Barcelona recorrerà la sentència contra l'eix verd de Consell de Cent

L'Ajuntament promet un urbanisme fet "des del diàleg i no la confrontació" per desmarcar-se de Colau, que ja havia demanat l'actuació de Collboni en considerar que la decisió de la justícia "és absurda"

Ada Colau, en una intervenció al ple de l'Ajuntament
Ada Colau, en una intervenció al ple de l'Ajuntament | Hugo Fernández
07 de setembre del 2023
Actualitzat a les 18:29h
L'Ajuntament de Barcelona ha anunciat que recorrerà la sentència del jutjat contenciós-administratiu de Barcelona que ha revocat l'aprovació de l'eix verd de Consell de Centen considerar que per tirar-lo endavant s'havia d'haver aprovat una modificació urbanística del Pla General Metropolità (PGM). La tinenta d'alcaldia d'Urbanisme, TransicióEcològica, Serveis Urbans i Habitatge, Laia Bonet, ha afirmat que confia "plenament" en la tasca que van fer els serveis jurídics municipals i ha considerat que hi ha "arguments suficients" per rebatre la decisió judicial. Tot i això, Bonet ha retret a l'alcaldessa anterior, Ada Colau, sense citar-la la manca de consens per tirar endavant el projecte que tomba la sentència.

"Volem fer un urbanisme transformador", ha assegurat Bonet, "però construït des del diàleg i el consens, no des de la confrontació, perquè les conseqüències són la judicialització", ha valorat. De la mateixa manera, la tinenta d'alcaldia ha subratllat que el model de reintroducció de verd a la capital catalana que defensa l'equip de govern actual liderat pel socialista Jaume Collboni passa per recuperar els interiors d'illa. D'aquesta manera, ha subratllat Bonet, el benefici és "per a tota la ciutat", i no només per a "un sol districte" com, ha dit, passa amb els eixos verds.

La decisió havia indignat l'exalcaldessa de Barcelona Ada Colau, que no ha trigat ni una hora a trencar el seu silenci pel qual fins ara ha estat un dels màxims exponents del seu model de ciutat. A través del seu canal a Telegram, Colau ha considerat que l'Audiència Provincial de Barcelona -autora del dictamen- "va en contra del sentit comú i la defensa de la gent".

Per a l'exalcaldessa l'escrit representa un "absurd", així com un "greu problema" i, per aquest motiu, ha demanat a l'actual batlle, el socialista Jaume Collboni, que el recorri. "Nosaltres no ho permetrem", ha subratllat Colau, en referència als comuns. A Collboni, Colau també li ha demanat que defensi els veïns i veïnes "que volen una Barcelona més neta i saludable". A parer seu, davant les onades de calor i el canvi climàtic, el que la capital catalana necessita són més superilles i menys contaminació. "Aturem el negacionisme climàtic", ha etzibat.

D'aquesta manera, la jutge del jutjat contenciós administratiu número cinc de Barcelona ha donat la raó a la Unió d'Eixos Comercials Turístics de Barcelona (Barcelona Oberta) en les seves al·legacions contra l'eix verd del Consell de Cent, un projecte liderat per la mateixa Colau en l'anterior legislatura. "Un lobby econòmic ens va denunciar perquè estava en contra de pacificar Consell de Cent i convertir-lo en un eix verd. Volen prioritzar cotxes per sobre de la salut del veïnat", ha criticat la regidora dels comuns. Colau també ha assegurat que ha rebut la sentència amb "sorpresa", i ha afegit que l'eix verd de Consell de Cent ha estat un "èxit" i que els veïns i veïnes el valoren positivament.

Per la seva banda, Barcelona en Comú defensa la legalitat de l'eix verd i diu que hi ha un informe tècnic de la Generalitat que avala que no calia modificar el Pla General Metropolità (PGM). La portaveu adjunta del grup municipal, Janet Sanz, ha defensat en una atenció als mitjans la "solvència" del projecte i ha mostrat "confiança" en els equips tècnics que hi ha al darrere. Segons l'extinenta d'alcaldia d'Urbanisme, la sentència va "en contra del sentit comú". Sanz ha criticat que el problema no és "la qualificació urbanística, sinó que és un problema de model".