Aragonès defensa governar amb Junts i veu el projecte d'ERC «incompatible» amb el PSC

El president de la Generalitat contraposa el programa dels republicans al "conformisme" de socialistes i comuns després de l'avançament electoral

El president de la Generalitat, Pere Aragonès.
El president de la Generalitat, Pere Aragonès. | Hugo Fernández
14 de març del 2024
Actualitzat a les 10:06h
La campanya de les eleccions catalanes després de l'avançament electoral pel rebuig dels pressupostos comença, teòricament, la nit del 25 d'abril. Però com a totes les campanyes, els seus protagonistes comencen la batalla molt abans. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ja va dibuixar segons després d'anunciar les urnes  pel 12 de maig, que es tractaria d'una elecció entre una proposta "netament republicana", la seva, o el "conformisme" del PSC i els comuns. Així ho ha reiterat aquest dijous en una entrevista a RAC1, en la qual també ha advertit que el model de país d'ERC és "incompatible" amb el del PSC i ha desitjat una entesa amb Junts.

Voldria reeditar un govern de coalició independentista amb Junts? "Tant de bo fos possible. Però aquesta pregunta no l'he de respondre jo, perquè qui va sortir del Govern va ser Junts", ha contestat Aragonès, que ha preguntat als exsocis si voldrien "acompanyar-lo" en un nou executiu. El president assegura que la seva prioritat és un acord que permeti avenços nacionals i socials, i que això amb el PSC és "difícil". "Amb el PSC som molt incompatibles pels projectes de país i l'horitzó nacional", ha afegit. 

Però si Junts queda per davant, Aragonès facilitaria una presidència dels exsocis? No ha volgut avançar escenaris, però ha recordat que en els últims anys els republicans han investit a tots els presidents "convergents" que han guanyat les eleccions o han quedat per davant d'ells. Sobre el candidat que puguin presentar els de Jordi Turull i Laura Borràs, i concretament sobre l'opció Carles Puigdemont, ha assegurat que li és "indiferent" qui presenti Junts, i ha desitjat que Puigdemont "pugui tornar a Catalunya en llibertat". Ara bé, ha volgut treure pes a una possible candidatura de Puigdemont perquè el 14-F també va ser el cap de llista i "va quedar tercer". 

Aragonès es veu amb força per afrontar les eleccions i considera que els pressupostos rebutjats expliquen el projecte de país d'ERC. Els republicans van resoldre el debat sobre qui seria el candidat ja fa mesos i el partit tanca files oficialment amb el president. Amb l'amnistia encara en tramitació, l'opció d'Oriol Junqueras està descartada per la via dels fets. El diagnòstic a Palau era que allargar més la legislatura no tenia sentit: en plena sequera i sense pressupostos, no hi havia marge per arrossegar els peus. "S'hauria entrat en una situació d'inestabilitat molt gran", reconeixen des de l'entorn del president.

Així ho ha reconegut ell mateix, que ha apuntat que davant urgències com la sequera o en l'àmbit educatiu, que requereixen recursos, no tenir pressupostos dificulta molt fer-hi front. "Per mi el més fàcil era quedar-me un any més", ha defensat. Ha assegurat que ha "cedit" en múltiples negociacions durant aquests tres anys per poder tirar endavant iniciatives, però que no pot fer més perquè hi ha coses que no "depenen" dels seus moviments, com el rebuig a aquests pressupostos. "Si tots prioritzéssim el benestar dels ciutadans els pressupostos estarien aprovats", ha afegit.

Com ja va fer dimecres, ha carregat contra la "irresponsabilitat" dels comuns, i especialment dels comuns, pel seu 'no' als comptes per l'escull del Hard Rock, no inclòs als comptes. En aquest sentit, ha lamentat que iniciessin una negociació de "blanc o negre", sense grisos, i sense deixar cap escletxa per arribar a una entesa. "El Hard Rock és l'excusa. Hi ha hagut una decisió política per marcar perfil", ha afegit el president.

Una de les vies alternatives per pressionar els comuns que tenia ERC era pressionar Sumar, advertint-lo que si tombaven els comptes catalans, els republicans no s'hi posarien bé amb els comptes catalans. Va ser el mateix Aragonès qui dimarts mateix va trucar Yolanda Díaz. Però la conversa no va donar els seus fruits, perquè ara no hi ha pressupostos ni a Catalunya ni a l'Estat, perquè el govern espanyol ja ha anunciat que renuncia a ells per l'avançament electoral català. "Si jo fos Pedro Sánchez estaria enfadat", ha reblat el president.