05
de desembre
de
2017, 10:30
Actualitzat:
06
de desembre,
12:07h
Rajoy i Albiol amb votants del PP el cap de setmana passat. Foto: Flickr PP
La majoria d'enquestes apunten que el PP perdrà algun diputat aquest 21-D, encara que ja es troba en un dels moments amb menys suport electoral que es recorda. Ara bé, com és el votant que encara li fa confiança? Segons l'últim baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), és majoritàriament femení, amb escassa formació (un 78% té només la secundària obligatòria o menys), molt creient (un 81% és catòlic i més d'un 14% d'alguna altra branca del cristianisme) i amb molta quantitat de pensionistes (un 60%).
Igualment, la majoria dels electors són nascuts fora de Catalunya i quasi el 86% no té cap avi o àvia catalans, cosa que es deriva també en un reduït sentiment nacional català i d'ús del català com a llengua pròpia, i d'un consum molt reduït dels telenotícies de TV3 (un escàs 7%). Així mateix, és l'únic que es declara netament de dretes (ho fa el 57,7%), malgrat que també és el que menys interès té en la política (més de la meitat no en té gens).
Al candidat del PP, Xavier García Albiol, li costarà robar vots d'altres electorats, ja que no cau massa bé fora del seu propi nínxol, i és que l'electorat popular és l'únic que de mitjana l'aprova, tot i que amb una nota més baixa que la que li posa a la cap de llista de Cs, Inés Arrimadas (8,3). Ho tindrà complicat per seduir potencials votants d'altres forces unionistes, especialment del PSC, que el puntuen molt baix i tan sols un 16,7% li posa un 5 o més.
L'electorat del PP s'assembla clarament al de Cs, ja que en la meitat de les 18 característiques analitzades té en la formació liberal un votant més similar, sobretot en les més polítiques. Ho és pel que fa a la tendència dretana, al sentiment espanyol, en la fe cristiana, la manca d'avis catalans o en el consum televisiu. En canvi, amb el PDECat coincideix quant al perfil femení i generacional, la satisfacció amb la vida o la relació amb el treball. Amb el PSC ho fa en referència a l'escàs interès en la política o la baixa formació, mentre que amb CSQEP tan sols té certa similitud en la identificació amb la classe social.