La Comunalitat de Vic celebra els dos primers anys de vida

Durant aquest període s'ha impulsat la creació de set xarxes d'acció col·lectiva amb gairebé mil hores d'acompanyament i arribant a més de 3.000 persones

Membres de la Comunalitat de Vic explicant la seva experiència en el projecte.
Membres de la Comunalitat de Vic explicant la seva experiència en el projecte. | Cedida
Redacció
15 de maig del 2024
Actualitzat a les 9:41h

La Comunalitat de Vic, una iniciativa innovadora a la capital d'Osona, celebra enguany els seus dos primers anys de vida, un període que valoren positivament i durant el qual han impulsat o col·laborat en la creació de set xarxes d'acció col·lectiva o projectes d'ajuda mútua i de l'economia solidària. En total han estat gairebé mil hores d'acompanyament arribant a més de 3.000 persones vinculades a les activitats de la Comunalitat.

Clara Cusí, tècnica de la Comunalitat de Vic, destaca el caràcter comunitari del projecte amb la finalitat d'impulsar "una nova organització més justa de l'economia, amb la creació i l'enfortiment dels béns comuns, fomentant xarxes de suport mutu i projectes econòmics arrelats al territori".

La Comunalitat de Vic està impulsada per la cooperativa La Fera Ferotge, l'Associació Tapís, l'Associació de veïnes i Veïns del Remei i l'Ajuntament.

Cinc eixos de treball

La Comunalitat desplega la seva activitat al voltant de cinc grans eixos de treball: la transició ecosocial, l'economia de les cures, la ciutat habitable, el comerç de proximitat i l'economia social i solidària i la sobirania tecnològica i els drets digitals.

En aquesta línia, entre altres, s'ha acompanyat a la creació de Vicoop Energia, la primera comunitat energètica vigatana o s'han organitzat tres fires de l'economia circular amb la participació de nou entitats diferents.

També s'ha desenvolupat un espai de suport per a treballadores de la llar i les cures, amb sessions d'autocura i sis assessoraments jurídics i laborals col·lectius durant l'últim any o s'ha acompanyat a grups de suport en l'àmbit de la criança.

Des de la Comunalitat s'ha impulsat un mapatge per detectar bones pràctiques en el marc de l'economia solidària i l'autoorganització; s'ha creat una Taula de Joves que ha esdevingut un espai de coordinació entre agrupaments escoltes de la capital d'Osona o s'ha produït el documental Cases d'algú per recuperar la memòria comunitària de la construcció dels pisos de la cooperativa Joan XXIII.

En l'àmbit del comerç de proximitat s'ha tirat endavant la campanya L'escola es cuina al barri, que ha comptat amb la participació de cinc escoles i deu comerços del sud de la ciutat o s'ha impulsat la Xarxa de Facilitació Digital amb la finalitat de trencar la bretxa digital entre determinades capes de la població.

Al costat de la ciutadania

Ramon Galí, membre de Vicoop Energia i de la Xarxa de Facilitació Digital reconeix que, la primera, "no seria el que és si no hagués estat per la Comunalitat". També posa en valor l'engegada de la Xarxa, "que dona resposta a una gran necessitat", i de la qual n'espera la continuïtat en aquests pròxims dos anys.

Karla Castellón, del grup de suport entre treballadores de la llar i les cures, remarca que aquest espai creat entorn de la Comunalitat amb dones, la majoria d'origen migrant, "ens ha permès desenvolupar-nos i poder explicar la nostra experiència, ja que moltes estan soles, sense les famílies, és un espai on podem dir-nos tot el que no podem dir en altres àmbits".

Helena González, de la Taula d'agrupaments juvenils, indicar que gràcies a l'espai que els va oferir la Comunalitat, els tres agrupaments d'escoltes "ens vam adonar que tots passem per uns processos semblants i que compartim problemàtiques". Tenir la Comunalitat al costat també els ha facilitat contactes i arribar a nou jovent.

Arxivat a