millor al consumidor. Tot seguit es van exposar les experiències pràctiques de venda directa de les empreses Carns Martí, Carns i Embotits Collfred i Formatges Mas el Garet, i hi va haver un debat posterior.
L’Oficina de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Manlleu organitza les jornades i el premi conjuntament amb el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, UNNIM i el Consell de la Pagesia de Manlleu.
Un menú amb productes de la terra
Aquest any, des de l’organització de les Jornades Tècniques Fira de Reis de Manlleu es va decidir enllaçar el dinar que s’ofereix als assistents amb el tema de les jornades “Venda de proximitat, eines per arribar al consumidor”.
El menú estava elaborat especialment amb productes d’empreses agràries i ramaderes de la comarca que venen directament al consumidor, amb la intenció de promoure els productes locals, la sostenibilitat i la cohesió territorial. Els productors que van participar-hi consten a la guia “Compra a Pagès”, una guia de productors de tot Catalunya que fan venda directa, editada pel Departament de Comerç de la Generalitat.
El gastrònom Pep Palau va ser l’encarregat de presentar el dinar després de l’acte de lliurament dels Premis “Sostenibilitat i Innovació: Premi a estudiants de l’àmbit agroalimentari”. Durant el transcurs de l’àpat, que com cada any es va fer a peu dret, Palau explicava a través d’una veu en off cada un dels plats.
El menú, que es va servir a 150 persones, va constar de tres primers, tres segons i tres postres. De primer hi havia crema de carbassa, cigrons d’Oristà amb verduretes i trinxat d’Osona. De segon, vedella amb verduretes saltejades, costella de porc a la mel i pollastre de nous a la ratafia. Finalment, de postres es va oferir al públic assistent coca de llardons, mil fulls de codonyat amb formatge de cabra i flam de mató amb melmelada de gerds.
Les Jornades Tècniques Fira de Reis “Venda de proximitat, eines per arribar al consumidor”, que van tenir lloc ahir dimecres dia 19 de gener al Museu Industrial del Ter de Manlleu, van tractar sobre els elements i les estratègies necessàries perquè les explotacions agràries i ramaderes comercialitzin directament els seus productes als consumidors.
Les Jornades Tècniques Fira de Reis de Manlleu tracten la venda de proximitat
També es lliuren els premis de sostenibilitat i innovació als estudiants de l’àmbit agroalimentari de Catalunya.
ARA A PORTADA
Publicat el 20 de gener de 2011 a les 17:03
Et pot interessar
-
Cultura i Mitjans Què fer aquest cap de setmana a Osona i el Lluçanès: 19, 20 i 21 de setembre
-
Cultura i Mitjans El Festival Mans per la Justícia Global de Vic celebra la tercera edició aquest setembre
-
Cultura i Mitjans Festa Major de Santa Creu de Jutglar 2025: programa d'actes i activitats
-
Cultura i Mitjans Un camió-teatre amb un escenari desplegable farà parada a les Masies de Voltregà i Sant Julià de Vilatorta
-
Cultura i Mitjans El cicle Grans Concerts de l'Atlàntida de Vic celebra 15 anys
-
Cultura i Mitjans La figura de Bac de Roda, protagonista de la Marxa dels Vigatans 2025