Crida de les entitats d'Osona i el Lluçanès a participar en el recapte d'aliments d'aquest cap de setmana

Entre els productes que més necessiten, hi ha la llet, l'oli o els bolquers: «Necessitem ajuda, el rebost es buida»

Representants d'entitats d'Osona i el Lluçanès participants en el Recapte de Primavera d'aquest cap de setmana.
Representants d'entitats d'Osona i el Lluçanès participants en el Recapte de Primavera d'aquest cap de setmana. | Irene Giménez Vinyet
21 de maig del 2024
Actualitzat a les 16:24h

Aquest divendres 24 i el dissabte 25 de maig es posa en marxa una nova campanya de recollida d'aliments, el Recapte de Primavera, impulsada pels diferents Bancs d'Aliments de Catalunya amb l'objectiu de donar resposta a la precarietat alimentària al país. També les entitats que gestionen els diferents rebosts d'Osona i el Lluçanès se sumen a la iniciativa, i fan una crida a la participació per ajudar a persones i famílies en situació de vulnerabilitat.

Joan Turró, delegat del Banc d'Aliments a Osona, insisteix que la majoria dels dipòsits de la comarca "estan en una situació de precarietat". En aquesta ocasió, però, només hi haurà tres superfícies alimentàries a on fer les donacions físicament: l'Esclat de Malla, el Bon Preu de Mas Beuló a Vic i el Carrefour situat al carrer de la Llotja -al Sucre- de la capital d'Osona.

Entre Osona i el Lluçanès hi ha més de 4.000 usuaris beneficiaris dels bancs d'aliments i entre els productes de primera necessitat que més falta fan, les entitats hi situen la llet, l'oli o els bolquers. "Demanen a la societat que participi, no només aquest cap de setmana, sinó al llarg de tot l'any", insisteix el delegat d'Osona.

"Farà falta un canvi de model"

Des de la Creu Roja, Biel Barnils, tècnic responsable del rebost solidari de Vic, explica que atenen 2.500 persones anualment. Enguany, durant la campanya d'aquest cap de setmana, només hi ha dos punts de recapte físic d'aliments a la ciutat i preveuen "recollir poc menjar, però tot serà benvingut". Detalla que han intentat que s'hi adhereixin més establiments "però no ha estat possible".

Barnils explica que, des del rebost de la capital d'Osona, reparteixen una mitjana de 35 quilos mensuals per família i que fan falta "sobretot els aliments més cars", com l'oli o els bolquers. "El rebost solidari està obert tot l'any i no tanquem per vacances, qualsevol persona pot venir a portar-nos menjar durant tot l'any", insisteix.

D'altra banda, també remarca que, actualment, el magatzem es buida més de pressa perquè "cada vegada hi ha més persones que necessiten aliments i cada vegada en rebem menys" i apunta que "farà falta un canvi de model" perquè "aquest no funciona".

"Ja no arriben aliments des de la Unió Europea"

Joan Soler, de Càritas Centelles, detalla que actualment atenen unes 90 famílies –unes 230 persones- cada any. En aquest context, remarca que "malauradament és molt necessari que les entitats fem un esforç per recollir aliments físicament, així com que la ciutadania ens continuen ajudant".

Soler recorda que, a tota aquesta situació, cal sumar-hi que des del gener d'aquest 2024 ja no es reben productes procedents del programa d'entrega d'aliments mitjançant els Fons d'Ajuda d'Europa per a les Persones més Desafavorides (FEAD). Un canvi de model que preveu substituir la compra i l'entrega de productes alimentaris bàsics per un sistema de targetes moneder. "Això seria perfecte si les targetes moneder arribessin a tot el volum de persones a les quals arribem i ajudem actualment les entitats", subratllen des de Càritas Centelles.

En aquest context, Soler apunta que, d'entrada, només rebrien aquest recurs les famílies "molt vulnerables" amb fills: "Aquest fet deixa fora a totes les famílies d'una o dues persones, generalment gent gran o persones que estan des de fa molt de temps a l'atur". També denuncien que, actualment, "no arriben els ajuts de la Unió Europea ni tampoc les targetes moneder" per cobrir les necessitats més bàsiques.

"El rebost es buida"

Des de l'Associació de persones voluntàries de Tona, entitat que gestiona el Rebost Solidari Oriol Trias, Domingo Panyella explica que es troben amb moltes dificultats per abastir de productes el magatzem, "especialment des dels canvis operatius des d'Europa". Actualment, atenen 97 famílies en situació de vulnerabilitat, unes 270 persones: "Depenem molt de les donacions que ens arriben".

Des de l'associació fan una crida a participar en el Recapte de Primavera d'aquest cap de setmana a Tona "perquè el rebost es buida". Panella explica que entre dipòsits s'ajuden i es transfereixen aliments quan en un lloc n'hi ha excés i en l'altre en falta.

Arxivat a