Aragonès i Junts s'emplacen a abordar plegats la investidura de Sánchez però no aparquen els retrets

El president reclama "coratge" a Pedro Sánchez per plantejar "propostes" destinades a resoldre el conflicte polític en una sessió de control en la qual ha definit com a "dolents" els resultats de l'independentisme el 23-J

Pere Aragonès, aquest dimecres al Parlament.
Pere Aragonès, aquest dimecres al Parlament. | ACN
Joan Serra Carné / Oriol March
26 de juliol del 2023
Actualitzat a les 12:36h
Primera compareixença pública de Pere Aragonès després de la reculada electoral d'ERC a les eleccions espanyoles, la segona consecutiva en menys de dos mesos. Els republicans es van dessagnar a les municipals i van tornar a perdre suports diumenge, amb l'afegit que ara és Junts qui és decisiu a Madridi els vots de la formació del president es donen per descomptats per evitar una repetició electoral. El paisatge de desgast per a Aragonès s'ha fet evident en la sessió de control al Parlament d'aquest dimecres. L'oposició ha collat el Govern i el president ha verbalitzat dos missatges: cal abordar amb Junts, de manera consensuada, com gestionar la investidura de Pedro Sánchez; i el context reclama "coratge" al líder del PSOE perquè faci "propostes" a l'hora de resoldre el conflicte polític. Tanmateix, l'oferta -mútua- per actuar de manera conjunta amb Junts, defensada també per Albert Batet, no liquida els retrets.

Batet ha estat dur en l'anàlisi dels resultats i ha carregat -com és habitual- contra l'estratègia d'ERC, però ràpidament ha indicat que l'independentisme té una "oportunitat" per desbloquejar el conflicte. "No farem tripijocs ni pactes contranatura", ha ressaltat el dirigent de Junts, que ha lamentat el "fals diàleg". "Farà valer el 52% del Parlament i hi haurà un front independentista a Madrid?", ha preguntat Batet a Aragonès. "Li diré el mateix que després de les municipals: el missatge és que ens hem d'entendre i posar-nos d'acord per aprofitar l'oportunitat per resoldre el conflicte polític", ha indicat el president, que ha admès "errors" en els últims anys. 

"Si entrem en una dinàmica de retrets, no ens en sortirem. Posem-ho fàcil. No faré cap esment que suposi un impediment a aquest treball compartit. La meva obligació com a president és pensar en termes de país. Tenim una segona oportunitat, aprofitem-la com si fos l'última. Treballem conjuntament des de la màxima exigència", ha remarcat el dirigent d'ERC, que ha apostat per fer valer els 14 escons independentistes. "Només seran decisius si actuen de manera conjunta. Trobaran totes les facilitats perquè sigui així", ha ressaltat.

Aragonès ha hagut de respondre des de la primera pregunta de la sessió de control sobre els resultats electorals d'ERC i del conjunt de l'independentisme. Alejandro Fernández, cap de files del PP, ha burxat en el retrocés sobiranista i ha fet una crida a Salvador Illa per bastir una "alternativa" constitucionalista a Catalunya. El president de la Generalitat ha admès que elsnúmeros del 23-J són "dolents" -ha anat més enllà de l'anàlisi que feia ahir el Govern-, però també s'ha mostrat "molt orgullós d'un país" que "ha aturat la dreta i l'extrema dreta".

En el torn de resposta a Josep Maria Jové, d'ERC, ha indicat que la "responsabilitat" ha de recaure en el PSOE a l'hora de "formular" quines "propostes" i "camins" que posi sobre la taula per rebre els supors. "Catalunya ho ha d'aprofitar aquesta oportunitat, i ho farem molt més si actuem conjuntament" , ha determinat el president. Al final de la sessió de control, Illa ha vist avalada la "política d'acords", perquè és "útil". Lluny de demanar per la investidura a Madrid, el cap de files del PSC ha demanat "posar la sisena marxa" per fer complir l'acord pressupostari rubricat entre els socialistes i el Govern a principis de febrer i validat pel Parlament.
 

Crida dels comuns

Els comuns també han subratllat la realitat electoral que deixen els comicis generals. Jéssica Albiach, presidenta del grup parlamentari d'En Comú Podem, ha fet una crida a "totes les forces catalanistes" per no "regalar una segona oportunitat a la dreta i l'extrema dreta". Aragonès li ha respost que Sumar i, especialment, el PSOE haurà d'entomar la negociació per bastir la investidura de Sánchez amb "coratge polític". Pel president de la Generalitat, això implica fer "propostes" que atenguin el conflicte de Catalunya amb l'Estat, que passen per atendre l'amnistia i l'autodeterminació, demandes de màxims de l'independentisme.

Al seu torn, la CUP ha reclamat a Aragonès no "estabilitzar" un nou govern espanyol que no atengui les reclamacions de l'independentisme, després de certificar -ho ha fet la diputada Laia Estrada- la pèrdua de vots del conjunt del sobiranisme i, especialment, d'ERC. Aragonès ha instat els anticapitalistes a "reflexionar" i "treballar conjuntament" per encertar la tria dels "adversaris". "No entraré en cap dinàmica que pugui trencar això", ha ressaltat el president de la Generalitat. En resposta a Vox, ha ironitzat amb el fet que l'extrema dreta esperava guanyar "com el 1939", i ha defensat que Catalunya es mereix "poder votar en llibertat" el seu futur polític.