El gaig blau nidifica amb èxit per primer cop a Osona i dues parelles crien nou polls

El Grup de Naturalistes d'Osona-ICHN i Endesa van instal·lar cinc caixes niu a torres elèctriques

Dues parelles de gaigs blaus han nidificat a l'Esquirol i a Gurb i han nascut nou polls.
Dues parelles de gaigs blaus han nidificat a l'Esquirol i a Gurb i han nascut nou polls. | Endesa
Redacció
02 de setembre de 2024, 10:36
Actualitzat: 10:36h

La instal·lació l'any 2022 de cinc caixes niu en torres elèctriques de la comarca d'Osona ha donat els seus fruits i, per primer cop, el gaig blau ha nidificat amb èxit en aquesta zona. Es tracta de dues parelles d'aquest exemplar que han nidificat a l'Esquirol i a Gurb i han nascut nou polls. Fins ara, aquesta espècie migratòria protegida només niava a l'Alt Empordà i a la Plana de Lleida.

Carles Martorell, dels naturalistes d'Osona, explica que la colonització del gaig blau indica que "encara hi ha racons de la Plana de Vic prou ben conservats que els permeten trobar suficient aliment per a criar tants polls".

caixa niu gaig blau osona naturalistes endesa nacio osona
Una de les caixes niu instal·lades en torres elèctriques de la comarca d'Osona.Endesa

Des de l'any 2004 el Grup de Naturalistes d'Osona-ICHN veia passar exemplars del gaig blau pel nucli de Sant Martí de Sescorts, al terme municipal de l'Esquirol, durant el seu viatge migratori des del sud d'Àfrica cap a Europa. És per això que l'entitat i Endesa van col·laborar conjuntament per instal·lar caixes niu a torres elèctriques de la zona amb la voluntat de facilitar-ne la reproducció.

Segons informa Endesa, la primavera passada una parella de gaigs blaus va decidir no continuar la seva migració cap al nord -a França o l'Empordà- i es van quedar a nidificar en una de les caixes-niu. D'altra banda, una altra parella va decidir fer el mateix, però en aquest cas es va quedar en una cavitat natural d'un arbre, a Gurb. D'aquesta manera, Osona ha tingut dues parelles nidificants a la plana de Vic amb èxit reproductiu, ja que d'un niu han volat quatre polls i, de l'altre, cinc.

Els naturalistes osonencs expliquen que només es coneixia una dada de nidificació a les comarques de la província de Barcelona. En concret, l'any 2009 i potser també el 2010 a Santpedor (Bages). Per tant, asseguren, aquest any Osona és "l'única comarca de la demarcació on ha criat el gaig blau". Feia 15 anys que no hi criava cap parella.