Osona i el Lluçanès busquen els productes agroalimentaris que esdevindran ambaixadors del territori fins al 2028 en el marc de la segona edició del concurs Fet a Osona: Aliments excel·lents, una iniciativa impulsada pel Consell Comarcal a través d'osona Turisme, l'àrea de Promoció Econòmica i Creacció.
El premi s'emmarca dins del projecte Fet a Osona amb el suport de la Xarxa de Productes de la Terra de la Diputació de Barcelona amb l'objectiu de promoure la qualitat dels productes de proximitat i ecològics. La segona convocatòria del concurs vol fomentar els productes agroalimentaris d'ambdues comarques aportant-los reconeixement i oferint als productors suport empresarial per enfortir els seus projectes.
Entre els productes guanyadors de la primera edició del concurs 2021-2024 hi ha la botifarra d'ou de la Carnisseria Codina, el Jove de Cabra de Formatges Riudavets, la Ratafia Bosch Reserva, el Pa de set llavors de Mas Corcó Pagesos Forners, el Pa de pessic del Bruguer Pastisseria i el Caldo silvestre d'Infusions Sambucus, acompanyats de la IGP Llonganissa de Vic.
Convocatòria i fases del concurs
La convocatòria estarà oberta fins al pròxim 29 de novembre i hi ha diferents categories per a participar-hi: la llonganissa, embotits curats, embotits cuits, formatges postres làctiques, begudes, conserves dolces i mel, elaborats de fleca i pastisseria, dolços i no dolços i productes vegetals.
Els productes que compleixin els requisits seran avaluats en una segona fase del procés per un jurat d'experts del sector agroalimentari i gastronòmic, que en seleccionaran els finalistes per, posteriorment, passar a votació popular a principis del 2025. Coincidint amb el Dijous Llarder s'anunciaran els productes més votats de cada categoria.
Els guanyadors rebran un reconeixement oficial i optaran a l'acompanyament en innovació per part de Creacció amb l'objectiu de millorar els processos i potenciar la competitivitat dels seus productes al mercat i, tanmateix, formaran part de la cistella promocional d'Osona i el Lluçanès.