Segons fonts de l'empresa, es vol donar una "sortida digna" a les instal·lacions que actualment estan en desús i alhora consideren que és quelcom positiu per a Sant Bartomeu. L'empresa preveu una inversió "forta" d'uns 10 milions d'euros per posar les naus al dia.
Els principals motius que esgrimeix l'empresa per voler tornar a Sant Bartomeu és pel bon funcionament de les instal·lacions en els anteriors períodes; es tornaria a donar activitat a aquestes naus; així com la sostenibilitat de l'empresa, econòmicament i ecològicament, ja que molts dels treballadors de Sallent són d'Osona. Es tracta d'una quarantena d'empleats.

Les naus Puigneró, a Sant Bartomeu del Grau, encara conserven vestigis de quan hi havia activitat industrial de Benito Urban Foto: Josep M. Montaner
D'altra banda, l'empresa considera que actualment, com en altres municipis, és "inviable" la construcció d'habitatges, tal com es contemplava en el POUM de 2010. La companyia, per tant, demana aquest canvi per poder-se tornar a instal·lar a Sant Bartomeu.
Temps (llarg) d'avaluació i comissió ciutadana
Per la seva banda, l'alcalde de Sant Bartomeu David Puyol considera que és un tema "important i complex" perquè "determina el model de poble que volem". En aquest sentit, Puyol explica que la tornada de Benito Urban suposa una modificació substancial del planejament urbanístic, cosa que es tradueix en un procés llarg de temps.
Aquesta modificació substancial del POUM implica "canviar el concepte del poble inicialment dissenyat", destaca. Això portaria un temps ja que no és competència únicament de l'Ajuntament. L'alcalde fa referència als casos de Vic i Manlleu que, quan es va demanar, "hi ha hagut processos llargs i complicats". "Entenc que l'empresa privada té uns tempos, però l'administració en té uns altres de més lent. A vegades és difícil combinar els dels uns i els altres", apunta l'alcalde.

Les naus Puigneró, a Sant Bartomeu del Grau Foto: Josep M. Montaner
D'altra banda, Puyol afegeix que cal fer unes "inversions importants" per tenir en compte la llicència mediambiental, una proposta clara de l'estructura, tenir en compte tots els propietaris que hi ha, així com "no oblidar els metres quadrats d'uralita que encara tenen les instal·lacions".
Per tot això, a mitjans d'aquest febrer, una comissió ciutadana ha de tractar el projecte. "La voluntat del consistori és que la gent es pronunciï", diu Puyol, remarcant que "la gent ha de determinar si això pot ser viable o no; no és una decisió que només ha de prendre l'Ajuntament". "Volem que sigui un model de futur", conclou.