Opinió

El Carnaval de Torelló i el seu futur

«L’aforament limitat al ball va generar dos problemes: que molta gent es quedés sense entrada i que fos inviable econòmicament per a qui l’organitzés»

francesc manrique nacio
22 de febrer del 2016
Actualitzat a les 11:55h
Aquests últims dies hem viscut la setmana més important de l'any pel poble, ja que va ser Carnaval. Un Carnaval que arribava amb la incertesa de què passaria amb les naus de Can Cata, amb el PIOC organitzant la seva última rua i amb un ball que, per primer cop, s'organitzava via concurs públic.

Un ball que, per primera vegada, organitzava una empresa externa a l'Ajuntament. Un Ajuntament que massa vegades ens vol fer creure que si les coses són gestionades per gent externa, per “professionals”, aniran millor.

Però resulta que l'any en què més problemes s'han generat ha sigut el primer que no estava gestionat des de la pròpia organització de la rua. De fet, amb aquesta decisió, hi ha l'arrel dels problemes que es van patir al ball.

¿Per què a un Carnaval tan potent en molts sentits, entre els quals l'econòmic, només una empresa es va presentar per organitzar el ball? I a més... una empresa amb poca experiència en aquest tipus d'esdeveniments? Doncs aquí s'haurien de mirar les condicions del concurs que va convocar l'Ajuntament on limitava el ball a un aforament molt reduït en relació a les persones que hi ha aquell dia al poble.

Això generava dos problemes: que molta gent es quedés sense entrada i que fos pràcticament inviable econòmicament per a qui ho organitzés. Això va acabar afectant la qualitat de la festa en molts sentits. I aquesta manca de qualitat va facilitar que hi haguessin tots aquests problemes en una nit que ja és difícil per si sola. Si realment creiem que aquesta festa és tan important per a tot el poble i volem que hi continuï venint gent de fora, per què limitar un ball a tants pocs assistents? No caldria tenir un ball amb la capacitat d'absorbir a tota la gent que vol continuar la festa?

No cal oblidar que, com més gent sense entrada hi hagi, més problemes hi solen haver. I ara que no facin servir els problemes d'aquest any per justificar la sala polivalent, ja que fa pocs anys s'organitzava el ball en tres espais diferents i comptava amb molt més aforament que el que tindrà la sala, per tant, si  es vol, hi ha alternatives.

Aquesta mala organització ha servit per contrastar-la amb la dels últims anys i veure la bona feina que ha fet la gent de PIOC, sempre de forma voluntària (moltes gràcies per tots aquests anys de feina!) I ara qui agafarà el relleu? Segurament algú sortirà.

Però sembla que el problema només sigui aquest, i sí, és una part important del problema. Però i si anem a l'arrel? Quin model organitzatiu volem que tingui aquest Carnaval? No és el moment i l'oportunitat per fer un pas endavant per definir un ens organitzatiu molt més sòlid i amb un suport institucional real, que confiï i aposti per aquesta festa?

Els problemes cal transformar-los en oportunitats, i això és el que toca fer ara amb el Carnaval de Terra Endins. Cal tenir alçada de mires i aprofitar les mancances que s'han vist i han sortit aquests últims anys per canviar la tendència i seguir fent créixer la festa tant qualitativament com quantitativa. I per això, cal analitzar quins errors hi ha hagut i admetre'ls.

Si no, ens tornarem a entrebancar amb la mateixa pedra una altra vegada. ¿I si el primer pas fos tant senzill com començar a treballar de manera més transparent i crear una taula de la qual formessin part tots els partits del consistori, els carrossaires, les entitats implicades, i altres organitzacions, com poden ser l'associació de comerciants i les escoles, per definir quin model de carnaval volem?

Regidor de la CUP a l'Ajuntament de Torelló.

El més llegit