El pont de Can Molas de Manlleu es reobre al trànsit

A la nova infraestructura, que ha acabat cinc mesos abans i amb menys pressupost, es preveu que no hi puguin circular camions quan es millori l'accés per la Miranda

L'alcalde Àlex Garrido, el diputat Jordi Fàbrega i el regidor d'Urbanisme Enric Vilaregut, aquest dimecres a la tarda a Manlleu.
L'alcalde Àlex Garrido, el diputat Jordi Fàbrega i el regidor d'Urbanisme Enric Vilaregut, aquest dimecres a la tarda a Manlleu. | Adrià Costa
19 de setembre del 2018
Actualitzat el 21 de setembre a les 10:19h
Manlleu està de celebració per l'obertura del pont de Can Molas al trànsit. A partir d'aquest dimecres a la tarda, els conductors que havien de desviar-se de la seva ruta habitual podran tornar a passar-hi. Una satisfacció compartida per tots els assistents -veïns i autoritats- que han volgut veure la reobertura.

L'alcalde Àlex Garrido remarcava que tot i la dificultat que representa "atenuar els problemes" que genera una obra com aquesta, "és un motiu d'orgull i una dosi de satisfacció". En aquest sentit, Garrido ha destacat que era "primordial" la seguretat dels veïns amb "unes voreres més amples i una bona estructura".

Les obres han consistit en l'ampliació de la secció del pont per tal de millorar l'ample de pas de vehicles, així com disposar de voreres que compleixin amb els mínims establerts en la normativa d'accessibilitat. Així doncs, el nou pont té una calçada de dos carrils de tres metres d'amplada, amb vorals de 0,3 metres per cada costat, així com voreres a banda i banda d'1,5 metres, el que suposa un ample total de la secció de 10,7 metres. Els carrils antics feien 2,8 metres i les voreres només 0,7.

L'acabament d'aquestes obres també posa fi al mig any de calvari dels veïns del barri de Vista Alegre que havien d'accedir a Manlleu en cotxe per l'Eix Transversal i la C-17 o per Roda de Ter. "Ens ha fet anar malament, però només de veure-la acabada cinc mesos abans, se't cura tot", deia Llucià Ferrer. D'altra banda, Maria Carme Pons i Roser Soler destacaven que sempre s'ha pogut caminar pel pont "amb uns treballadors molt amables" i que "pot ser que vingui més gent a passejar amb aquesta vorera tan ampla".
 

El primer cotxe que ha creuat el pont de Can Molas. Foto: Adrià Costa


El veïnat de la zona també estrena una rotonda d'accés al barri. El diputat d'Infraestructures Viàries i Mobilitat, Jordi Fàbrega, ha destacat que "millora la seguretat", ja que "el 60% dels accidents" succeïxen a les entrades dels municipis.

Cinc mesos abans i amb menys pressupost

La previsió era que els treballs -iniciats el març d'enguany- acabessin a principis del 2019. Finalment, però, s'ha pogut avançar gairebé 5 mesos. "És de les poques ocasions que se'ns han alineat els astres -deia Jordi Fàbrega-, normalment necessitem més temps". A més, el diputat remarcava que el pressupost també ha estat menor del que es preveia. Dels 2,079 milions inicials, finalment ha tingut un cost d'1,119 milions. L'equipament ha estat finançat íntegrament per la Diputació de Barcelona.

Malgrat "les inclemències meteorològiques", Fàbrega atribuïa aquesta "celeritat" en les obres amb el "ràpid" ritme d'obra de l'empresa i que hi ha hagut "elements estructurals prefabricats que ens han permès avançar molt més". Aquest matí s'han fet proves de càrrega amb diferents camions i a la tarda s'ha obert al trànsit.

No hi podran circular camions

"Si hi passen els camions, durarà quatre dies", li deia un veí a l'alcalde. Garrido ha apuntat que està previst prohibir-los la circulació quan es millori "la carretera de la Miranda". "Volem garantir que no circulin vehicles pesants pel centre de la ciutat", deia l'alcalde, i per això, "hem de dialogar amb les empreses".

En aquest sentit, Fàbrega explicava que el pont de Can Molas suporta uns 16.000 vehicles diaris, quan a la demarcació de Barcelona el promig és de 2.300. En els pròxims mesos s'iniciaran les obres a la Miranda per "millorar l'accessibilitat, la mobilitat i pacificar el trànsit", concloïa.

La inauguració del pont serà a finals de setembre amb un concert a l'aire lliure. Garrido ha explicat que falta acabar alguns detalls com algunes escales de sota, polir l'estructura i la il·luminació. Precisament, aquest serà "un dels grans atractius" del nou pont.
 

Garrido, Fàbrega i Vilaregut, al pont de Can Molas. Foto: Adrià Costa