Aznar defensa el pacte del Majestic en un homenatge a Josep Piqué i adverteix que «la sedició devora els seus fills»

La vídua de l'exministre, la periodista Gloria Lomana, ha recordat davant la plana major del PP que va ser contrari a presentar recurs d'inconstitucionalitat contra l'Estatut "i es va quedar sol"

José María Aznar, al costat de Gloria Lomana, amb Dolors Montserrat i Alejandro Fernández.
José María Aznar, al costat de Gloria Lomana, amb Dolors Montserrat i Alejandro Fernández. | Hugo Fernández
27 de juny del 2024
Actualitzat a les 20:49h

La plana major del PP català s'ha aplegat aquest dijous per homenatjar l'exministre Josep Piqué, mor recentment. La Fundació FAES ha lliurat el seu XII Premi de la Llibertat al polític malaguanyat al Palau Macaya. La seva vídua, Gloria Lomana, ha rebut el guardó de mans de l'expresident José María Aznar. 

Pocs dies després del pacte per la renovació del poder judicial, Aznar ha fet un discurs elogiós de la "prudència" de Josep Piqué i "el seu respecte a l'opinió aliena", qualificant-lo de "símbol del seny personificat". S'ha esplaiat sobre el pacte del Majestic, "alguns comentaristes del qual no se'l van llegir". "Ni oblido ni fabrico falsos records", ha assegurat, referint-se a crítiques rebudes per "transferències d'educació, que no apareix en el pacte perquè va ser transferida a Catalunya els anys 80". 

Aznar ha explicitat que en el Majestic sí que hi havia les bases d'una reforma del sistema de finançament autonòmica, que va ser aprovada després: "La darrera unanimitat que hi ha hagut en aquest camp a Espanya". L'expresident ha assegurat que el Majestic "no va ser ni un xantatge passat a net, ni incloïa indults arbitraris ni amnisties inconstitucionals".

L'expresident ha exclamat que "el procés volia fracturar Espanya i s'ha limitat a fracturar Catalunya", intentant dur Piqué al seu terreny, tot recordant les darreres declaracions de l'exministre en favor de la convivència i de propostes "positives", però deixant clars els límits que no es poden ultrapassar.

José María Aznar ha parlat de "tancar les ferides, recomposar el que s'ha trencat, discrepant des de la concòrdia" i ha proclamat que "una Catalunya reconciliada amb ella mateixa passa per la llei i la Constitució". Ha volgut enviar un missatge "als qui des del Tinell volen expulsar el centredreta constitucional: que punxen en os". Als dirigents sobiranistes els ha deixat clar que "no són mereixedors d'un perdó que no han demanat", afirmant que per ell "amnistiar no és perdonar, és demanar perdó". 

Després d'un intent de suavitzar el seu discurs, l'expresident ha tornat a mostrar els ullals. Aznar s'agrada quan adopta un llenguatge emfàtic i concloent. No pot resistir la retòrica apocalíptica i cau sempre en la temptació gòtica. "La sedició devora els seus fills", ha exclamat per definir les tensions internes dins del bloc independentista. Ha assenyalat que "Catalunya no és Escòcia i Espanya no és l'imperi austrohongarès", recordant que Catalunya va ser la que més va votar en favor de la Constitució. Ha rememorat les cites que Piqué feia de Vicens Vives parlant de la rauxa com un tot o res, com el que es va reflectir en "els dos octubres negres, el de 1934 i el del 2017".

Gloria Lomana ha intervingut per referir-se a l'"absència" de qui va ser ministre d'Indústria i d'Afers Exteriors en els anys d'Aznar, i ha explicat que a la seva mort va decidir dedicar-se a recordar el seu llegat, des que va ser director general d'Indústria de la Generalitat, president del Cercle d'Economia, on el va conèixer Aznar, amb qui es va vincular fins al punt d'ingressar en el PP. Un lligam que va mantenir sempre: "Mai va deixar de pagar la quota del partit, per moltes diferències que pogués tenir".  

"Li dolia Catalunya", ha explicat Lomana, que ha explicat un viatge amb el seu marit a un petit poble de Girona el 2008, des d'on van haver de marxar pel clima d'hostilitat contra ell. Després, Lomana ha recordat que Piqué era contrari a presentar recurs d'inconstitucionalitat contra l'Estatut: "La seva aposta per la concòrdia el va deixar sol, el populisme no entén de centralitats".

En les primeres files seien el president del PP català, Alejandro Fernández, l'eurodiputada Dolors Montserrat, el regidor Daniel Sirera, l'exregidor Alberto Fernández, i l'exdirigent i president del Círculo Ecuestre, Enrique Lacalle, entre d'altres. La majoria d'ells, molt més en sintonia amb l'Aznar més dur que amb un Piqué que en el seu dia va haver d'abandonar la direcció del PP català perquè els homes d'Aznar -Ángel Acebes, Eduardo Zaplana- li feren la vida impossible. Com proclama la dita, quan era mort el combregaren.