Vic, epicentre del Dijous Llarder

La capital d'Osona desplega la tradicional celebració, que enguany s'allargarà tot el cap de setmana, posant al centre els productes de proximitat

Vic celebra el tradicional Dijous Llarder a la plaça Major.
Vic celebra el tradicional Dijous Llarder a la plaça Major. | Oriol Clavera
27 de febrer de 2025, 12:05
Actualitzat: 16:51h

La fresca de primera hora del matí s'escampa pels racons del centre de Vic, igual que l'olor de brasa, que fa venir salivera a qualsevol que hagi sortit de casa sense haver esmorzat. El primer menjar del dia, d'altra banda, que avui molts vigatans i vigatans faran a la plaça Major de la ciutat, perquè és Dijous Llarder i la capital d'Osona desplega la tradicional festa gastronòmica vinculada al porc en aquest emblemàtic emplaçament.

Una jornada farcida d'activitats en què la teca i la cultura seran els grans protagonistes al costat dels productes de proximitat i que, des de quarts de nou del matí, ja omple la plaça del Mercadal amb les primeres cues per a menjar un entrepà al ritme de música en català.

Des de la matinada, els membres d'Osona Cuina, el col·lectiu culinari que des del 2003 impulsa la celebració, cuinen a foc lent els porcs de raça Duroc criats a la comarca, i també la botifarra d'ou de Can Codina de Taradell, la negra de Fussimanya o la cansalada de Ca La Teresona. Al llarg del dia, l'organització calcula vendre uns 6.000 entrepans, una previsió que demostra, un any més, l'èxit d'aquesta tradicional celebració a la comarca.

La plaça Major de Vic es converteix en epicentre i referent del Dijous Llarder
La plaça Major de Vic es converteix en epicentre i referent del Dijous Llarder
La plaça Major de Vic es converteix en epicentre i referent del Dijous Llarder
La plaça Major de Vic es converteix en epicentre i referent del Dijous Llarder
La plaça Major de Vic es converteix en epicentre i referent del Dijous Llarder
La plaça Major de Vic es converteix en epicentre i referent del Dijous Llarder
La plaça Major de Vic es converteix en epicentre i referent del Dijous Llarder
La plaça Major de Vic es converteix en epicentre i referent del Dijous Llarder
La plaça Major de Vic es converteix en epicentre i referent del Dijous Llarder
La plaça Major de Vic es converteix en epicentre i referent del Dijous Llarder
La plaça Major de Vic es converteix en epicentre i referent del Dijous Llarder
La plaça Major de Vic es converteix en epicentre i referent del Dijous Llarder
Eudald Ordeix, guanyador del 7è Concurs de truites del Dijous Llarder de Vic
La plaça Major de Vic es converteix en epicentre i referent del Dijous Llarder
La plaça Major de Vic es converteix en epicentre i referent del Dijous Llarder
La plaça Major de Vic es converteix en epicentre i referent del Dijous Llarder
La plaça Major de Vic es converteix en epicentre i referent del Dijous Llarder
La plaça Major de Vic es converteix en epicentre i referent del Dijous Llarder
Els productes de proximitat, protagonistes del Dijous Llarder de Vic
Els productes de proximitat, protagonistes del Dijous Llarder de Vic
Els productes de proximitat, protagonistes del Dijous Llarder de Vic
La plaça Major de Vic es converteix en epicentre i referent del Dijous Llarder
Els productes de proximitat, protagonistes del Dijous Llarder de Vic
Els productes de proximitat, protagonistes del Dijous Llarder de Vic

A mesura que avancen les hores, es despleguen propostes per amenitzar el dia, com el 7è Concurs de truites –amb un jurat de luxe encapçalat pel mestre xocolater Lluc Crusellas-, que ha coronat l'elaboració d'Eudald Ordeix, o la presentació dels guanyadors de la 2a edició de Fet a Osona-Aliments Excel·lents.

Un dels moments més esperats de la celebració és quan els xefs despengen els porcs de les brases, un ritual que aplega multituds impacients a l'espera que les agulles del rellotge marquin la una del migdia per degustar les meloses elaboracions.

Com ja va sent costum els darrers anys, el Dijous Llarder de Vic continua al llarg de tota la tarda amb un taller per a infants a càrrec del col·lectiu Taula Dolça, el sopar i música en directe.

Dijous Llarder tot el cap de setmana

Des de l'Ajuntament de Vic destaquen que el Dijous Llarder a la plaça Major s'ha convertit en epicentre d'aquest esdeveniment a nivell català, consolidant la jornada com a un atractiu turístic, gastronòmic i cultural.

La plaça Major de Vic es converteix en epicentre i referent del Dijous Llarder
La plaça Major de Vic es converteix en epicentre i referent del Dijous Llarder. Oriol Clavera

Tant és així que, enguany, la celebració s'allargarà durant tot el cap de setmana per oferir una experiència completa amb l'objectiu de difondre i promocionar els embotits tradicionals catalans. D'aquesta manera, el divendres 28 de febrer, el dissabte 1 i el diumenge 2 de març, la ciutat oferirà activitats com concursos, tastos, tallers o presentacions de llibres que giraran al voltant de la cultura xarcutera del territori.

Aquesta iniciativa es podrà tirar endavant gràcies a una subvenció que s'emmarca en la distinció que ostenta aquest 2025 Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia, un reconeixement impulsat per l'Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT) per posar en valor la producció alimentària i la cuina catalana.

Arxivat a