El PSOE tanca l'acord amb el PNB i certifica la majoria per investir Sánchez

El suport dels nacionalistes bascos i el de Coalició Canària deixa a PP i Vox com a únics partits que no donaran suport al líder socialista

Pedro Sánchez i Andoni Ortuzar, firmant l'acord del 2019
Pedro Sánchez i Andoni Ortuzar, firmant l'acord del 2019 | PSOE
10 de novembre del 2023
Actualitzat a les 11:01h
Últim acord del PSOE tancat per a la investidura de Pedro Sánchez. Els socialistes s'han assegurat aquest divendres el suport del PNB i, d'aquesta manera, certifica que té la majoria necessària per revalidar la presidència del govern espanyol. Els bascos, que havien mantingut el silenci a l'espera del "sí" de Junts i Carles Puigdemont, repeteixen un suport que ja havien fet a Sánchez en la passada legislatura.

L'acord serà signat aquest mateix divendres al matí entre el president de l'executiva del PNB, Andoni Ortuzar, i el mateix Sánchez, a Madrid. Amb el suport del PNB, el líder socialista s'assegura ser investit president amb els vots del seu partit, de Sumar i les seves aliances, i de l'independentisme català, basc i gallec. A banda, el PSOE també ha tancat el suport de Coalició Canària i només PP i Vox votaran en contra de la investidura de Sánchez.

Els nacionalistes bascos, en aquesta negociació, han volgut coordinar-se amb Junts. I ho han fet amb fotografies públiques -com la reunió de mitjans de setembre a Waterloo amb Puigdemont, JordiTurull, el mateix Ortuzar i Joseba Aurrekoetxea- i d'altres més privades, com la cita a Brussel·les del 25 d'octubre.

A diferència del 2017, aquesta vegada els nacionalistes bascos no estan fent de mediadors, sinó que estan concertant interessos amb Junts en el marc de dos acords per separat. Llavors, va ser Íñigo Urkullu qui va entomar el rol de la mediació entre Puigdemont i l'Estat, però l'expresident no va acabar satisfet amb el paper del lehendakari. Ara, les confiances s'han reteixit i han servit per gestionar els tempos de la investidura de Sánchez.