Aragonès, sobre la reforma del codi penal i el cas Puigdemont: «Ningú empitjora la seva situació»

El president de la Generalitat defensa que l'acord per derogar la sedició redueix "el marge de discrecionalitat dels jutges" i aposta per introduir canvis en la malversació en els tràmits parlamentaris

El president de la Generalitat, Pere Aragonès.
El president de la Generalitat, Pere Aragonès. | Europa Press
14 de novembre de 2022, 10:03
Actualitzat: 13:39h
L'endemà del pacte per la reforma del codi penal, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va comparèixer a Palau i va argumentar que confia a "ampliar acords" amb el PSOE i Unides Podem durant la tramitació al Congrés del canvi normatiu. L'acord amb la Moncloa deroga el delicte de sedició, vinculat a la revisió del delicte de desordres públics, però els republicans també esperen introduir canvis en la malversació. Aquest dilluns, en una entrevista al programa El món a Rac1, Aragonès ha refermat aquesta voluntat: "De la mateixa manera que hem eliminat la sedició, ara cal reformar la malversació. Perquè el que no era delicte el 9-N i va passar a ser-ho l'1-O, deixi de ser-ho", ha afirmat. El president català també ha insistit que les modificacions pactades amb el govern espanyol no són lesives per als presos indultats i tampoc per als exiliats. "Ningú empitjora la seva situació", ha afirmat Aragonès, preguntat directament sobre el cas de Carles Puigdemont.

Aragonès ha fet una defensa aferrissada de la primera concreció rellevant de la negociació amb l'Estat en el marc de la taula de diàleg. "La reforma redueix el marge de discrecionalitat dels jutges", ha argumentat Aragonès per rebatre les acusacions que la formulació del delictes de desordres públics agreujats pugui tenir sobre el món independentista i la seva capacitat de mobilització en el futur. "Es redueix molt el marge d'arbitrarietat. Es redueix al 100%? No, perquè no és una amnistia", ha reblat Aragonès. Sobre la situació de la secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha apuntat que el pacte pel codi penal "no té noms i cognoms" i, per tant, que no hi ha beneficiats de primera i segona categoria. "Això no va de noms concrets. No hem negociat en nom de ningú, ni hem negociat un cas concret", ha afegit.

Conscient de la rellevància de la tramitació parlamentària de la proposició de llei de reforma del codi penal, el president de la Generalitat ha admès que hi haurà marge per a les esmenes. I ha posat el focus en el delicte de malversació. ERC pretén revertir els canvis que el PP va introduir el 2015, quan disposava de majoria absoluta. "D'una manera o altra s'haurà d'abordar. Hi ha les majories per fer-ho", ha raonat sobre la negociació de la malversació, la "batalla" que vol afrontar el president català abans que acabi l'any. "Les coses s'han de batallar. No cauen del cel", ha argumentat, per defensar la capacitat dels republicans de moure el PSOE de les seves posicions. De fet, el govern ja s'ha obert aquest dilluns a reformar la malversació. Ho ha dit per boca del seu ministre de Presidència, Fèlix Bolaños.


L'acord de la derogació de la sedició també té derivades en la negociació dels pressupostos, al Congrés i al Parlament, així com a l'Ajuntament de Barcelona. Però Aragonès ha volgut desvincular les carpetes. "No tots els pressupostos van lligats", ha dit. Sobre els comptes catalans, ha insistit a reclamar els suports de Junts, els comuns i la CUP, sense entrar en concrecions sobre el rol del PSC.

Sí que s'ha referit al paper dels socialistes el president d'ERC, Oriol Junqueras. En una entrevista a El Periódico, Junqueras ha afirmat que "per pactar pressupostos amb el PSC s'ha de veure el seu compromís amb la malversació". El líder dels republicans ha subratllat que la sedició es deroga i que en el delicte de desordres públics "es produeix un gran avenç". També s'ha pronunciat sobre la situació de la secretària general del partit, Marta Rovira: "Mentre el Suprem mantingui l'acusació per rebel·lió, el retorn de Rovira és impossible".