El director general d’Administració Local, Carles Bassaganya, ha presentat les 27 actuacions dels diferents municipis de la Catalunya Central subvencionades amb 7.797.917 euros del Fons europeu de desenvolupament regional (Feder) aquest dijous, 17 de setembre. Aquestes actuacions, que s’emmarquen en els eixos 2 i 4 del Feder, destinat a Catalunya per al foment de la competitivitat i l’ocupació, suposaran una inversió total de 15.595.835 euros.
La presentació dels projectes locals seleccionats del Feder ha tingut lloc a la Masia Can Roviralta del Hostalets de Pierola i ha comptat amb la participació de l’alcalde del municipi, Jordi Calpe, i el coordinador dels Serveis Territorials del Departament a la Catalunya Central, Antoni Casassas.
A Osona, el Feder subvencionarà amb 2,686.000 euros set projectes presentats per set municipis diferents. El més important, el mercat municipal de Manlleu, que rebrà 912.000 euros. El segueix un pla integral de desenvolupament econòmic a Vic, amb 617.000 euros. A més distància, dos projectes també molt importants: la urbanització del nucli antic de Taradell, que obtindrà 348.000 euros, i l’ampliació de l’Escola d’Hosteleria d’Osona, a Tona, amb 311.000 euros. Per últim, també rebran subvencions la urbanització del centre històric de Sant Pere de Torelló, un centre de turisme esportiu de Sant Martí de Centelles i el desenvolupament de les noves tecnologies de Centelles, amb 185.000, 158.000 i 149.000 euros respectivament.
27 actuacions locals a la Catalunya Central
L’Ordre de convocatòria del Programa Operatiu de Catalunya de les subvencions del Feder en el marc dels eixos 2 i 4 és una convocatòria única no territorialitzada. En aquest sentit, a la Catalunya Central s’hi han presentat 78 projectes, dels quals 27 han estat seleccionats. D’aquests projectes, 3 són per a l’Eix 2, dedicat al medi ambient i prevenció de riscos, i 24 són per a l’Eix 4, dedicat al desenvolupament local i urbà.
Aquests 27 projectes tenen un cofinançament de fons Feder de 7.797.917 euros i això representa una inversió total de 15.595.835 euros per l’àmbit territorial de la Catalunya Central.
Al conjunt de Catalunya, la part del Feder destinada a les actuacions de les corporacions locals que gestiona el Departament de Governació, està dotada en aquesta primera convocatòria 2007-2010 amb 70.002.851 euros per realitzar un total de 221 actuacions seleccionades.
Les actuacions beneficiàries poden rebre un finançament fins al 50% de la despesa subvencionable. A més, els projectes seleccionats d’aquesta convocatòria han d’estar executats i certificats abans del 31 de desembre de 2010. Finalment, no serà fins a principis del 2011 quan sortirà la convocatòria per al període següent (2011-2013).
--------
NOTA DE PREMSA
AJUNTAMENT DE MANLLEU
Manlleu rep 912.500 euros del Fons FEDER pel Mercat Municipal
- És el municipi de la Catalunya Central que ha rebut un import més alt dels fons europeus
Manlleu rebrà 912.500 euros en la convocatòria 2007-2010 del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), que es destinaran a l’actuació de remodelació integral del Mercat Municipal. Ahir ho va fer públic el director general d’Administració Local de la Generalitat de Catalunya, Carles Bassaganya, que gestiona els fons FEDER de les corporacions locals.
Aquest és l’import més gran que ha rebut Manlleu d’un fons FEDER, i, en aquesta convocatòria, la capital del Ter és l’ens local que ha aconseguit més diners de tota comarca d’Osona i del conjunt de la Catalunya Central, on 27 de les 78 actuacions presentades rebran un total de 7.797.917 euros. L’actuació del Mercat Municipal s’emmarca en l’eix 2 del FEDER, destinat al foment de la competitivitat i l’ocupació.
Els 912.500 euros obtinguts pel Mercat són el 50% del total sol•licitat, 1.825.000 euros, ja que en el FEDER les actuacions beneficiàries poden rebre un màxim del 50% de la despesa subvencionable.
Amb el finançament obtingut s’aconsegueix una part important de la inversió municipal necessària per dur a terme la remodelació integral del mercat, que és una de les actuacions de Pla de Millora del Barri de l’Erm. Aquesta actuació consisteix en l’enderroc de l’edifici actual i la construcció d’un nou mercat que apostarà pel producte fresc de qualitat i la restauració.
La sol•licitud del FEDER la van presentar conjuntament l’Oficina de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Manlleu i l’Institut de Desenvolupament de l’Erm, que gestiona les actuacions de la Llei de Barris.
-------------
AJUNTAMENT DE VIC
NOTA DE PREMSA
Vic obté més de 600.000 euros del Fons europeu de desenvolupament regional (FEDER)
- El projecte presentat per l’Ajuntament de Vic té com a objectiu incrementar el nivell d’ocupació dels habitants de Vic, especialment els residents a la zona rural, i augmentar la competitivitat de les activitats econòmiques de l’entorn periurbà
- El regidor de comerç i món rural, Jaume Puig, destaca que el projecte és una aposta de Vic per al desenvolupament del sector rural de la ciutat
L’Ajuntament de Vic rebrà 617.403,62 € del FEDER, el 50% del total de les actuacions que s’han inclòs dins del Pla Integral de desenvolupament econòmic de l’entorn de Vic. L’atorgament d’aquests fons, que es va donar a conèixer el dijous, dia 17 de setembre, s’emmarquen en dos eixos principals: el foment de la competitivitat i de l’ocupació que es concreten en els següents apartats:
El regidor de comerç i món rural, Jaume Puig, destaca que el projecte és una aposta de Vic per al desenvolupament del sector rural de la ciutat, “per posar de relleu la part agrària i facilitat que la gent de pagès es pugui guanyar la vida”. D’altra banda, Puig també explica que es tracta d’una subvenció que se suma als projectes inclosos dins del Fons Estatal d’Inversió Local que també inclou accions per a la millora i la promoció del món rural, “i que rebrà més inversions de cara al 2010”.
Promoció de l’ocupació
. Sector agroalimentari: Campanyes de difusió per potenciar l’atractiu de la Llonganissa de Vic (IGP).
. Sector constructiu i de serveis: Creació d’una escola taller per a la construcció i manteniment dels camins rurals
. Sector agropecuari: diverses actuacions per millorar les comunicacions i la xarxa d’abastament d’aigua i per generar ocupació.
Promoció del patrimoni arquitectònic i turístic-cultural-natural
. Senyalització de camins i millora dels recorreguts ambientals de ribera.
. Campanyes de promoció turística per donar a conèixer els atractius del territori rural de Vic.
Connexió de la zona urbana amb la industrial
. Millora de l’estat del camí del Pont del Bruguer que comunica amb la zona industrial, neteja i esbrossada de la zona.
Millora dels sistemes de comunicació
. Insta•lació de bústies a les zones properes a les cases de pagès.
. Creació de punts wi-fi, per tal de garantir l’accés a internet de tots els habitants de la ciutat.
Reordenació de l’entorn natural
. Instal•lacions de punts nets de recollida, que alhora fomenten el reciclatge
. Substitució de la xarxa principal d’aigua potable per millorar-ne l’eficència i el servei.
Les actuacions que s’han inclòs al pla responen a diversos criteris de selecció com la maduresa del projecte, la consolidació de llocs de treball de qualitat que pugui aportar, el valor afegit als espais naturals o la recuperació de zones naturals en mal estat, criteris innovadors i de difusió de les noves tecnologies, entre d’altres. El calendari d’execució del projecte està dividit en dues anualitats, per la qual cosa estarà finalitzat a finals de 2010.