Sant Martí de Centelles dedica un espai al poeta Màrius Torres

L'antic femer de Mas Blanc repassa la vida i obra del poeta lleidatà

Durant la inauguració de l'Espai Màrius Torres a Sant Martí de Centelles.
Durant la inauguració de l'Espai Màrius Torres a Sant Martí de Centelles. | Toni Carrasco
Toni Carrasco
26 de novembre del 2019
Màrius Torres ja disposa d'un espai on recordar la seva vida i la seva obra: Mas Blanc, de Sant Martí de Centelles. Aquest dissabte, es va inaugurar el nou lloc dedicat al poeta lleidatà que va deixar una profunda petjada en aquest mas de Sant Martí. De fet, abans de morir de tuberculosi al sanatori de Puig d'Olena de Sant Quirze de Safaja, va passar la seva darrera etapa en aquest indret.

Del 1938 al 1942 Màrius Torres va viure entre Puig d'Olena i el Mas Blanc en una mena, com ell mateix definia, "d'oasi en un desert de la postguerra". El poeta, que va morir a 32 anys, va escriure el 1942 els seus més importants poemes i obra epistolar en aquest tranquil i bonic indret d'Osona, i que actualment funciona com a hostal rural.

Precisament, la família Sans que regenta l'hostal ha volgut posar el seu granet de sorra per recordar i reivindicar la figura del poeta. En aquest projecte també han participat acadèmics i estudiosos com Joan Ramon Veny-Mesquida, Josep Camps o Joan Ramon Veny.
 

Durant la inauguració de l'Espai Màrius Torres a Sant Martí de Centelles. Foto: Toni Carrasco


Torres és considerat per la crítica com un dels millors poetes lírics catalans del segle XX i té una obra poètica traduïda a diversos idiomes i fins ara no havia estat prou dignificat i reconegut en aquesta contrada, on va passar els darrers anys de la seva vida i de la seva malaltia.

L'espai Màrius Torres està ubicat en un antic femer curosament rehabilitat i es va inaugurar amb diversos parlaments com el de l'alcaldessa de Sant Martí, Núria Roca. La inauguració va coincidir amb les jornades Màrius Torres on es va presentar la reedició del Quadern del Sanatori a càrrec d'El Mirador de l'Antiga. També va haver-hi ball de gegants amb la colla de Centelles i una actuació musical a càrrec de la santmartinenca Laura Serra.

I el cap de setmana literari del Mas Blanc es va completar amb, el 40è aniversari de l'AICS (American Instut Catalan Studies) amb diversos parlaments, la visita al sanatori de Puig d'Olena (Sant Quirze de Safaja) i un concert de cloenda el diumenge amb el cantautor, Josep Tero.