Vic ajuda el comerç de proximitat amb el repartiment a domicili

L'Ajuntament assumeix el cost del lliurament a través de les entitats socials Adfocet i Areté

Una iniciativa dels comerciants del carrer de Manlleu de Vic.
Una iniciativa dels comerciants del carrer de Manlleu de Vic. | Adrià Costa
04 de juny de 2020, 17:30
Actualitzat: 08 de juny, 12:30h
L'Ajuntament de Vic ha impulsat diverses mesures per fer costat al comerç de proximitat. Aquest dijous, en roda de premsa, n'han presentat una de nova: que els comerços puguin fer arribar els seus productes a domicili de manera gratuïta. La regidora de Promoció econòmica, Comerç i Ocupació, Bet Piella, ha explicat que s'ha afegit una addenda al conveni amb Vic Comerç, que permetrà que els comerços associats a l'entitat puguin oferir un servei a domicili a través d'una eina generada des de Creacció.

En aquest sentit, Piella ha apuntat que els comerços han mostrat que el repartiment era dificultós, i per tant, fins passada la campanya de Nadal, l'Ajuntament de Vic n'assumeix el cost. Els encarregats de fer el repartiment seran les entitats socials Adfocet i Areté que van posar aquest servei en marxa fa poc. "Serà una aventura de tres potes entre l'ajuntament, Vic Comerç i entitats socials", ha conclòs Piella.

Ciutat i botiga, plenes

L'alcaldessa Anna Erra ha remarcat que no volen una ciutat buida com s'ha vist en el temps d'aturada. "Hem d'injectar liquiditat directa i de moltes maneres", ha dit Erra, remarcant que volen "tornar a omplir els carrers i sobretot les botigues". En aquest sentit, l'alcaldessa ha afegit que entre tots els ajuts s'han destinat uns 700.000 euros per reactivar el comerç.

D'altra banda, Erra ha afegit que a Vic s'han fet "més de 70 actuacions per ajudar en aquests moments" i ha remarcat que "com a ajuntament, el nostre objectiu és estar al costat en necessitats socials i econòmiques".
 

Bet Piella, Anna Erra i Toni Brachs, durant la roda de premsa. Foto: Aj. de Vic


Des de Vic Comerç, el seu president Toni Brachs ha volgut transmetre "optimisme" i ha remarcat la "positiva col·laboració colze a colze" amb l'administració. En aquest sentit, ha lloat la iniciativa del repartiment a domicili: "Ens donarà un valor afegit molt gran".

"Veure la ciutat buida ha impactat a clients, administració i botiguers", ha afegit, remarcant que la manera com està reaccionant el comerciant "dona molta esperança". Tot i això, Brachs ha reconegut que durant aquest període hi ha hagut quatre baixes a l'entitat per tancament. Per contra, hi ha hagut 5 altes que han decidit apostar per l'associacionisme.

Ajuts també per als marxants

Aquesta nova iniciativa se sumen a les que ja estaven en marxa, com els ajuts directes o la mediació entre comerciants i propietaris dels locals. Tal com ha recordat la regidora Piella, ja es van impulsar uns ajuts per als comerciants que es van veure obligats a tancar (800 euros) i els que no van poder obrir per la situació (500 euros).

"La novetat és una tercera línia d'ajuts per als marxants que venen a la ciutat", ha afegit la regidora, remarcant que "tant és que siguin de Vic o no". Aquests rebran una bonificació en la taxa que paguen per anar als mercats.

Pel que fa a les mediacions, la regidora ha explicat que se n'han hagut de fer poques "perquè propietaris i llogaters han vist que la millor formula era renegociar les condicions o condonar el lloguer".

Finalment, Piella ha afegit que s'està treballant en campanyes de reactivació del comerç de proximitat com "un sistema de xecs creuats entre comerços" per incentivar-lo, així com l'acceleració del nou pla d'usos per protegir-lo o formació perquè els comerciants pugin al carro "de la transformació digital".

Una de les campanyes que ja s'ha posat en marxa és un vídeo per fomentar el comerç local: "A Vic compraràs segur".


Tastet de fires al Parc Jaume Balmes

D'altra banda, Piella ha avançat que s'està treballant per preparar "unes firetes" a la zona del Parc Jaume Balmes durant 4-5 caps de setmana de tardor, que promocionin alguns dels productes que no s'han pogut exposar en els certàmens anul·lats, com el Lactium. "Farem un cap de setmana dedicat als productes d'alimentació, un altre, a l'artesania...", ha explicat la regidora.

Es preveu muntar les estructures en un espai i que cada caps de setmana hi hagi productes diferents. "Es tracta de generar moviment a la ciutat i entre els firaires", ha destacat la regidora.

No es descarta mantenir fires com la de la Muntanya o el Mercat Medieval. Tot i això, l'alcaldessa Anna Erra ha remarcat que "tenim plans i els anirem adaptant a la situació".



​​
​​​
​​​​
​​​​​
Arxivat a