En directe

Eleccions a Catalunya 2024, en directe: última hora dels candidats, debats i enquestes

Segueix tota l'actualitat i l'última hora del darrer dia de la campanya electoral de les eleccions al Parlament del 12 de maig

Campanya de les eleccions catalanes del 12-M
Campanya de les eleccions catalanes del 12-M
Redacció
10 de maig del 2024
Actualitzat el 10 de maig a les 22:39h

Pujol demana el vot per a Puigdemont en la cloenda del 12-M: "Hem de recuperar l'esperit que va impulsar el progrés de Catalunya"

Jordi Pujol ha demanat el vot per a Carles Puigdemont per "recuperar l'esperit, la idea i la voluntat que durant molts anys va propulsar el progrés de Catalunya". En un vídeo que ha difós a través de la xarxa social X l'exconseller Joaquim Forn, l'expresident de la Generalitat s'ha adreçat a la ciutadania per demanar "confiança" en la idea que "durant anys llargs de servei" va defensar CiU, una idea que "més enllà d'entrebancs, maniobres tèrboles i errors representen per a Catalunya un temps de progrés, equilibri i esperit constructiu". De fet, Pujol ha dit que aquell temps va ser tan constructiu, "que es van concitar reaccions diverses de signe destructiu".

Aragonès tanca la campanya a Tarragona… fent de DJ

El president de la Generalitat i candidat d'ERC a la reelecció aquest 12-M, Pere Aragonès, ha tancat la campanya a Tarragona d'una manera ben curiosa: fent de DJ.

 

L'amenaça de bloqueig sobrevola el 12-M

La campanya del 12-M s'ha tancat aquest vespre amb una incògnita: serà l'única de l'any? El repartiment d'escons que dibuixen les enquestes, amb majories incertes i vetos creuats, ha fet sobrevolar l'ombra del bloqueig durant els últims quinze dies. Han estat dues setmanes amb sorpreses -cap de tan rellevant com el període de reflexió de Pedro Sánchez-, mobilització -Argelers s'ha convertit en l'epicentre de l'efecte Carles Puigdemont, que aspira a disputar la victòria a Salvador Illa- i propostes, amb el president Pere Aragonès centrat en projectar obra de Govern i projecte per repetir a Palau. Amb el tancament de campanya fet, aquests són els elements que hi ha sobre la taula.

La crònica sencera, aquí.

La CUP tanca la campanya oferint-se com l'alternativa a un "autonomisme pusil·lànime"

La candidata de la CUP per Barcelona a les pròximes eleccions, Laia Estrada, ha tancat l'acte de final de campanya amb una crida a votar la formació anticapitalista per orientar el Parlament cap a l'eix independentista d'esquerres i contra "aquest autonomisme pusil·lànime". En la mateixa línia, ha denunciat la via del referèndum pactat amb l'Estat, tot dient que "aquells que diuen que l'única forma de guanyar els drets naiconals és pactant amb Madrid acaben formant part dels obstacles cap a la independència".

Feijóo tanca la campanya amb una crida a «concentrar el vot» espanyolista: «Avui, Ciutadans és el PP»

Tota la carn a la graella. El PP ha fet d'aquesta campanya una aposta decisiva per assolir diversos objectius alhora: consolidar el lideratge d'Alberto Núñez Feijóo, fer sortir el partit de la irrellevància i fixar el PP com l'única referència de la dreta espanyola a Catalunya. I a dos dies de les eleccions, tots aquests objectius no estan clars. El creixement electoral i incrementar clarament l'escarransida representació al Parlament en l'anterior legislatura -3 escons- es dona per descomptat. Avui, Feijóo i Alejandro Fernández han tancat la campanya al Parc de Bellvitge, a l'Hospitalet de Llobregat. Aquí podeu llegir l'article sencer.

Puigdemont s'ho juga al tot o res: «Senyors de Madrid, prepareu-vos perquè ja venim»

Un alt dirigent de Junts, en les hores finals de la campanya del 12-M, feia aquesta reflexió: "Som just on volíem fa un any. Amb el partit compactat, mobilitzat i amb Carles Puigdemont com a candidat". Quan el líder moral del partit hi posa la cara, baixa la remor i les peces s'ordenen; en aquest cas, a banda, l'horitzó del retorn a Catalunya i la possibilitat de posar els peus al Palau de la Generalitat sis anys i mig després de l'aplicació del 155 han exercit de motors d'una campanya excepcional. Per les xifres d'assistents al pavelló d'Argelers, pel nombre de desplaçats al míting final d'Elna -3.500, segons el partit-, i per la sensació de tot o res que impregna aquest diumenge el rol de Puigdemont.

Més informació aquí.

Laure Vega adverteix Junts i PSC: "No hem vingut a escollir retallades en català convergent o en castellà sociata"

La número dos de la CUP per Barcelona, Laure Vega, ha enviat un missatge que adverteix de la distància en l'eix social entre la formació anticapitalista i el model econòmic de Junts i el PSC: "No hem vingut a escollir retallades en català convergent o en castellà sociata", ha dit, des del passeig del Born, a l'acte final de campanya. En acabar el seu discurs, gran part del públic a peu de carrer s'ha aixecat per aplaudir el discurs contundent i emocional que ha bastit la representant anticapitalista.

Anna Gabriel irromp a la campanya de la CUP, reclama defugir el "pessimisme" i lluitar pels represaliats com els del Tsunami Democràtic

L'exdiputada de la CUP Anna Gabriel ha irromput a la campanya de la CUP a l'acte de tancament electoral, al Born de Barcelona, amb un missatge que reclama perseverança del moviment anticapitalista i que demana defugir "el pessimisme" més enllà del moment de desorientació que pot travessar l'esquerra independentista. En concret, ha enviat un missatge en record de "l'última onada repressiva" i l'afectació sobre els investigats per terrorisme pel cas de Tsunami Democràtic.  "Com es pot tenir la cara alta si oblidem que hi ha persones que estan patint enormement per la repressió que les amenaça?", ha reblat Gabriel, abans de donar pas a Laure Vega i Laia Estrada.

Junts quantifica en 3.500 els assistents al míting final celebrat a Elna, on s'han desplaçat 19 autobusos

Junts quantifica en 3.500 els assistents al míting final celebrat a Elna, on s'han desplaçat 19 autobusos. En total, segons el partit, els actes a la Catalunya Nord han mobilitzat fins a 15.000 persones durant la campanya.

 

Càntic en ple mítin final de la CUP: "Ni un pam de terra, ni una gota d'aigua"

L'acte final de la CUP a Barcelona ha comptat amb els representants territorials de tot Catalunya i en el moment de la intervenció dels dos candidats principals per Tarragona, Sergi Saladié i Ortésia Cabrera, s'ha tancat amb una reivindicació a la cura pel territori -davant els macroprojectes- i de la diversitat de les identitats que històricament han estat arraconades. La resposta dels centenars de persones concentrades al Born ha estat un càntic unànime per defensar la protecció del territori davant l'emergència climàtica: "Ni un pam de terra, ni una gota d'aigua".

El més llegit