Batussa al parlament balear: el president de Vox trenca la foto d'una víctima de la Guerra Civil

Gabriel Le Senne expulsa dues diputades socialistes que s'han queixat de la seva reacció; una d'elles exhibia la imatge al seu ordinador durant el debat de la proposta per derogar la llei de memòria

El president del parlament balear, Gabriel Le Senne, durant una sessió plenària
El president del parlament balear, Gabriel Le Senne, durant una sessió plenària | Isaac Buj / Europa Press
Redacció
18 de juny del 2024
Actualitzat a les 22:23h

El president del parlament balear, Gabriel Le Senne, ha expulsat de la sala de plens la vicepresidenta segona de la mesa, Mercedes Garrido, i la secretària segona del Parlament, Pilar Costa, totes dues del PSIB, durant el debat de presa en consideració de la proposició de llei de Vox per derogar la llei de memòria democràtica.

Així ha reaccionat Le Senne després de cridar a l'ordre en reiterades ocasions a totes dues diputades socialistes, que durant el debat tenien sobre la taula unes fotografies, entre elles de la sindicalista i militant del Partit Comunista Aurora Picornell. També diputats del PSIB-PSOE i de MÉS per Mallorca han omplert la seva bancada, a l'inici del debat, de diversos retrats de víctimes. "Demano que retirin els retrats", ha expressat el president a Garrido i Costa, argumentant la necessitat de "preservar la neutralitat de la Mesa".

Garrido, seguidament, ha contestat a Le Senne que les fotografies són aquí com a "acte de justícia i reparació" i, amb els representants del PSIB aplaudint i dempeus, ha recriminat al president del Parlament que no pot tocar el seu ordinador -on estava enganxada la foto de Picornell i que Le Senne ha intentat treure-. Després, ha estat expulsada. Costa, per part seva, ha aguantat asseguda uns segons més, i després de l'avís reiterat de Le Senne, aquest l'ha expulsat també de la sala.

"Em correspon guardar l'ordre, la mesa ha de ser neutral", ha insistit el president de la cambra balear, lamentant "profundament aquesta situació" i censurant que dues persones "que han de donar exemple, no només no l'han donat, sinó que s'han negat a obeir". El portaveu parlamentari del PSIB, Iago Negueruela, ha respost a Le Senne titllant de "menyspreable" el seu comportament d'expulsar les dues diputades "per tenir fotos de dones assassinades".

En les intervencions posteriors, tots els grups de l'oposició han censurat l'actitud de Le Senne. I en el seu torn, el diputat socialista Omar Lamin s'ha referit més concretament a la "vergonya" que representa "el PP" per no expressar "ni una paraula de suport a una diputada que ha estat víctima d'una agressió de la mà de la màxima representació d'aquesta cambra". Lamin, finalment, ha recriminat als populars que els hauria de fer "vergonya", ja que, ha considerat, "és la conseqüència de posar els feixistes als comandaments d'una institució democràtica de les Balears".

Des del Congrés dels Diputats, Vicenç Vidal Matas de Sumar Més ha carregat contra "tots els feixistes" que, textualment, ha dit que tenia asseguts davant: "La memòria d'Aurora Picornell i les Roges tornarà a guanyar. I a qui no li agradi, que se grati! Veritat, Justícia i Reparació", ha clamat.

Arxivat a