Alsina adverteix que Junts caurà en la «irrellevància» si abandona el Govern

La consellera d'Acció Exterior sosté que deixar l'executiu implicarà un "salt al buit" camí de les municipals; Jaume Giró, titular d'Economia, indica que la ruptura seria una "greu equivocació", també per a ERC

Victòria Alsina i Jaume Giró, al Parlament.
Victòria Alsina i Jaume Giró, al Parlament. | ACN
05 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 9:53h
Campanya en marxa a Junts de cara a la consulta d'aquest dijous i divendres. Els consellers Jaume Giró i Victòria Alsina, de de RAC1 i Catalunya Ràdio, han defensat la continuïtat de l'executiu de coalició. Alsina, titular d'Acció Exterior i Govern Obert, ha posat l'accent en el perill de caminar cap a la "irrellevància" si es tria el camí "còmode" de sortir del Govern. En el cas de Giró, titular d'Economia, ha indicat que trencar seria una "greu equivocació", també per ERC. "Ens hem d'entendre", ha remarcat, al mateix temps que indicava que, en cas de guanyar el no a la consulta, dilluns mateix deixarà el despatx de conseller. En cap cas, ha dit, es quedarà dins del Govern.

"Si sortim del Govern es trenca l'últim front de la unitat independentista i enviem a la paperera de la història el sacrifici d'exiliats i represaliats", ha assenyalat Alsina, que ha fet una advertència en clau de futur: "El que ens ve és un salt al buit davant de les municipals i més enllà. Ser el segon partit de l'oposició és anar a la irrellevància. No es una batalla de partit, és de país per no tancar la carpeta catalana". La consellera ha posat de manifest que Junts gestiona el 63% del pressupost, i ha apostat per triar el camí "difícil" en lloc del "còmode". "Si seguim, ens hem de plantejar com ens expliquem millor i com marquem més perfil", ha apuntat, al mateix temps que ha remarcat que el "pas pel desert" del partit no seria com quan teníem Artur Mas i 60 diputats", en referència a l'etapa del tripartit, fins al 2010. També ha advertit que, sense ells, entraran els "partits del 155" a l'executiu, en referència al PSC.

Aquest posicionament arriba dos dies després que l'executiva definís la pregunta de la consulta, no exempta de debat intern. La cita de la direcció no va ser tan llarga com la de dijous passat, però va servir per constatar les divergències de criteri sobre el plantejament de sortir -o no- del gabinet que lidera Pere Aragonès. Un cop plantejada la pregunta -"Vols que Junts continuï formant part del Govern"-, els dirigents van començar a posicionar-se públicament, tot i que en privat fa setmanes que es van fixant les posicions. Alsina es va fer militant el cap de setmana per participar activament en la consulta, i ahir, a Girona, es va reunir amb desenes d'alcaldes, als quals va traslladar que prémer el botó de sortida seria"un salt al buit" nociu de cara a les eleccions municipals del mes de maig, claus per al futur de la formació independentista.

Qui està ancorat en el bloc favorable a sortir del Govern? Fonamentalment, de la direcció actual són la presidenta Borràs i els seus afins. S'hi troben, per exemple, dos vicepresidents del partit, com ara Francesc de Dalmases -de qui encara no s'ha resolt l'expedient intern per la intimidació a una periodista del FAQS corroborada per l'informe elaborat per TV3- i Aurora Madaula. També hi ha Jaume Alonso-Cuevillas, diputat, a banda de membres de la direcció com Aleix Sarri. En el cas de Gemma Geis, consellera de Recerca i Universitats, s'ha acabat arrenglerant en el bloc per sortir de l'executiu -el seu nom sona amb força per ocupar la candidatura a l'alcaldia de Girona-, tot i que en un principi havia defensat una posició diferent.

En el grup de dirigents partidaris de trencar també hi ha Carles Puigdemont i el seu entorn. Jami Matamala, mà dreta del líder a l'exili, ja s'ha pronunciat a través de Twitter. Toni Comín, eurodiputat i també a Brussel·les, ja va reclamar dijous passat la sortida de l'executiu. A aquestes veus s'hi sumen altres membres de Junts amb ascendència, com ara Albert Batet -president del grup parlamentari i encarregat de verbalitzar al ple l'exigència d'una qüestió de confiança que va desencadenar la destitució de Puigneró com a vicepresident- i Josep Rius, portaveu de Junts, autor d'un l'article a El Punt Avui que ha estat compartit públicament per Puigdemont.

A l'altra banda hi ha els partidaris de continuar a l'executiu, liderats per Giró i Alsina. 'hi han arrenglerat dues membres del Govern com Lourdes Ciuró- Justícia- i Violant Cervera -Drets Socials-, properes a Turull. Jordi Sànchez, exsecretari general, ja ha fet públic que es posicionarà a favor de continuar a l'executiu. Va ser ell qui va dissenyar el pacte de legislatura signat amb Aragonès. En el bloc del sí també hi ha expresos com Josep Rull -president del consell nacional- i Joaquim Forn, i veus carismàtiques com la de Xavier Trias, que ha deixat en suspens la seva candidatura a Barcelona perquè està "estupefacte" per la crisi oberta al Govern. Damià Calvet, exconseller i proper a Rull, ara al Port de Barcelona, és partidari de mantenir-se al Govern.