Aragonès descarta avançar eleccions encara que no hi hagi pressupostos

El Govern desvincula els comptes catalans de l'acord PSC-ERC a l'Ajuntament de Barcelona i posa pressa a Junts per aprovar l'amnistia: "L'estan esperant un miler de famílies"

Reunió del Govern del 20 de febrer del 2024.
Reunió del Govern del 20 de febrer del 2024. | Govern
20 de febrer del 2024
Actualitzat a la 13:53h
Si el Govern no arriba a un acord amb el PSC i els comuns per aprovar els pressupostos per al 2024, el president Pere Aragonès descarta convocar eleccions anticipades. Així ho ha verbalitzat aquest dimarts la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, que al mateix temps ha indicat que el pacte pels comptes hauria de ser "qüestió de dies" perquè està "molt avançat". "Si fos pel Govern, tot estaria tancat des de fa dies. Però en una negociació s'han de posar d'acord totes les parts", ha ressaltat Plaja. Tot indica que es repetirà l'entesa de l'any passat, amb el PSC i els comuns com a socis prioritaris, però també s'està pendent de l'escenari a Madrid, en plena incertesa sobre la llei d'amnistia, que viurà una pròrroga fins a principis de març.

Preguntada sobre si existeix correlació entre l'acord PSC-ERC pels pressupostos a l'Ajuntament de Barcelona i els comptes catalans, Plaja ha negat qualsevol intercanvi. Segons l'executiu, no hi ha "cap motiu" perquè els socialistes i els comuns no facin costat al projecte d'Aragonès, que aspira a aprovar-lo per arribar al final de la legislatura amb la possibilitat de disposar d'un increment pressupostari de 2.400 milions d'euros. "I això s'està retardant", ha assenyalat la portaveu del Govern. L'altra baula de la cadena és la dels pressupostos estatals, que han vist alterat el calendari arran de la negativa de Junts a aprovar la primera versió de l'amnistia.

Pel que fa a aquesta qüestió, Plaja ha apuntat que cal procedir el més aviat possible a la seva aprovació. "Hi ha un miler de famílies que ho estan esperant", ha indicat la portaveu en relació a les persones represaliades que estan esperant que decaiguin les causes. En tot cas, Junts s'espolsa la pressió de sobre i assegura que "no hi ha pressa", perquè l'important és fer "robusta" la llei. La Moncloa, en aquest sentit, insisteix que hi haurà acord però remarca que cal protegir al màxim la norma, és a dir, que el Tribunal Constitucional (TC) no la tombi. Quan els presidents Aragonès i Pedro Sánchez van pactar els temes de la llei a l'octubre, per cert, també van acordar el suport mutu als pressupostos, tant a Barcelona com a Madrid.

Aquesta setmana hi ha previstes més trobades entre els negociadors del Govern i del PSC, que reclama el compliment de l'acord de l'any passat per abordar els comptes del 2024. Un dels potencials punts de fricció és el Hard Rock, en la mesura que l'executiu es va comprometre a posar-lo en marxa i els comuns -la tercera pota de l'acord- no hi estan a favor. En aquesta ocasió, la formació que lidera Jéssica Albiach al Parlament aspira a ser l'última part en rubricar l'entesa, a diferència de l'any passat, quan van firmar el pacte molt abans que el PSC. Amb Junts també hi ha previstes noves reunions, tot i que és improbable que hi hagi acord.

En aquest sentit, la reunió de la setmana passada