Carrizosa viatja a Argelers per detenir Puigdemont (a mitges)

El candidat de Ciutadans es desplaça fins a la Catalunya Nord en el primer dia de campanya, però evita plantar-se davant del pavelló on Junts hi té el quarter general

Carlos Carrizosa, aquest divendres a Argelers.
Carlos Carrizosa, aquest divendres a Argelers. | Nico Tomás / ACN
26 d'abril del 2024
Actualitzat a les 21:07h

Hi va haver un moment, no gaire llunyà, en què les performances de Ciutadans generaven una gran atenció mediàtica. Arrencada de llaços grocs amb Albert Rivera com a protagonista? Un núvol de càmeres al costat. Exhibició de llamborda barcelonina del mateix Rivera en un debat electoral? Vídeos circulant a tota velocitat a la xarxa. Acte d'Inés Arrimadas davant la Casa de la República, a Waterloo? Lloc garantit als informatius del cap de setmana. En aquella ocasió, per cert, Carles Puigdemont va deixa oberta la porta del domicili, per si un cas Arrimadas hi volia entrar per parlar. No era aquest, per descomptat, l'objectiu del desplaçament.

De Ciutadans en queda pràcticament només el record. La demostració -per si en faltava alguna- ha arribat aquest divendres, a Argelers. Carlos Carrizosa, el candidat, hi ha arribat després de desplaçar-se des de Barcelona, on ha participat en el debat organitzat pel Grupo Godó. Només l'acompanyaven dos diputats -Joan Garcia i Marina Bravo- i un staff reduït, gens comparable a l'etapa daurada en què Rivera o Arrimadas tenien seguici de ministre. Per què Carrizosa s'ha desplaçat fins a la Catalunya Nord en el primer dia de campanya? Per instar a "detenir" Puigdemont, el lema principal d'una campanya en què, si no fos pels blocs electorals dels mitjans públics catalans -als quals s'han dedicat a menystenir durant anys- tindrien una presència escassa davant d'un PP que torna a ser el que era i un Vox que continua fent ombra a la dreta conservadora.

Per fer les declaracions davant dels mitjans -abans de mirar-se el monolit de record als exiliats republicans que hi ha a la platja d'Argelers, vestigi d'una memòria històrica amb la qual Ciutadans ha tingut una relació elàstica des del seu naixemenet i ascens-, el candidat ha optat per l'argumentari habitual. En essència, que Puigdemont és un "fugat", que no pot fer servir el terme "exiliat" -desaparegut del llenguatge dels mitjans públic a instàncies, precisament, del seu partit- perquè no es pot comparar la seva situació amb la dels desplaçats de la Guerra Civil, i que si el líder de Junts pot fer campanya és perquè així hopermet Pedro Sánchez. Res que no suggereixi el cartell del partit, obra i gràcia de la intel·ligència artificial.

La idea força: "Detenir Puigdemont". A les urnes, s'entén, perquè tot indica que Carrizosa no està facultat per fer-ho d'una altra manera. En tot cas, tenia la possibilitat d'anar a buscar l'expresident en persona. El quarter general de Junts està situat a les afores d'Argelers, a l'espai Jean Carrère, a només sis minuts amb cotxe del memorial als exiliats. Potser en un altre moment, durant la golden era de Ciutadans, el candidat hauria anat a fer-se alguna fotografia amb els cartells de Puigdemont. Ara, en canvi, s'ha optat per anar a dinar i desplaçar-se cap a Lloret de Mar, on hi ha previst l'acte de la tarda. La detenció de Puigdemont, per ara, s'ha quedat a mitges.