La Guàrdia Urbana de Vic podrà utilitzar drons, pistoles Taser i esprais per dispersar multituds

El ple vigatà aprova inicialment el reglament que permetrà al cos de policia local disposar d'aquests instruments

El ple de Vic ha provat inicialment el reglament d'ús de drons, pistoles Taser i esprais per dispersar multituds per a la Guàrdia Urbana.
El ple de Vic ha provat inicialment el reglament d'ús de drons, pistoles Taser i esprais per dispersar multituds per a la Guàrdia Urbana. | Osona.com
09 de maig del 2024
Actualitzat el 14 de maig a les 11:37h

El ple del consistori vigatà corresponent al mes de maig, celebrat aquest dilluns, ha aprovat inicialment el reglament de l'ús d'aeronaus tripulades per control remot -drons- així com la dotació de noves eines de defensa –pistoles elèctriques Taser i esprais per dispersar multituds- per a la Guàrdia Urbana de Vic.

Pel que fa als drons, seran un instrument més pel dia a dia del cos de la policia local, tal com explica la regidora de Seguretat, Elisabet Franquesa. En aquesta línia, la utilització d'aeronaus permetrà, entre altres, fer recerca de persones o controlar de forma més eficient el trànsit a la ciutat. Els aparells estan dotats amb càmeres tèrmiques i de precisió i sempre hauran d'estar sota el control de dues persones –pilot i controlador-.

D'altra banda, el reglament també recull que les imatges captades pels drons es podran guardar durant un període màxim de tres mesos –si no se'n fa ús, s'hauran de destruir- i poden ser posades a disposició judicial i de l'administració.

Franquesa detalla que aquests aparells ja s'ha provat a la ciutat en el marc d'esdeveniments com el Mercat Medieval o el Mercat de Música Viva. "Aquestes eines poden ser molt útils pel dia a dia i per millorar i avançar en la projecció de la ciutat intel·ligent", específica.

Excepte la CUP, tots els grups del consistori van votar a favor de l'aprovació inicial del reglament."Són mesures de control sobre les persones i, encara que el reglament marqui les ocasions en les quals s'han de fer servir, es poden donar casuístiques que portin a interpretacions subjectives i això pot ser perillós", diuen els cupaires.

També esprais per dispersar multituds i pistoles Taser

El plenari vigatà també va aprovar inicialment el reglament d'armament i altres eines de defensa de dotació de la Guàrdia Urbana de Vic, a partir del qual el cos podrà disposar d'esprais per dispersar multituds i de pistoles Taser -de descàrrega elèctrica-.

"Són eines de treball i en cap cas de càstig" subratlla Franquesa. En aquesta línia, la regidora detalla que "són instruments que ajuden a neutralitzar" i admet que, en aquest cas, el seu ús és més crític "per això el reglament està regulat pel Parlament de Catalunya". D'altra banda, Franquesa remarca que, quan se'n fa ús, automàticament s'activen les càmeres de control dels agents. "No són eines d'ús diari sinó d'utilització puntal en cas que sigui necessari" insisteix la regidora.

A Catalunya ja hi ha una cinquantena de ciutats on es disposa d'aquest tipus d'armament i els efectius del cos de Mossos d'Esquadra del territori ja fa tres anys que en disposen, explica la regidora. L'aprovació inicial del reglament al ple de Vic es va donar amb els vots a favor d'ERC, PSC i SOMI, mentre que la CUP i Vic En Comú Podem van mostrar-hi el seu rebuig.

"Aquests reglaments han d'estar redactats en clau molt restrictiva i pensats per no ser utilitzats, no pot ser que ens ho presentin com a eines pensades per amenaçar. Es córrer el risc de deixar en mans del criteri de l'agent qualsevol actuació", insisteixen des de la CUP. "Entenem la seguretat d'una manera integral i no només com una qüestió punitiva. Quan analitzem el reglament d'ús de les pistoles taser veiem que no és una arma inofensiva i que pot generar conseqüències greus. No posarem en situació de risc a la població", argumenten els comuns.

Arxivat a