Collboni delimita el marc de negociació del pressupost amb ERC i comuns

L'alcalde de Barcelona s'obre a abordar els lloguers de temporada, l'impuls del català, mantenir les bonificacions del transport públic i la limitació de creuers per tirar endavant els comptes amb les forces progressistes

L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, aquest divendres.
L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, aquest divendres. | Blanca Blay
27 de setembre de 2024, 12:06
Actualitzat: 12:15h

Amb la tornada després de les vacances estivals, l'Ajuntament de Barcelona ha celebrat aquest divendres l'habitual ple extraordinari sobre l'estat de la ciutat. Més enllà del balanç de l'alcalde, Jaume Collboni, i dels retrets dels grups de l'oposició, la sessió ha estat captivada pel pressupost de la ciutat, que Collboni vol tirar endavant amb els "grups d'esquerres", ha dit en relació a ERC i els comuns. Fins on està disposat a cedir l'alcalde a canvi de tirar endavant els comptes amb un suport destacable? Ha assegurat que està disposat a parlar de l'impuls del català, negociar eines per regular els lloguers de temporada i debatre sobre mantenir les bonificacions del transport públic i reduir les terminals de creuers del Port de Barcelona. 

Segons ha dit l'alcalde, les converses ja s'han iniciat i sobretot hi ha punts de coincidència amb ERC i BComú, mentre que amb Junts passa en "algunes matèries", menys amb el PP i cap amb Vox. En aquest sentit, ha dit que han escoltat les reflexions fetes pels republicans i els comuns i estan disposats a negociar les seves condicions.

Així, s'ha adreçat concretament a ERC per dir-los que volen parlar de l'àmbit de l'impuls del català i de nous plans per als barris del Besòs i de muntanya. Just després, s'ha dirigit a BComú per mostrar la seva predisposició a negociar eines per regular els lloguers de temporada, parlar dels preus del transport públic i de la revisió del conveni del 2018 amb el Port de Barcelona. "Estem disposats a parlar i debatre pel bé de la ciutat", ha conclòs.

Abans de la intervenció de Collboni, l'oposició ha carregat contra el govern socialista després que la primera tinenta d'alcaldia Laia Bonet hagi presentat l'informe sobre l'estat de la ciutat. Bonet s'ha referit durant la seva intervenció a diferents temes, com ara la millora de la neteja a la ciutat o la voluntat del govern d'extingir els 10.101 pisos turístics (HUT) que hi ha a Barcelona el 2028.

Jordi Martí, de Junts, ha assenyalat que els problemes són els mateixos que fa vuit anys, però ara "s'han cronificat" i ha retret als socialistes que no hagin tirat endavant projectes transformadors. "Ni tan sols han aconseguit que ERC entri al govern", ha dit. Martí ha lamentat que les coses "funcionen per inèrcia".

Janet Sanz, de BComú, ha indicat Collboni es consolida com un alcalde "allunyat dels problemes de la gent, dels barris i del dia a dia" i ha criticat als seus exsocis de govern durant el mandat passat que ara visquin "de rendes" fent inauguracions de la feina feta en els darrers vuit anys. A més a més, Sanz també ha acusat el govern d'una deriva "elitista" amb iniciatives com la Fórmula 1 o el tancament del Park Güell per la desfilada de Louis Vuitton. Per tot plegat, els comuns han reiterat les seves condicions per aprovar el pressupost.

La republicana Elisenda Alamany ha centrat la seva intervenció en el turisme i el retrocés de l'ús social del català. La regidora ha parlat de "descontrol turístic" i ha assenyalat que cal governar el turisme, traient pit d'iniciatives proposades per ERC com ara l'augment del recàrrec de la taxa turística o el retorn social per al barri de la Barceloneta arran de la Copa Amèrica de Vela.

El PP i Vox també han estat crítics amb Collboni. Daniel Sirera (PP) ha criticat que Collboni manté "el colauisme" i ha apuntat que ha "abandonat la ciutat", així com ha carregat contra el fet que es vulguin deixar a zero els pisos turístics. Amb tot, Sirera ha agraït el guany en "normalitat institucional" des que governen els socialistes a Barcelona i ha citat com a exemples el fet que Collboni es reunís amb l'alcalde de Madrid.