Bildu i PNB demanen valentia a Sánchez en la legislatura del model territorial

El president del govern en funcions accepta obrir el debat sempre dins del marc d'una Constitució que té "capacitat d'adaptació a la realitat" i permet "reconèixer la singularitat" del País Basc

La portaveu d'EH Bildu, Mertxe Aizpurua, abans de la seva intervenció al debat d'investidura
La portaveu d'EH Bildu, Mertxe Aizpurua, abans de la seva intervenció al debat d'investidura | Congrés
16 de novembre del 2023
Actualitzat el 07 de març del 2024 a la 13:06h

En la complexa equació que portarà Pedro Sánchez a revalidar la presidència, els independentistes i nacionalistes catalans i bascos hi tenen un paper decisiu. Amb més o menys gesticulació, ERC i Junts avalaran en primera votació el candidat socialista, i també ho faran EH Bildu i el PNB, protagonistes de la segona i última sessió del debat d'investidura que ha arrencat a primera hora del matí. L'esquerra abertzale va dir "sí" a Sánchez de bon principi i la negociació va ser senzilla. Els nacionalistes bascos, en canvi, es van fer esperar fins a última hora. Descartada la possibilitat de desmarcar-se de la majoria, els jeltzale ser els últims a fer oficial el seu vot, un cop Sánchez va haver tancat el pacte amb Carles Puigdemont.

Els dos partits bascos han coincidit a demanar valentia i coratge a Sánchez en la legislatura que ha de servir per abordar el model territorial i consolidar el caràcter plurinacional de l'Estat. Els abertzales han instat Sánchez a fer avenços en aquest àmbit i el PNB ha tret pit de tenir per escrit que es podrà negociar sobre el reconeixement nacional de País Basc. Amb prudència, Sánchez ha defensat el diàleg i s'ha obert a abordar el debat territorial, però sempre dins del marc d'una Constitució que reconeix les "nacionalitats" i que defineix quins són els camins a seguir. El missatge de Bildu i PNB no es pot deslligar de les demandes d'ERC i Junts. Aconseguida l'amnisties, totes dues formacions volen avançar també en la resolució del conflicte territorial a través d'un referèndum.

 

Bildu inaugura la "legislatura de la plurinacionalitat"

La sessió l'ha oberta EH Bildu, protagonista indirecta de la sessió de dimecres pels retrets de la dreta i la ultradreta a Sánchez per haver pactat -i haver-se fotografiat- amb els independentistes bascos. La portaveu abertzale, Mertxe Aizpurua, ha erigit la legislatura que comença com la de la "plurinacionalitat" i ha instat Sánchez a entrar en una nova fase històrica, que abordi el model territorial de l'Estat. "No hi ha govern progressista sense assumir la realitat plurinacional", ha refermat. Bildu ha garantit el "sí" al candidat del PSOE "sense jocs ni especulacions" -després que en les últimes hores que l'entorn de Junts hagi insinuat que podria forçar una segona volta-, perquè la ciutadania basca ha demanat "frenar l'accés de l'extrema dreta al govern espanyol". 

El bloc de la investidura, ha dit Aizpurua, ha d'obrir un debat sobre la plurinacionalitat i el model territorial de l'Estat "des del reconeixement de les diverses realitats nacionals". En aquest sentit, ha defensat el dret a decidir de les nacions, recordant que si Espanya és una "gran democràcia", ha de saber gestionar les diferències internes. "Quina fortalesa té un estat que no és capaç de respectar, en lloc d'imposar?", ha preguntat. "Els convidem a anar cap a un model de democràcia avançada que reconegui tots els sentiments i aspiracions nacionals", ha demanat. En la mateixa línia, ha plantejat que el debat sobre el model territorial pot començar concretat quins territoris són nacions i quins són regions.

En la resposta, Pedro Sánchez ha dit que tots els debats, també el territorial, s'ha de fer en el marc de la Constitució. "La Constitució té capacitat d'adaptació a la realitat, ens dona el camí per aprofundir en la idea de les nacionalitats i reconèixer la singularitat i identitat del poble basc", ha afirmat. Sánchez ha defensat la qualitat democràtica d'Espanya i ha aprofitat la rèplica per carregar contra el PP pel bloqueig del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). El candidat del PSOE ha compartit amb la dirigent abertzale que cal avançar en la via del diàleg i d'arribar a acords. "El diàleg amb Bildu ha estat fructífer, i també ho serà en la legislatura que comença per avançar en drets socials i obrir el debat sobre el model territorial", ha reblat.
 

El PNB exigeix respecte a l'autogovern basc

El portaveu del PNB, Aitor Esteban, ha dit que caldrà "coratge" perquè la tasca de governar serà complexa amb les actuals majories i ha advertit Sánchez que no acceptaran ingerències en les competències basques. El dirigent nacionalista ha reconegut el moment d'"inestabilitat i crispació" que es viu als carrers de Madrid, amb proclames feixistes, i ha criticat que el PP no ho condemni. Esteban ha dit que l'amnistia és una "excusa" per al PP i ha recordat que "tothom sabia" que el procés acabaria amb mesura d'aquestes característiques. "Si alguna cosa en perill el sistema i la Constitució no és l'amnistia, sinó la manca de respecte institucional i la mentida", ha dit el dirigent nacionalista basc.

Així, ha defensat la legitimitat dels vots de l'independentisme i el nacionalisme, i ha lamentat que Espanya sempre es trenqui quan no governa el PP. "Algun dia explicaré què ens van arribar a oferir fa uns mesos", ha insinuat. Després de les crítiques als populars, Esteban ha reivindicat l'acord amb el PSOE. "No hi ha res que no sigui possible amb voluntat política", ha afirmat. Els compromisos, ha afirmat, van encaminats a millorar la vida dels bascos i avançar en el camí del reconeixement nacional. "Sempre defensarem els drets del País Basc", ha remarcat, i ha recordat que el PSOE ha acceptat negociar sobre el caràcter nacional del País Basc. També el debat per ampliar l'autogovern basc i renovar l'Estatut de Guernica. 

En la resposta, Sánchez ha agafat el fil d'Esteban en les crítiques a les declaracions incendiàries de la dreta i la ultradreta per assetjar les seus del PSOE. El candidat ha volgut diferenciar-se del PP després que el dirigent nacionalista basc els posi en el mateix sac. Pel que fa a les nacions, Sánchez ha recordat que des del PP ja es deia que Catalunya, el País Basc i Galícia eren "nacionalitats històriques". "El PSOE entén molt més la diversitat territorial que no pas el PP", ha dit. De fet, ha afirmat que el debat territorial és "legítim" i que els populars han apostat per la "confrontació territorial".