Aragonès crea l'oficina d'expresident amb Helena Ricomà al capdavant

L'anterior cap de l'executiu s'emporta el cap de comunicació, Marçal Sarrats, i la cap de secretaria, Sílvia Sabat, i percebrà el 80% del sou de president durant una legislatura

Pere Aragonès, durant el ple d'investidura de Salvador Illa
Pere Aragonès, durant el ple d'investidura de Salvador Illa | Hugo Fernández Alcaraz
13 d'agost de 2024, 11:06
Actualitzat: 11:28h

Pere Aragonès ja ha creat la seva oficina d'expresident, que tindrà Helena Ricomà al capdavant, com a cap de l'Oficina de l'Expresident. Fins ara, Ricomà havia sigut la cap de gabinet d'Aragonès com a president de la Generalitat i abans ho havia estat d'Ester Capella a Justícia. Tal com apareix al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC), l'expresident s'emporta la seva secretària, Sílvia Sabat, que serà la responsable de la secretaria de l'oficina, i també el cap de comunicació, Marçal Sarrats, que mantindrà el càrrec que ha tingut aquests darrers anys i gestionarà la comunicació de l'expresident. Sarrats feia de periodista a la Cadena Ser i va ser cap de comunicació d'Ernest Maragall abans d'aterrar a Palau. Els expresidents tenen per llei dret a director d'oficina, dos eventuals, escorta, un cotxe oficial i despatx.

L'assignació que rep Aragonès com a expresident és incompatible amb qualsevol altre sou, funció o càrrec. Després de les eleccions, el dirigent republicà va renunciar a l'acta de diputat i va dir que s'apartava de la política. Com a expresident, té dret a percebre durant una legislatura com a mínim -o la meitat del temps que ha estat al càrrec- el 80% de la retribució mensual que rebia com a president. Durant quatre anys, doncs, Aragonès rebrà el 80% del sou que ha tingut aquests últims anys. Després deixarà de cobrar, però quan es jubili, a partir dels 65, tindrà dret a una pensió vitalícia del 60% de la retribució que correspon al president de la Generalitat.

El Parlament va investir Salvador Illa dijous, i va prendre possessió del càrrec de president dissabte. Aragonès li va posar la medalla del càrrec al dirigent socialista i va baixar les escales de Palau acompanyat de la seva esposa. Aquest dilluns, el DOGC ha publicat el cessament del seu equip i, alhora, el nomenament de Ricomà, Sarrats i Sabat en els nous càrrecs a l'oficina de l'expresident, en una resolució que signa l'encara secretària general del Departament de la Presidència, Núria Cuenca, que serà cessada en els propers dies, quan el nou conseller, Albert Dalmau, nomeni la seva mà dreta. 

D'entre els membres de l'oficina d'Aragonès, que encara no té emplaçament físic assignat, Ricomà és la que rep la retribució més alta, equivalent a un director general, mentre que Sarrats i Sabat veuen força minvada la seva retribució en comparació amb la que rebien com a membres del gabinet del president.

Oficines presidencials

D'entre els expresidents, Jordi Pujol és l'únic que no té oficina ni cap de les atencions que contempla la llei després que Artur Mas li retirés quan fa deu anys va confessar que tenia diners a l'estranger. L'oficina de Quim Torra és a Girona mentre que José Montilla i Mas la tenen a Barcelona en espais llogats de la Generalitat. També té un emplaçament la de Carles Puigdemont, que dirigeix Josep Lluís Alay, malgrat que l'expresident és a l'exili. En el cas de Pasqual Maragall es van substituir els eventuals per cuidadors atès el seu estat de salut, que s'ha anat deteriorant des que el 2007 se li va diagnosticar alzheimer.